neto plača
Redno delo + dopust + prazniki+ stiulacija+ minulo delo….
Vse to je neto plača. Brez povračila stroškov – malica + prevoz.
Bruto plača vsebuje prispevke in dohodnino, ki gre v breme delavca.
torej:
Bruto 2 + stroški ( malica+ prevoz ) = strošek delodajalca
– prispevki na plačo + davek na izplačane plače (16,1 % + Ip odvisno od lestvice )
= bruto
– prispevki iz plače + dohodnina (21,1 + dohodna odvisno od lestvice )
= neto plača
Na TRR dobiš nakazno neto – krediti + stroški
Neto plača je plača na katero se potem dodajajo vsi dodatki
Npr:
Neto plača je 500 €
na neto plačo se prišteje ali odšteje:
+ stimulacija 50€
+ minulo delo xx%
+ nadurno delo
+ dopusti
+ prazniki
+ bolovanja
– krediti
– razni odtegljaji
Neto izplačilo na TRR vsebuje:
neto plačo + dodatke – odtegljaje + stoške (prevoz, prehrana)
Tako je po reglcih!
Seveda d.o.o.-ji obračunavajo tako, da je njim prav in kot oni razumejo neto plačo. :)))))
Zmajček, a sem jaz butasta al kaj.
Kolikor jaz poznam zadeve je neto plača nekaj drugeg, in sicer vzameš bruto ure + vsi dodatki (stimulacija, minulo delo, morebiten dopust ali nega ali bolniška), odšteješ prispevke in dohodnino (pri čemer upoštevaš vsaj osebno olajšavo=) in dobiš neto.
Potem pa prišteješ še (ponavadi) neobdavčene stroške prevoza in prehrane.
pa naj kdo reče, če se motim. Kolikor jaz vem, se stimulacije in bolniške in minulo delo nikoli ne doštevajo k neto plači, ampak se jih vključi v bruto plačo, kjer je potem vse skupaj obdavčeno po doh.lestvici
neto plača je to, kar ostane od plače, ko se obračunajo prispevki in dohodnina.
malica in prevoz na delo sta nadomestili stroškov in se ne vključujeta v neto plačo. tudi nakazana morata biti posebej (jih banke ne upoštevajo v kreditno sposobnost)
nobeno računovodstvo pa na neto plačo ne gre obračunavat dodatke in stimulacije in ne vem še kaj vse. vsakemu računovodstvu je osnova in kategorija, s katero delajo, bruto plača. Neto plača je potem samo rezultat vseh mahinacij.
Imam vprašanje glede nadur. Moja izhodiščna plača je 589,80€ + prevoz + malica. Delodajalec mi da moje nadure v mojo izhodiščno plačo, ali je to pravilno. Ali neto plača vsebuje nadure, kajti povsem takem je logično, da mi naše nadure podarimo delodajalcu, kajti on nam mora zagotoviti minimalno plačo, katera pa je 589,80€, ne pa da jih da on neto plačo in da z njimi doseže ta znesek.
Pozdravljeni mene pa zanima, kako je s tem moj parner je dejal delodajalcu da potrebuje neto 1300 evrov, kar ni bilo problema saj ima takšno plačo, sedaj ko je prišlo tako daleč je delodajalec upošteval pod neto plačo tudi potne in pa malico, kar seveda na banki odštejejo ko potrebuješ kredit. ali je to pravilno????
Forum je zaprt za komentiranje.