sporazumna prekinitev delovnega razmerja v času poskusne dobe
Pozdravljeni,
lepo bi vas prosila za pravno mnenje, glede moje primera.
Na podlagi izbora med kandidati sem bila izbrana na delovno mesto vodje oddelka. Že po treh mesecih so se v podjetju (večje podjetje, cca. 160 zaposlenih) poznale spremembe, s katerimi je bil moj nadrejeni zelo zadovoljen.
Kot eno izmed nalog sem dobila tudi to, da opravim redne razgovore s svojimi podrejenimi, dvanajstimi sodelavci. Pri enem sem že takoj opazila, da le-ta nima dovolj dela – dela je imel namreč samo za maksimalno 2 uri na dan in sem zato posredovala mail svojemu nadrejemu. Prišel je dan, ko je bila delavcu predana namera o odpovedi delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. Ker je v tem podjetju neko nenapisano pravilo, da kadrovska služba ne pošlje obvestila o prekinitvi zaposlitve z delavcem, se je meni zdelo samoumevno, da pač zaposlene v podjetju obvestim, da te osebe ni več. To je bil očitno napaka, ampak ne vem, če zaradi tega, ker sem mail poslala ali zaradi vsebine. V mailu sem namreč napisala, da smo bili z njegovim delom zadovoljni, a da je kljub temu odšel iz poslovnih razlogov. Načeloma je pravi razlog bil iz poslovnih razlogov, ampak ker naj bi svojemu nadrejenemu poslala mail, kjer sem napisala, da sem bila z njegovim delom nezadovoljna (česar se niti ne spomnim) in zdaj, da sem bila z njegovim delom zadovoljna, sem dobila odpoved. Šlo naj bi za konkradiktorni mail in s tem sem podjetje postavila v slabo luč, predvsem pred zaposlenimi. Na izbiro mi je kadrovnica dala odpoved, zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela (zaposlena sem namreč bila za določen čas 1 leta, s 6-mesečno poskusno dobo) ali sporazumno prekinitev delovnega razmerja, s katero bi dobila odpravnino za mesec dni.
Načeloma sem sprejela sporazumno prekinitev delovnega razmerja in kolikor vem, se s tem uniči ocena, ki sem jo dobila od svojega nadrejenega.
Zdaj pa je tukaj nekaj, kar me zanima! Zasledila sem namreč, da kljub temu, da sem imela podpisano pogodbo o zaposlitvi za določen čas s poskusno dobo šestih mesecev, se ti odpoved (kakršnakoli) ne bi smela izročiti preden poteče teh šest mesecev oziroma vsaj z odpovednim rokom, ki je 7 dni (to naj bi dal ali delavec ali delodajalec).
Zanima me, kaj je zdaj prav?
Hvala za odgovor
Najboljš, da stopiš do odvetnika ali na sindikat oz. do njihovega pravnika. Na kratko pa, če pač podpišeš sporazumno prenehanje, ti delovno razmerje preneha na dan, kot je določen v sporazumu. Zato tudi nimaš pravice do nadomestila na zavodu.
Zato je verjetno bolje, da jim poveš, da na sporazumno prenehanje ne pristaneš. Če pa ti dajo odpoved pogodbe o zaposlitvi, pa v roku 30 dni vložiš tožbo na sodišče, saj tako nima kaj izgubiti.
Forum je zaprt za komentiranje.