Obračunavanje bolniške
Pozdravljeni!
Brskala sem po internetu, pa nikjer nisem zasledila ustreznega odgovora. Zanima me kako se morajo obračunavati bolniške, kadar zboliš sredi dela v službi in predčasno zapustiš delovno mesto. Za ta dan ti zdravnik izda bolniški list. Na primer: v službi sem bila 6 ur od 8 in zdravnik mi je za ta dan izdal bolniški list. Ali se tukaj obračuna 6 ur dela in dve uri bolniški, ali je celoten dan bolniška. Ker namreč, če ne vzamem bolniške za ta dan, sem kasneje delodajalcu dolžna 2 uri dela. Upam, da sem napisala kolikor toliko razumljivo.
Hvala ter lep pozdrav!
Pozdravljeni,
hvala za Vaše vprašanje.
V kolikor, Vam bo zdravnik izdal bolniški list že za tisti dan, ko ste zboleli sredi dela in ste bili v službi 6 od 8 ur, se bo že za ta dan obračunala bolniška. Delodajalcu tako ne boste dolžni 2 ur dela.
Z željo, da je tudi moj odgovor tako jasen kot je bilo Vaše vprašanje, Vas pozdravljam in Vam želim čim hitrejše okrevanje.
Daša Modic Gorjup
če bi hotela imeti obračunani 2 uri bolniške, da imaš priznanih tistih 6 ur dela, bi ti lahko zdravnik izdal za tisti dan bolniško za 2 dve uri. če imaš bolniški za cel dan, tj 8 ur, se ti ure izničijo, saj če si na bolniški, ne moreš tudi delati. to dvoje ne gre z roko v roki. če za tisti dan ne boš imela bolniškega in želiš, da ti ure priznajo (6), boš pa dve dolžna delodajalcu.
zdravniku povej, da si bila 6 ur v službi in da za tisti dan potrebuješ za dve uri bolniške. se pa lahko bolniško odpre za tri dni nazaj.
Pozdravljeni,
ali mi lahko prosim še poveste, ali ste zboleli ter ste bili še kakšeb dan odsotni iz dela zaradi bolezni ali ste tisti dan odšli zgolj k zdravniku na pregled ter ste prišli naslednji dan v službo ?
Kakšna je prosim narava vašega dela ?
Ali ima Vaš delodajalec interna pravila, ki omogočajo, da lahko delavec ob predložitvi potrdila, da je obiskal zdravnika med delovnim časom, le-to stori, ne da bi zato trošil svoje ure ?
Ali se spomnite še kakšnega dejstva, ki bi lahko kakorkoli vplival na odgovor ?
Z željo, da bo lahko naslednji odgovor še bolj konkreten, Vas pozdravljam,
Daša Modic Gorjup
Najprej se vam zahvaljujem za vaš trud pri mojem vprašanju.
Zaposlena sem v vrtcu. V tem konkretnem primeru me je po domače zasekalo v križu in sem v času službe odšla do svojega zdravnika. Od takrat naprej sem v staležu.
Se pa je že večkrat zgodilo podobno. Klicali so iz šole , da je otrok zbolel in sem predčasno zapustila delovno mesto. Za ta dan sem dobila bolniško, delala pa sem tudi, vendar ne v celoti. Kolikor sem se zanimala drugod je običajno tako, da ti ta dan obračunajo bolniško, ure pa ti grejo v dobropis. saj si jih vendar oddelal.
In pri nas v delovnem času ni možno iti na kontrolo k zdravniku (ne zase in ne za otroka), ne da bi imel minus ure. Zato so večne težave z minus urami, ker ti pač za vse pišejo minus ure. In ko ti jih manjka za cel dan, se ti vzamejo en dan dopusta.
Skratka, ne razumem kako se lahko obračuna bolniška za čas, ko si bil v službi. Prišel si v službo, opravil si določeno delo, za katerega odgovarjaš, malico si koristil,……a uradno te ta dan ni bilo, ni potnih stroškov, ni malice, tvoje delo (pa čeravno je to 6/8 ur) je plačano kot bolniška.
Preprosto si tega ne znam razložit. Verjetno obstaja zakon, kako ravnati v taksnih in podobnih primerih?!
Hvala. Lp
Pozdravljeni,
hvala za izčrpna pojasnila.
Dejanskega stanja kot ga opisujete zakonodaja ne ureja. Ureditev prepušča internim (notranjim) aktom delodajalca (pravilnikom….). Delodajalec kot močnejša stran izkorišča svojo premoč, kar je videti tudi iz njegovega ravnanja.
Kaj storiti ?
Predvidevam, da niste edini, zaposleni v vrtcu, ki se srečujete z navedenimi težavami.
Morda bi bilo dobro, da se enako mišleči dobite skupaj ter oblikujete skupna stališča, ki jih boste na spoštljivem in dostojnem razgovoru predstavili delodajalcu.
Pa nikar prosim ne obupajte, če bo izplen manjši od pričakovanega.
Čim lepši dan Vam želim,
Daša Modic Gorjup
pozdravljeni,
prebiram tale forum, iščem sebi primerno težavo, pa nisem našla odgovora. zato bom sama postavila vprašanje.
delam v turnusu 2-2-2-2. sedaj me pa zanima kako priti na delo po bolniškem staležu, če se ti bolniška zaključi po 1. nočni. da bom bolj razumljiva bom napisala primer- če bi delala bi bil moj urnik takole, 11. in 12. 08. popoldan, 13. in 14. 08. nočna. 15. in 16. 08. sem prosta. glede na to, da sem bila v bolniškem staležu, ki se mi je zaključil 14. 08. me sedaj zanima ali bi morala 15. 08. ob oo.oo. v službo in oddelati tistih 6 ur?
hvala za odgovor in lep vikend vam želim
Forum je zaprt za komentiranje.