KAKO DALEČ TE LAHKO SLUŽBENO PREMESTIJO
sem zaposlen za nedoločen čas. sedaj me hočejo premestiti iz enega podjetja v drugo ( lastniško povezano), ki je več kot 150 km na eno stran oddaljeno od mojega podjetja , pa seveda za nižjo plačo. Osebno nisem navdušen nad tem in bi skoraj raje da me odpustijo kot tehnološki višek. A me lahko glede zavoda za hzaposlovanje “zafrknejo”, da sem kao odklonil delo, saj so mi ponudilo drugo službo?
Preberi 90. člen Zakona o delovnih razmerjih (spodaj). Višina plače ni bistvena, ponujena je lahko tudi nižja, morajo pa biti izpolnjeni ostali pogoji.
90. člen
Povezave: IESP (55)
(odpoved s ponudbo nove pogodbe)
(1) Kadar delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu
istočasno ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s
tretjim odstavkom 88. člena tega zakona, se uporabljajo določbe
tega zakona, ki se nanašajo na redno odpoved pogodbe o
zaposlitvi.
(2) Če delavec sprejme ponudbo delodajalca po prejšnjem odstavku,
mora skleniti novo pogodbo o zaposlitvi v roku 15 dni od prejema
pisne ponudbe.
(3) Če delavec v primerih iz prejšnjega odstavka sprejme ponudbo
delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nima pravice
do odpravnine, obdrži pa pravico izpodbijati pred pristojnim
sodiščem utemeljenost odpovednega razloga. Ustrezna zaposlitev je
zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in stopnja
izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero je
imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za
delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o
zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure
vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z
organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.
(4) V primeru neustreznosti nove zaposlitve po prejšnjem
odstavku, ima delavec pravico do sorazmernega dela odpravnine v
višini, ki jo dogovori z delodajalcem.
Odvisno od kolektivne pogodbe.
Npr. KP za elektrogospodarstvo pravi (to sem pač najprej odprla)
31. člen
Delavec je lahko razporejen na delo v drug kraj v naslednjih primerih:
-če v kraju, kjer dela, preneha potreba po njegovem delu zaradi zmanjšanja obsega poslovanja, pomanjkanja dela ali materiala, spremembe dejavnosti in če v kraju njegovega dela ni možnosti razporeditve na drugo ustrezno delovno mesto;
– če v kraju, kamor se razporeja, obstaja potreba po opravljanju del, ki ustrezajo delavčevi strokovni usposobljenosti; –
– e se celotna dejavnost ali del delovnega procesa preseli v drug kraj.
32. člen
Delavca je mogoče razporediti iz kraja v kraj brez njegove privolitve le, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
-če so delavcu v kraju dela zagotovljeni enakovredni bivalni pogoji in možnost šolanja otrok;
-če predhodni pogoj ni izpolnjen, pa le, če je zagotovljen javni prevoz na delo in z dela in če pot na delo in z dela z uporabo javnega prevoza v normalnih okoliščinah in ob upoštevanju celotnega časa, od odhoda na delo do začetka dela in od zaključka dela do vrnitve na dom, ne traja več kot 3 ure, za matere delavke z otrokom do treh let starosti pa ne več kot 2 uri.
Delavca je možno začasno razporediti na delo v drug kraj brez njegove privolitve tudi v naslednjih primerih:
-če traja razporeditev določen čas, vendar v obdobju 3 let največ 12 mesecev, in je poskrbljeno za nastanitev in prehrano, delavcem pa je omogočeno tedensko vračanja v kraj bivanja;
-če gre za nujno delo na energetskih napravah (havarija ali drug nepredvidljiv dogodek).
Razporeditev po prejšnjih odstavkih ni možna za delavce in delavke, ki so upravičeni do posebnega varstva (varstvo materinstva, skrb za otroke, mladoletnike in starejše delavce, delavce, ki bi jim razporeditev bistveno ogrozila zdravje).
V primerih, naštetih v drugi alinei prvega odstavka in v drugem odstavku, je podjetje dolžno povrniti delavcu celotne stroške prevoza na delo in z dela.
Ne šteje se za razporeditev delavca iz kraja v kraj delo, ki ga delavec opravlja na terenu na območju organizacijske enote.
Ampak to vse, kar ste pisali, se nanaša na prerazporeditev znotraj podjetja.
On pa govori o tem, da bi šel iz sedanjega podjetja v drugo podjetje. Če prav razumem, to pomeni prekinitev pogodbe o zaposlitvi v sedanjem podjetju in sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi v drugem podjetju. Če želi delodajalec to izpeljati brez tvojega soglasja, te sicer lahko odpusti (z vsem, akr spada zraven: odpravnine,…), ampak brez da podpišeš novo pogodbo pa te pač ne more zaposliti v drugem podjetju.
Ali jaz česa ne razumem?
Točno tako. Se vsi trudite odgovoriti, ne preberete pa osnovnega vprašanja. Kot po navadi….
On je zaposlen v enem podjetju. Najprej morajo zadeve porihtati v tem, potem pa se lahko zaposli v novem in posledično seveda soglaša s krajem zaposlitve. Temu niti premestitev ni možno rečti. Lastništvo tukaj nima prav nobene veze. .
Zgoraj je že nekdo napisal, da ZDR govori:
37. člen
V 90. členu (odpoved s ponudbo nove pogodbe) se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Če delavec sprejme ponudbo delodajalca po prejšnjem odstavku, mora skleniti novo pogodbo o zaposlitvi v roku 15 dni od prejema pisne ponudbe.«.
Drugi stavek tretjega odstavka se dopolni tako, da se glasi:
»Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.«.
Če pa sta podjetji lastniško povezani, pa se lahko zgodi, da je relevanten 73.člen ZDR:
73. člen
(sprememba delodajalca)
(1) Če pride zaradi pravnega prenosa podjetja ali dela podjetja, izvedenega na podlagi zakona, drugega predpisa, pravnega posla oziroma pravnomočne sodne odločbe ali zaradi združitve ali delitve do spremembe delodajalca, preidejo pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnih razmerij, ki so jih imeli delavci na dan prenosa pri delodajalcu prenosniku, na delodajalca
prevzemnika.
(2) Pravice in obveznosti iz kolektivne pogodbe, ki je zavezovala delodajalca prenosnika, mora delodajalec prevzemnik v primeru iz prejšnjega odstavka zagotavljati delavcem najmanj eno leto, razen če kolektivna pogodba preneha veljati pred potekom enega leta ali če je pred potekom enega leta sklenjena nova kolektivna pogodba.
+ še par točk tega člena
In potem veljajo določila osnovne Panožne kolektivne pogodbe.
Pozdravljen “nepravnik55”,
glede na podatke iz Vašega vprašanja smo prepričani, da je odgovor NE – delodajalec Vas ne more “zafrkniti”.
Za natančno pojasnilo na kaj vse morate biti pozorni in kaj vse lahko “dosežete”pa Vas vabimo, da nas obiščete na http://najpravnosvetovanje.si/
Lahko nam zaupate!
Kratek, odgovor.
Imel podoben primer.
So me mislili premestiti, v dislocirano enoto podjetja, oddaljeno 60 km.
Ker je vožnja z sredstvi javnega prevoza trajala v eno smer več kot 1.5 ure (vlak, nato lokalni bus itd.) sem imel na izbiro:
1. Sprejmem. Nova pogodba o zaposlitvi itd.
2. Zavrnem. V tem primeru ostanem brez službe, vendar imam vse pravice … odpravnina, nadomestilo za brezposelnost itd.
Pozdravljeni,
Danes me je delodajalec (oz. moj šef) obvestil preko telefona da jutri začnem z opravljanem dela v drugem kraju v istem podjetju (sem pa zelo nov v teh vodah zaposlen redno 2 leti in niti ne vem kaj in kako) Delam v Lj. od jutri naprej pa naj bi začel v Novem Mestu. Kar pa zame predstavlja kar velik problem namreč nimam svojega prevoza zato bi se moral voziti z javnim prevozom in še za nameček je naše podjetje dosti odmaknjeno od direktnih povezav do podjetja (po možnosti bi bilo treba kar pešačit do delavnega mesta) kaj mi priporočate ker nad situacijo tudi približno nisem navdušen..?? HVALA!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.