Najdi forum

Nadure

Pozdravljeni.

Prejšnji mesec sem imel 40 nadur. Z delodajalcem sem se zmenil, da jih koristim za dopust. Sedaj me je pa obvestil, da jim moram porabiti in mi tudi povedal katere dni naj ostanem doma.

Zanima me ali ti lahko delodajalec pove kdaj boš izkoristil nadure?

p.s.: tega nikjer na netu nisem našel…

Hvala za odgovor

To očitno niso nadure, ampak gre za začasno neenakomerno prerazporejen delovni čas. Delodajlec odloča, kdaj se dela več kot 8 ur na dan in kdaj manj. Govori pa o tem 148. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).

To so nadure, imam delovni čas od ponedeljka do petka 8 ur na dan. Delal sem namesto 160 ur skoraj 200 ur. Delodajalec me je vprašal ali želim ure izplačane ali jih bom porabil po želji. Nato dobim sporočilo, da sem prost naslednji petek in nato še naslednjo sredo.

Zanima pa me ali lahko delodajalec to naredi ali ne.

Pozdravljeni,

koriščenje nadur in letni dopust sta dva različna instituta.
Za nadurno delo delavcu pripadajo dodatki. Pri dopustu pa je pomembno, da delodajalec praviloma ne določa letnega dopusta, samo ugotovi koliko dopusta delavec ima.

Delodajalec lahko zahteva od delavca, da planira izrabo najmanj dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega
dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Za dodatne informacije smo vam na voljo.

Lep pozdrav,
info@legas-kranj.si

Gradski, vsak ima 40 urni delovni teden. Če delaš več kot 40 ur na teden, to ne pomeni avtomatično nadure.

Zdej, če tega glede nadur ne razumeš, ti predlagam, da se obrneš na Inšpektorat RS za delo, kjer ti bodo stvari razložili.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close