Najdi forum

nadure

Sem mamica dveh majhnih otrok (2 in 5 let). Oba s partnerjem sva zaposlena v isti firmi on v skladišču, jaz v pisarni. Partner že več mesecev dala preko delovnega časa. Pred letom in pol so odpustili sodelavko z obrazložitvijo, da se njeno delovno mesto ukinja zaradi zmanjšanega obsega dela, čeprav se je obseg dela bistveno povečal.Nadrejenega že dalj časa opozarjamo, da vsega dela s sodelavko ne zmoreva sami, ne želi nikogar več zaposliti. Zanima me ali lahko delodajalec zahteva, da delam preko delovnega časa (moj delovnik je do 15. ure, on pa zahteva da delam do 16.ure), glede na to da imam dva otroka, ki ju moram v vrtcu dvigniti do 15.30 ure (v informacijo še da imam od službe do vrtca 25 minut) in če koliko časa prej me mora o tem obvestiti in na kakšen način? Kakšne so lahko sankcije s strani delodajalca, če takšno nadurno delo zavrnem?

Pozdravljeni,

Zakon določa, da se delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, lahko naloži opravljanje
nadurnega dela ali dela ponoči samo z njegovim PREDHODNIM PISNIM SOGLASJEM.

Delavec je sicer dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa, a le če so za to podani RAZLOGI, poleg tega pa mu za to pripada DODATEK ZA NADURNO DELO.

V primeru odklonitve pisnega soglasja iz prejšnjega odstavka, delavec ne sme
biti izpostavljen neugodnim posledicam v delovnem razmerju.

Če delodajalec tega ne spoštuje gre za kršitev pravic delavca. V teh primerih lahko pisno zahtevate da kršitev odpravi. Vendar pa je treba ravnanje prilagoditi konkretni situaciji in okoliščinam.

Za pomoč in svetovanje smo vam na voljo:
info@legas-kranj.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close