jubilejna nagrada in dopust po desetih letih
Pozdravljeni
Kmalu bom nabral 10 let delovne dobe, pri treh različnih delodajalcih, vse v zasebnem sektorju.
Mi v tem primeru sploh pripada jublejna nagrada?
Če se ne motim, dobim za deset let še dodaten dan dopusta? Se ta dan všeteje že v letošnji dopust ali v dopust v naslednjem letu?
Hvala v naprej! Samo.
Odvisno, kaj pravi vaša kolektivna pogodba. Odtipkaj v Uradni list “kolektivna pogodba za …” Npr. splošna kolektivna za gospodarstvo pravi, da ti priprada po 10 letih, če si bil vsa leta zaposlen pri zadnjem delodajalcu. Ponekod kolektivne pravijo, da ni nujno, da si zaposlen 10 let pri enem in istem, ampak se šteje skupaj 10 let tudi za različne delodajalce.
Kar se tiče pa povečanja dopusta, pa se načeloma šteje z letom, ko ti začne pripadati.
Vsem bi priporočala, da si vedno obvezno preberejo svojo pogodbo o zaposlitvi ter tudi kolektivno pogodbo, ki se ga tiče za njegovo panogo.
Hvala za odgovor. Šel sem na pogovor z direktorjem, očitno sem ga ujel na levi nogi. Na dodaten dan je nekako pristal, ob omembi jubilejne nagrade pa je bil že užaljen, ker sem si jo sploh drznil omeniti oz. vprašati o njej.
Zaposlen sem kot programer, delam pa bolj kot deklica za vse v IT oddelku podjetja. Katera kolektivna pogodba sploh velja zame?
Ni nujno, da sploh velja kaka kolektivna pogodba. Sicer pa najprej poglej pogodbo o zaposlitvi, če je tam kaka KP navedena, nato pojdi na http://www.ajpes.si in preveri, katera je glavna dejavnost za tvoje podjetje, potem pa na http://www.pisrs.si/Pis.web/ preveri, katere KP obstajajo in poglej, če kaka velja za tvoje podjetje. Lahko obstaja tudi podjetniška KP, kot rečeno poglej v pogodbo o zaposlitvi in preveri še v kadrovski službi ali pri podjetniškem sindikatu, če ga imate.
Tudi, če obstaja panožna KP, ki pokriva tvoje podjetje, ni nujno, da velja za tvoje podjetje. Če velja razširjena veljavnost za KP, potem da, ali pa, če je podjetje član združenja delodajalcev oz. gospodarske zbornice, podpisnice KP.
Skratka dost zoprna zadeva, pomoje skregan z zdravo pametjo, saj delavec, neuk prava, povečini niti ne more sam pogruntat, katera KP zanj velja.
Forum je zaprt za komentiranje.