Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Avtorska pogodba

Avtorska pogodba

Pozdravljeni,

prvič se mi je ponudila priložnost, da bi za neko podjetje občasno opravljala delo.
Sicer sem zaposlena za polni delovni čas.
Zaenkrat še ne bi odprla popoldanskega s.p.-ja, ker ne vem, koliko bo sploh tega dela oz. za koliko časa, zato razmišljam, da bi delala preko avtorske pogodbe.
Ker pa ne jaz ne naročnik nimava izkušenj z avtorsko pogodbo, prosim za pomoč.

Zanima me, ali mi lahko (tako preprosto, za telebane) razložite, kaj je potrebno pred takim delom opraviti. Najbrž z naročnikom podpiševa pogodbo (mi lahko priporočite kak vzorec pogodbe?), kaj je še treba? Kaj mora storiti naročnik in kaj jaz kot avtor?

Najlepša hvala.

Lp, M.

Pozdravljeni,

Avtor lahko sklene z naročnikom avtorsko pogodbo o naročilu dela, s katero se zaveže ustvariti določeno delo in ga izročiti naročniku, naročnik pa se zaveže, da mu bo za to plačal honorar.

Členi v avtorski pogodbi so lahko oblikovani poljubno. Nikjer ni določeno, koliko členov mora imeti avtorska pogodba, na kakšen način mora biti urejen prenos avtorskih pravic in podobno. Pogodba ni nič drugega kot dogovor, ki mora ustrezati tako naročniku kot avtorju. To velja tudi za avtorsko pogodbo. Veljavna (podpisana od obeh strani) bo tudi taka pogodba, ki bo vsebovala samo nekaj členov, s katerimi se bosta strinjali obe strani.

Vsebina in členi pogodbe so torej odvisni od dejanske narave opravljanja dela. Od tega je odvisno tudi kako natančno želite opredeliti obveznosti in pravice pogodbenih strank, plačilo, odgovornost, roke…

Izplačevalci honorarja (naročnik) iz avtorske pogodbe odvajajo 25% akontacije za dohodnino.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@legas-kranj.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close