dedovanje, če ni otrok – vprašanje za pravnice
Prosim, da mi kdo na preprost način razloži, kaj se zgodi s premoženjem v primeru, da zakonca nimata otrok. Kdo deduje po njiju, če nimata oporoke? Starši, in se po starših prenaša na brate/sestre in njihove potomce?
1. primer: brat moje mame in njegova žena sta brez otrok. Če prva umre njegova žena, stric podeduje njeno premoženje (kot zakoniti dedič). Ko stric umre, na koga se porazdeli to premoženje?
2. primer: moja sestrična je edini otrok moje tete in tudi nima (in ne bo nikoli imela) otrok. Kdo deduje po njej?
Mogoče malo zakomplicirano, ampak ful zanimivo…
najprej seveda deduje
1/2 zakonec
1/2 starši (ker so ti verjetno že pokojni, se porazdeli na preostale dediče – se pravi brate in sestre pokojnega/pokojne)
tudi če ni otrok, zakonec ne podeduje avtomatsko vsega, lahko pa podeduje z oporoko, saj nujnih dedičev ni
2. primer
če sestrična nima otrok, nima bratov in sester, so dediči stari starši, oziroma njihovi potomci. ravno tako je pametno naredit oporoko, da se premoženje ne popolnoma zdesetka. nujnih dedičev pa ravno tako ni
Pri meni je pa tako: moja babica je imela samo enega brata, ta brat je še živ, a je vdovec brez otrok. Kdo bo po njemu podedoval njegovo stanovanje? Če ne bo naredil oporoke, seveda. Moja babica je že pokojna, njen mož (moj dedek) tudi, imela sta pa dva otroka, mojo mamo in njenega brata, ki je tudi že pokojen (bil je ločen, zapustil je dva otroka). So v primeru, da naredi oporoko kakšni nujni dediči?
Ampak a ni tko, da lahko nujni delež ob oporoki zahteva nekdo, ki nima sam sredstev al ena taka stvar?[/quote]
ja, imaš prav
v tretjem dednem redu pride tudi to. ampak so pogoji za to bolj strogi, kot si ti napisala
2) Dedi in babice ter bratje in sestre pokojnika so nujni dediči le tedaj, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.
pokojna teta ter njen mož nimata otrok. Oporoka napisana,v slučaju smrti napisana da drug po drugem dedujeta. Stric je tuj državljan ima stalno vizo za bivanje v Sloveniji. K zapuščini smo bili vabljeni dediči,je to nujni delež ali kaj z oporoko,napisana da stric daruje njoj. ona njemu po smrti. Imamo pravico do nujnega deleža
Forum je zaprt za komentiranje.