Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev neizplaččevanje dodoatka na delovno dobo

neizplaččevanje dodoatka na delovno dobo

Spoštovani,

Pred nekaj meseci sem se zaposlila v pravnem podjetju, ki ima kot glavno dejavnost po SKD registrirano M70.220 – Drugo podjetniško in poslovno svetovanje.

Čeprav imam že skoraj 20 let delovne dobe, mi direktorica ne izplačuje dodatka na delovno dobo z izgovorom, da v prejšnji službi (bila sem zaposlena kot direktor svojega d.o.o.) nisem prejemala dodatka na delovno dobo in ker sem od prekinitve delovnega razmerja v svojem d.o.o. in pred zaposlitvijo pri sedanji delodajalki nekaj mesecev prejemala denarno nadomestilo za brezposelnost. Prav tako trdi, da za našo branžo ni veljavne kolektivne pogodbe, ki bi določala višino nadomestila, da v podobnih družbah ni veljavne prakse, da bi se ta dodatek izplačeval in da v sodni praksi ni primerov, ki bi obravnavali to tematiko, kar gotovo ne drži in s čemer bi morala biti seznanjena tudi moja direktorica, saj je po izobrazbi pravnica.

V moji veljavni Pogodbi o zaposlitvi je tudi odstavek, ki določa, da “Delavcu pripada dodatek za delovno dobo v skladu z veljavno zakonodajo.”

Vljudno prosim, da odgovorite na naslednja vprašanja: Je res, da mi dodatek na delovno dobo ne pripada, ker sem prejemala nadomestilo za brezposelne in ker mi prejšnji delodajalec (jaz sama), kot vodstveni osebi omenjenega nadomestila ni izplačeval? Je res, da za našo branžo ni veljavne kolektivne pogodbe? In če takšna kolektivna pogodba obstaja, katera je in koliko znaša v njej opredeljeni dodatek na delovno dobo?

Najlepša hvala,
Modrooka

V 129. členu ZDR-1 je določeno, da delavcu pripada dodatek za delovno dobo.

To pomeni, da ti mora plačevati dodatek za delovno dobo. Če ni kolektivne pogodbe, ki bi določala višino, potem ti pač pripada 0,5% za vsako polno leto delovne dobe. Namreč, če bi o zadevi odločalo sodišče, bi moralo odločiti, koliko znaša dodatek. Ker je običajno dodatek 0,5% in ker ZDR že od leta 2002 dalje v prehodnih določbah govori o tem, da se ta višina ohrani, bi pač sodnik prisodil 0,5%.

To, da v sodni praksi ni primerov, ki bi o tem govorili, pravzaprav ne drži. Namreč, kdor toži za dodatek na delovno dobo, pač zmaga in se to niti ne izpostavlja kot kak poseben problem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close