Pogodba polni/polovični delovni čas?
Živjo.
Zaposlen sem v trgovini z vrtičkarskim programom. Naša najboljša sezona dela je od marca in do konca maja. Takrat se dela tudi deljen delovni čas. Po pogodbi za polni d.č., naj bi se delelo več kot 8 ur, v nesezoni tudi manj, kar pomeni minus ure, ki jih v sezoni dobim nazaj. Uredu, tak je sistem v podjetju in me ne moti, ker ure dobiš nazaj v teh treh mesecih.
Ko sem začel, bilo je leto 2012 sem imel pogodbo za 3 mesece za polni delovni čas in sem ravno začel pri delodajalcu v sezoni. Delal sem tri mesece deljen čas brez zamenjave. Ko je bilo sezone konec sem dobil pogodbo za polovični delovni čas, pogodbo sem prebral in je ostala ista kot za polni delovni čas, le da piše da je za polovični del.čas. Napisano je ostalo tudi, da se v sezoni dela več oz. deljen delovni čas.
Leta 2013 smo pred sezono zaposlili novega člana ekipe za polni delovni čas, jaz sem pa delal polovični čas.
Letos 2014 naj bi delal deljen delovni čas kar pomeni 8 urni delovnik. To pomeni da naredim dva delovnika, ker imam polovični delovni čas, takšno imam tudi pogodbo.
Zanima me ali lahko delodajalec od mene zahteva, naj delam deljen čas torej 8 ur? Seveda se pa tu pojavi problem, ker teh nadur ne izplačujejo in se mi kopičijo, nakoncu ostajam doma, da jih izkoristim. Jaz bi rade volje delal deljen čas, ker potrebujem finance, tako da ne vidim tukaj problema edino pri izplačilih se zatakne in ustavi. Nakoncu ne dobim plačanih nadur.
Zanima me tudi glede pogodbe. Kaj ni pogodba za polovični delovni čas mišljena samo za 4 ure? Ali se pač motim? In koliko ur na teden po zakonu lahko delam? Kaj se zgodi z nadurami, ki jih ne izplačujejo in ostajam doma? In niti ne vem ali se te višek ure štejejo v delovno dobo, glede na mojo pogodbo?
Hvala za odgovore, mišljenje, nasvet.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.