Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev DELO ZA PRAZNIK

DELO ZA PRAZNIK

Pozdravljeni.
Znašla sem se v malce čudni situaciji in bi potrebovala ustrezno pravno pomoč oziroma nasvet.
Zaposlena sem v eni manjših osnovnih šol, in sicer kot izvajalka dodatne strokovne pomoči za otroke s posebnimi potrebami. V zavodu sem zaposlena že 7 let in doslej je vse potekalo brez težav. V zadnih dneh pa se je odnos delodajalke do mene spremenil (naj omenim, da imam na tej šoli tudi svoje otroke in da sva z možem konec šolskega leta podala pritožbo na zaključeno oceno pri enem izmed otrok). V glavnem: vsa leta poleg svojega dela opravljam številna druga dela, od prirejanja prireditev, spremstvev, varstvev, urejanja panojev, izdelovanja kostumov za predstave…(nikoli nisem ničesar zavrnila).
Ker sem zadnja tri leta pripravljala tudi prireditve na občinskem nivoju, sem to šolsko leto nameravala ta dela prepustiti še drugim sodelavcem, zato se prostovoljno nisem ponudila za nobeno od teh.
Šola že nekaj let sodeluje z enim od krajevnih skupnosti v kraju in sicer tako, da za 1. maj – praznik dela, pripravi kratek kulturni program (gre za popolnoma prijateljski dogovor). V tem šolskem letu je delodajalka določila ravno mene za to prireditev (čeprav je še veliko takšnih v kolektivu, ki niso pripravljali še nobene prireditve). Na skupnem sestanku sem prijazno prosila, če lahko to delo prevzame kdo drug, saj imam z družino (4 otroci) takrat planirano daljše potovanje, a me je delodajalka osorno zavrnila, da je to ne zanima in da je določila mene in da naj delo opravim ali pa sama koga prosim za zamenjavo (da tudi drugi bi radi imeli prosto). Naj povem, da prihajam iz druge občine in s krajem nisem povezana v nobenem drugem smislu kot le kot zaposlena na šoli.
Zanima me ali lahko to delo (glede na to, da je na praznik) zavrnem in ali obstaja kakšna pravna podlaga za to.

Občutek imam, da se želi delodajalka malce maščevati zaradi pritožbe, saj smo doslej vse te zadeve urejali tako, da smo prostovoljno sprejeli neko dodatno delo in ni bil nihče prisiljen v to.

Hvala za odgovor.

Najboljše, če najdeš koga, da te zamenja. Če greš na daljše potovanje z družino, se bo zagotovo kdo našel.

Sicer pa velja, da je pomembno, za katero delovno mesto imaš sklenjeno pogodbo o zaposlitvi in kaj točno piše v aktu o delovnih mestih glede del in nalog, ki spadajo pod to delovno mesto.

Če med njimi ni priprava kulturnega programa oz. kaj podobnega, kar bi spadalo v ta okvir, potem lahko nalogo zavrneš.

Pozdravljeni.
Konec oktobra (30. in 31.) grem na službeno pot v Nemčijo, v pogodbeno podjetje narediti inventuro našega materiala. Zanima me, katera nadomestila mi pripadajo po zakonu, glede na to, da je 31.oktobra pri nas praznik.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close