Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev 4-izmensko delo in dopust

4-izmensko delo in dopust

Pozdravljeni,

Zaposlil sem se v podjetju, kjer z novim letom začnemo s 4-izmenskim delom. Imamo cikel, kjer v 28 dneh delamo 21 dni. Tako imamo skozi celo leto 2011 96 prostih dni. Ljudje, ki imajo normalni 40-urni delavnik (proste sobote, nedelje in praznike), pa imajo v letu 2011 113 prostih dni.

Zanima me, če kdo ve, kako se v letu ta razlika 17 dni (113-96) obravnava. Ali so to nadure ali imamo več prostih dni dopusta? Seveda še nismo dobili odločb za dopust, ker sem nov, pa tudi težko vprašam, kako je s tem.

Če kdo lahko kako namigne, kako se te stvari rešujejo, bi bil zelo hvaležen.

Pri nas je tako, če delaš 4-izmensko in naletiš, da si na praznik prost, se ta ne obračuna kot za ostale, ki imajo 40 urni delavnik na teden, če pa delaš za praznik pa dobiš dodatek za praznični dan. Glede viška ur je odvisno od firme kako se dogovorite, ali se te izplačjo ali koristijo. Dvomim pa, da boš imel privilegij več dopusta, ker delaš turnus.
Slaba stran turnusa je ta, da zgubiš občutek za praznike in vikende, če imaš družino ste zelo malo skupaj, prikrajšan si za praznike, dobra stran pa je to, če imaš kaj za urejat v dopoldanskem času ne potrebuješ za to dopusta.

Ne glede na to, koliko dni tedensko/mesečno delate, je letna obveza vedno (odvisno od leta) 2080 – 2096 delovnih ur (všteti dopusti, prazniki).

Minimalen letni dopust pa znaša 4 tedne, kar pomeni pri običajnem 5-dnevnem tedniku 20 dni, pri 6-dnevnem pa 24 dni…
Nekatere kolektivne pogodbe določajo tudi dodatne proste dneve za izmensko, praznično oz.nočno delo.

Razpored dela na nedelje oz.praznike pa naj bi prinesel dodatek za nedeljsko oz.praznično delo.

pozdravljeni

delam 4 izmensko delo pa me zanima kako je z prazniki, a za nas ne velja če je po terminskem koledarju 22delovnih dni in 1 praznik. zaposleni so na dan praznika prosti jaz pa moram dati dopust

hvala za pojasnilo

Ker se tudi v našem podjetju dela 4-izmensko delo po sistemu 2-2-3, se pravi 56 urni delovni teden ki ga delamo že več kot dve leti ,me zanima naslednje.
Ali smo upravičeni do kakšnega plačilnega dodatka? Oziroma kakšne so sploh pravice oziroma dolžnosti iz takšnega delovnega časa. Mislim da ni vseeno delat 40 urnik ali pa 56 urni delovnik.

Lahko, prosim, malo bolj pojasnite, kako delate in kako ste prosti ?

Ker se tudi v našem podjetju dela 4-izmensko delo po sistemu 2-2-3, se pravi 56 urni delovni teden ki ga delamo že več kot dve leti ,me zanima naslednje.
Ali smo upravičeni do kakšnega plačilnega dodatka? Oziroma kakšne so sploh pravice oziroma dolžnosti iz takšnega delovnega časa. Mislim da ni vseeno delat 40 urnik ali pa 56 urni delovnik.[/quote ) Primer našega delovnika : pon.in tor. 1. izmena 6.00-14.00. sre.in čet. 2. izmena 14.00-22.00 .pet, sob, ned, 3. izmena 22.00- 6.00 . pon,tor prosto. Sre,čet 1. izmena . Pet,sob,ned, 2.izm in v takem zaporedju naprej . Vse kar pride na petek je tri dni .Delamo pa tudi većino praznikov .

Lahko, prosim, malo bolj pojasnite, kako delate in kako ste prosti ?[/quote]vt.
Ali smo upravičeni do kakšnega plačilnega dodatka? Oziroma kakšne so sploh pravice oziroma dolžnosti iz takšnega delovnega časa. Mislim da ni vseeno delat 40 urnik ali pa 56 urni delovnik.[/quote ) Primer našega delovnika : pon.in tor. 1. izmena 6.00-14.00. sre.in čet. 2. izmena 14.00-22.00 .pet, sob, ned, 3. izmena 22.00- 6.00 . pon,tor prosto. Sre,čet 1. izmena . Pet,sob,ned, 2.izm in v takem zaporedju naprej . Vse kar pride na petek je tri dni .Delamo pa tudi većino praznikov .

4 izmensko delo je navadna lopvščina, in izgovor da firme lahko kradejo ljudem proste dni oziroma, jih zavedejo koliko ljudje delajo s tem ko izgubijo občutek za čas! Na tem firma zasluži veliko več, ker je vsak delavec na mesec ob dva prosta dneva če ne še več! Zato je treba to delo prepovedati, ker je produkt luknje v zakonu, namenjen kraji, in krši celo vrsto človekovih pravic!

4 izmensko delo delamo zato, ker je ceneje za delodajalca, da smo delavci prisotni 24-h/dan kot da reorganizira delo ali plačuje nadure, ko je to potrebno

4 izmensko delo nima nobene veze z naduram. 4 izmensko delo poteka v podjetjih, kjer imajo veliko proizvodnjo glede na proizvodne kapacitete. Je pa 4 izmensko delo za delodajalca dražje, ker pač mora plačevati dodatek za nočno delo, urejati nočno prehrano in prevoz za delavce, ki delajo ponoči, če ga nimajo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close