Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev prekinitev 15 mesečne pogodbe in vračanje subvencije in prispevkov

prekinitev 15 mesečne pogodbe in vračanje subvencije in prispevkov

Zaposlena sem za določen čas 15 mesecev (program APZ Prvi izziv 2014), a bi po 6. mesecih rada prekinila pogodbo z delodajalcem (s.p.). Zanima me, kdo mora (in komu) in v kakšni višini plačati (vrniti denarna sredstva), ker se pogodba prekine prej? Delodajalec mora vrniti sorazmeren del subvencije, to mi je jasno. Vrniti bo moral 3.750 eur (za preostalih 9 mesecev) – če razumem prav, saj pri njemu ne bom več zaposlena (2.250 eur je delodajalec prejel za prve 3 mesece, nato za 12 mesecev 5.000 eur). To je potrebno vrniti v vsakem primeru, ne glede na to, kdo da komu odpoved (če razmišljam logično).
Kaj pa glede plačevanja nižjih prispevkov? Ker je bila to moja prva zaposlitev, in ker sem v času podpisa pogodbe za 15 mesecev bila stara pod 30 let in ker imam otroka starega manj kot 3 leta, je delodajalčeva računovodja obračunavala nižje prispevke (ne vem točno katere), za katere pa pravi, da jih mora nekdo vrniti, če se pogodba prekine. Sedaj pa imam vprašanje, kdo naj da komu odpoved (gre se za sporazum med mano in delodajalcem, saj s.p. nima več dovolj prometa, da bi ostala pri njemu zaposlena), kaj se bolj “splača” oz. kdo naj da komu odpoved, da bo čim manj prispevkov za nazaj za plačati. Po podatkih računovodje je za mojo minimalno plačo obračunavala okoli 170 eur prispevkov na 789 bruto plačo.
Nikjer ne najdem podatka o tem, tudi na DURS-u o tem še sami ne vedo kaj dosti, kako ukrepati v tem primeru. Povsod najdem samo podatke, da se morajo prispevki oz. razlika teh manj plačanih prispevkov vračati, če se prekine pogodba za nedoločen čas (in ne za določen kot v mojem primeru), pa še to samo za tiste mlade (pod 30 let), za katere se prispevkov sploh ne plačuje oz. so delodajalci oproščeni plačila prispevkov.

Upam, da je napisano dovolj razumljivo in da mi bo kdo znal svetovati.

Najlepša hvala,
Zelenavtem 🙂

Pozdravljeni,

podrobno bi bilo treba pogledati Pogodbo o zaposlitvi in plačilne liste, prav tako pa sporazum/pogodbo, ki jo je sklenil delodajalec.
Če vas prav razumemo se nanašate na vračilo prispevkov delodajalca za prvo zaposlitev, vendar to uveljavlja delodajalec za nazaj:
Do vračila prispevkov je delodajalec upravičen, če je za celotno obdobje, za katero uveljavlja vračilo, v celoti plačal prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, do izdaje odločbe o vračilu prispevkov.

Če gre za takšen primer bi delodajalec naknadno moral uveljavljati vračilo prispevkov in NE nižjih obračunavati vnaprej.

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo:
info@legas-kranj.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close