če ni sklepa
Že pred leti je bila zapuščinska razprava, kjer ste bili zavedeni. Seveda, ste to zavedenost izvedeli komaj sedaj, zato se želite pritožiti. Vendar – odvetnik je povedal, da če ni sklepa o dedovanju (niste še ga prejeli do danes, čeprav so vmes minila leta), potem zapuščinska oz dogovor na njej niti ne velja. Ali to drži? Odvetnik tudi trdi, da brez te odločbe oz sklepa o dedovanju ne more vložiti pritožbo z novimi dejstvi, dokler se ne ve, kaj je bilo sklenjeno ter podpisano na zapuščinski razpravi. A tega sklepa nimate, saj ga v vsem času niste prejeli, tudi pa niste vedeli, da bi moral priti, ker se na te zadeve ne spoznate. Lahko svetujete kam in kako je s tem? Je res brezpredmetna zapuščinska, če nista oba dediča dobila sklep?
Pozdravljeni,
ali ste bili na zapuščinsko obravnavo povabljeni? Ali imate informacije o izdaji sklepa o dedovanju.
V vašem primeru je težko odgovoriti na vprašanje, ker niste podali dovolj informacij.
Vendar je pomembno naslednje:
Pravnomočni sklep o dedovanju namreč veže stranke, ki so sodelovale v zapuščinskem postopku. Obravnavanje zapuščine končano s pravnomočnim sklepom o dedovanju je za stranke, ki so sodelovale v postopku razsojena stvar. Stranka, ki je vezana s sklepom o dedovanju ne more več uveljavljati svoje pravice, kar pomeni, da bi z obravnavanjem pritožbe zoper pravnomočni sklep o dedovanju pritožbeno sodišče poseglo v pravice ostalih dedičev, v tem primeru torej pritožbe, ki ni pravočasna ne more obravnavati.
Za dodatne informacije smo vam na voljo:
info@legas-kranj.si
Ja, vabilo ter sodelovanje na zapuščinski razpravi je bilo opravljeno tudi z moje strani. Kako je z drugo sodelujočo osebo na zapuščinski razpravi (bile sva samo dve osebi) ne vem, saj nimava stikov, so se pa pojavile stvari, ki kažejo, da je ta druga oseba zavedla sodišče ter mene kot dediča.
Če prav razumem – na sodišče se pozanimam kaj se je zgodilo s sklepom o dedovanju – če ga ni naredim kaj? Če pa obstaja ter mi ga pošljejo, se pa zakonsko lahko pritožim? Saj se gre za rok pritožbe po prejemu sklepa, ne pa rok od zapuščinske razprave, kolikor razumem?! In če je en dedič dobil sklep, jaz kot drugi pa ne – potem lahko sklepam, da sodišče namerno ni izdalo meni sklepa zaradi …. (tudi morebitnih vez dediča?)? Torej se lahko potem pritožim tudi nad sodiščem? Ali pa morebiti zaradi ne izdaje sklepa meni (mogoče tudi drugemu dediču) razveljavimo celotno zapuščinsko? Če potrebujete dodatne informacije ni problema, samo povejte kaj.
Pozdravljeni,
najprej je treba narediti pisne poizvedbe dejanskega stanja. Pravno sredstvo se lahko vloži iz določenih razlogov (npr. če vam je bila kršena pravica udeležbe v postopku, ker niste prejeli sklepa).
Potem je treba razjasniti kaj mislite s tem da vas je drugi dedič “ZAVEDEL” (če je mogoče podan kakšen razlog, ki se ga lahko uveljavlja s pravnimi sredstvi).
Takšna vprašanja se razjasnijo z ustnim razgovorom, ker se ponavadi odpre še veliko vprašanj in nejasnosti.
Za sodelovanje in pomoč smo vam na voljo:
info@legas-kranj.si
Forum je zaprt za komentiranje.