izobraževanje v interesu delodajalca
Spoštovani,
delodajalec me je v začetku lanskega šol. leta brez uradnega dokumenta napotil na izobraževanje v njegovem interesu. Ob napotitvi je jasno povedal, da bo prispeval zgolj strošek šolnine, vse ostale stroške (odsotnost, literatura, prevoz) pa bom krila sama. Študijskega dopusta ne bom deležna, odsotnost zaradi študijskih obveznosti -predavanj, vaj, seminarjev, bom morala vnašati z nadurnim delom. Opozorila sem jih na kršitev zakonodaje in kolektivne pogodbe, a neuspešno. Ko sem povedala, da zaradi družinskih obveznosti -sem namreč mati dveh šoloobveznih otrok, ne zmorem študija brez dopusta in se zato ne želim dodatno izobraževati, so mi zagrozili z odpovedjo delovnega razmerja. Tako sem se vpisala v program, ki ga tudi uspešno opravljam, za študijske odsotnosti koristim nadure in letni dopust. Podpisati sem morala pogodbo o izobraževanju. Slednja sicer ne navaja eksplicitno, da mi študijski dopust ne pripada (niti ne, da mi pripada), je pa to razvidno iz elektronske korespondence, pa tudi iz ocene stroškov izobraževanja. Edina pravica, ki jo po pogodbi imam, je torej plačilo šolnine. Zanima me, če je takšna pogodba veljavna? Po določilu slednje sem namreč v primeru odpovedi delovnega razmerja dolžna povrniti vse nastale stroške, ki jih je kril delodajalec. Ob stopnjevanju pritiskov sem se sčasoma odločila poiskati novo zaposlitev, pri čemer sem bila uspešna. Preden delodajalcu podam odpoved, pa me zanima, kaj lahko pričakujem v povezavi z omenjeno pogodbo.
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,
AA
Delodajalec te je napotil na izobraževanje, kar pomeni, da je dolžan plačati šolnino in druge morebitne stroške izobraževanja (npr. potne stroške, stroške obvezne literature), imaš pravico do dopusta vsaj na dan, ko opravljaš izpite, kar vse določa 170. in 171. člen ZDR-1. Dodatne pravice ti pripadajo, če tako določa morebitna kolektivna pogodba ali pa pogodba o izobraževanju.
Problem pa je, da če boš predčasno odšla drugam, da te lahko delodajalec terja za povračilo stroškov. Če izobraževanja še nisi zaključila, bi to pomenilo, da te lahko terja za celotno šolnino, saj pač drugega kot praviš, ni plačal.
Forum je zaprt za komentiranje.