odpoved dediščini
Za časa življenja lahko mati počne s svojim premoženjem, kar je je volja. Pred tem se ne rabite zaščititi. Zdaj ne morete ničesar, saj niste vi lastniki, ste le potencialni dediči, če bo kaj premoženja.
Dedujejo se tako premoženje kot obveznosti. Dediči odgovarjajo za zapustnikove dolgove do vrednosti dediščine, vendar z vsem svojim premoženjem. Dediščini se lahko na zapuščinski obravnavi odpoveste, to pomeni tako premoženju kot dolgovom (enosmerno, da bi se odpovedali samo dolgovom, pač ne gre).
Pozdravljeni,
ali je pri Vaši mami morda prisotno kakšno od navedenih stanj (duševna bolezen, duševna zaostalost, odvisnosti od alkohola ali mamil, ali drugi vzrok, ki vpliva na njeno psihofizično stanje, in ni sposobna sama skrbeti zase, za svoje pravice in koristi) ?
Če je odgovor pozitiven, bi bilo možno kot skrajen ukrep, predlagati delen ali popolen odvzem poslovne sposobnosti.
Pozdrav,
Daša Modic Gorjup
Kolikor vem, se oseba, ki prejema penzijo, sploh ne more zadolžiti, če ta ne presega zneska minimalne neto plače. Tako visokih penzij je pa v Sloveniji malo. Pa tudi: po plačilu dolga in obresti ji mora na računu ostati vsaj znesek, ki ustreza minimalni plači. Zato mislim, da tako hudih dolgov ne more imeti. Če pa zapravi, kar ima svojega, je pa itak njena stvar – saj je sama to prihranila tekom življenja.
Lahko se odpoveš dediščini in s tem tudi nimaš nič več z morebitnimi dolgovi (ampak tudi s premoženjem ne, niti ne moreš kasneje zahtevati kakšnega nujnega deleža ali se karkoli zmišljevat). Ko dobiš vabilo na zapuščinsko obravnavo, enostavno na pristojno sodišče pošlješ dopis, v katerem napišeš, da se odpoveduješ svojemu deležu dediščine in to je to.
Jaz sem leta 2010 napisala tako:
Moje ime in priimek, naslov
Ime in naslov sodišča
Kraj, datum
ZADEVA: Izjava o odpovedi dediščini (Opr. št. D XXX/XXX) -> številko vidiš na vabilu na zapuščinsko obravnavo
Spodaj podpisana Ime Priimek, rojena XX.XX.XXXX, EMŠO, XXXXXXXXXXXXX, stanujoča XXX XX, XXX XXXX, izjavljam, da se v zapuščinski zadevi opr. št. D XXX/XXXX po dne XX.XX.XXXX umrlem XXXX XXXXX, odpovedujem kakršnikoli dediščini, ki bi mi pripadla po zakonu, oporoki ali kot nujni delež.
Ime Priimek (in seveda lastnoročni podpis)
Pošlješ priporočeno ali pa osebno prineseš na zapuščinsko obravnavo. Po končanem zapuščinskem postopku dobiš domov nek zapisnik in to je to. :).
Mene pa nekaj drugega zanima: če bi bilo v zapuščini različno premoženje (npr. hiša, vikend, kmetija, gozd, finančno premoženje) – ali lahko kako vplivam, da dobim od zapuščine le finančno premoženje? Namreč, situacija je takšna, da kmetije in gozda mojih staršev iz objektivnih razlogov (telesna okvara) ne morem obdelovati… Ne želim pa se povsem odpovedati dediščini.
Med dediči so vedno možni dedni dogovori. Najprej se določi, kaj spada v zapuščino, kolikšen del pripada komu, nato pa lahko tudi razdelitev, ki ni v idealnih deležih, kar je dejansko bolje za vse vpletene, kot recimo 1/6 lastništvo hiše. To se dogovorite z dediči na obravnavi, vendar se morajo vsi strinjati. Recimo A dobi kmetijo, B gozd in vikend, C pa sredstva na računih. Možno je tudi, da recimo A in B dobita vse nepremičnine in potem izplačata C-ja. Ampak to je seveda odvisno tudi od tega, kakšne želje imajo drugi dediči, če ne boste prišli do dogovora, se bo pač vse delilo med vse (A, B in C vsak 1/3 kmetije, 1/3 gozda, 1/3 denarnih sredstev).
Pozdravljeni,
Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev obravnava dedovanju kmetijskih oziroma kmetijsko-gozdarskih gospodarskih enot, ki ji pod pogojem, če izpolnjujejo določene lastnosti, poimenuje zaščitena kmetija.
Zaščiteno kmetijo določi po uradni dolžnosti z odločbo v upravnem postopku upravna enota, na območju katere leži pretežni del zemljišč, ki sestavljajo kmetijo.
Za določitev zaščitene kmetije se glede lastništva in obsega zaščitene kmetije uporabljajo podatki iz zemljiške knjige, glede višine katastrskega dohodka pa podatki iz zemljiškega katastra.
Na podlagi zakona, brez odpovedi dedovanju, sklenitvi dednega dogovora, se lahko iz prevzema zaščitene kmetije na podlagi dedovanja izključi dedič, ki je zaradi telesne okvare očitno nesposoben za trajno gospodarjenje z zaščiteno kmetijo.
Zapuščinsko sodišče lahko uporabi navedeni kriterije le, če je v istem dednem redu več sodedičev in vsaj eden od njih ni izključen. Med neizključenimi dediči postane dedič zaščitene kmetije tisti, ki bi to postal, če ne bi obstojal izključeni dedič.
Izključitev dediča lahko predlagajo sodediči, ki morajo v tem primeru dokazati izključitvene razloge.
Če ni dediča, ki bi izpolnjeval pogoje za dedovanje zaščitene kmetije, dedujejo zaščiteno kmetijo vsi dediči v skladu s splošnimi predpisi o dedovanju. V tem primeru se sme zaščitena kmetija razdeliti po fizičnih delih.
Zakonec, zapustnikovi starši, zapustnikovi otroci in posvojenci ter njihovi potomci, ki ne dedujejo zaščitene kmetije, dedujejo denarno vrednost nujnega deleža po splošnih predpisih o dedovanju. Tem dedičem se ne glede na zapustnikovo voljo všteje v nujni delež vse, kar se sicer vračuna v dedni delež po splošnih predpisih o dedovanju, ki urejajo vračunanje daril in volil v dedni delež.
Nujni delež izplača dedič, ki je dedoval zaščiteno kmetijo.
Pri dedovanju na podlagi oporoke lahko oporočitelj z oporoko razpolaga s kmetijskimi zemljišči in gozdovi ter drugim nepremičnim in premičnim premoženjem, ki niso v sestavi zaščitene kmetije, po splošnih predpisih o dedovanju.
Zaščiteno kmetijo lahko oporočitelj z oporoko zapusti le enemu dediču – fizični osebi. Izjemoma sme oporočitelj zapustiti zaščiteno kmetijo več dedičem, če jo zapusti:
– zakoncema ali
– enemu staršu in otroku ali posvojencu oziroma njegovemu potomcu, vendar se v tem primeru zaščitena kmetija ne sme deliti po fizičnih delih.
Če oporočitelj razpolaga z zaščiteno kmetijo v nasprotju z določbami prejšnjih odstavkov, pride do dedovanja na podlagi zakona.
Upam, da sem z odgovorom zadela bistvo dedovanja kmetijskih gospodarstev ter da je le-ta dovolj jasen. V nasprotnem primeru se prosim ponovno oglasite.
Hvala in lep pozdrav,
Daša Modic
Sem dedinja po umrlem dedku. Iz določenih razlogov bi se rada odpovedala dedovanju. Ali lahko sama napišem in podpišem odpoved dedovanja? Ali lahko odpoved dedovanja po mojem pooblastilu lahko prinese na sodišče moja mama? Doma imam 2 meseca starega dojenčka in bi sama težko prišla na razpravo. Prosim če mi lahko odgovorite čimprej! Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.