Avtorska pogodba, podjemna pogodba..
Pozdravljeni.
Sem nov na forumu in tudi s področjem, ki me zanima nimam izkušenj. V kolikor sem vprašanja naslovil v napačno sekcijo, prosim če moderator popravi.
Zadeva je sledeča.. Izgubil sem status študenta, prijavljen sem na borzi – sem brezposeln. Zavarovanje imam urejeno preko CSD.
Ponudila sem mi je možnost zaslužka (lahko da bo “one-time-thing” ali pa se še bo kakšna ponudila). Opravil bi neko kratkotrajno delo na področju računalništva (lahko 1-2 dni, ali pa teden dni – odvisno kako hitro naredim).
Sedaj pa me zanima kako bi naročnik/delodajalec meni izplačal dogovorjeni znesek? V mislih sem imel avtorsko pogodbo. Nebi pa si sedaj rad “uničil” kakšnih ugodnosti, ki bi jih moj bodoči delodajalec lahko prejel. Tako, da gledam kar je zame ugodno.. on bo pa seveda gledal kaj je zanj.
Vem, da so z 2014 določene zadeve spremenili. Nekje sem slišal, da če se dogovoriva za plačilo preko avtorske pogodbe, da bom moral jaz plačati določene prispevke ali davek.. Niti sam ne vem točno kaj bi moral plačati, kako se to plači.. pa predvsem kolikšen delež (ali je to vedno enak procent ne glede na znesek) ?
Rad bi dobil malo informacij glede tega.
Če mi kdo lahko kako pomaga.. super!
Hvala že vnaprej.
Lep dan!
Pozdravljeni.
Interventni zakon o zdravstvu prinaša dodatno obdavčitev avtorske pogodbe s prispevki za zdravstveno zavarovanje. Poleg 25 % obdavčitve po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) bo z novim letom avtorska pogodba obdavčena s prispevkom za zdravstveno zavarovanje v višini 6,36 % od bruto dohodka, ki bo padel na ramena avtorja ter 0,53 % od bruto dohodka, ki ga bo plačal naročnik (izplačevalec dohodka).
Drugo večjo spremembo prinaša Zakon o invalidskem in pokojninskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki določa plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) v višini 15,5 % bruto dohodka s strani avtorja.
Primer: na 1.000€ bruto dohodka je prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje – 218,60€ + dohodnina, je to skupaj čez 380€. Neto dohodka za vas bo cca 611€.
Delodajalec v primeru avtorske pogodbe plača 93,80€ prispevkov na bruto znesek 1.000€.
V kolikor potrebujete več informacij ali pomoč nam lahko pišete na info@legas-kranj,si
Lep pozdrav, ekipa LEGAS.
Hvala za odgovor.
Če prav razumem bom jaz v vsakem primeru tudi moral plačati določne prispevke?
Torej če jaz pričakujem izplačilo npr 400 eur, to je neto, ne.. potem pomeni, da bi jaz potem moral postaviti ceno: 400 eur + (zdravstveno zavarovanje v višini 6,36 % od 400 eur) + (PIZ 15,5 % od 400 eur) in dobim potem bruto vrednost, ki jo dam naročniku? Imam prav oz sem še kaj pozabil dodati?
In to potem lahko izračunam po tej formuli ne glede na znesek (ali je to 400 ali 600..)?
Forum je zaprt za komentiranje.