Prerazporeditev invalida III. kategorije
Pozdravljeni!
Sem invalid III. kategorije in ker imam določene omejitve pri delu, bo me delodajalec prerazporedil na drugo ustrezno delovno mesto. Problem je, da bom imela na tem novem delovnem mestu občutno nižjo “plačo”. Ali je to v skladu z zakonom? Ali ne bi morala biti plača enaka tej, ki jo imam dosedaj? Ne zdi se mi prav, da zboliš, potem pa si v službi kaznovan še s premestitvijo na nižje plačano delovno mesto. Kaj se mi lahko zgodi, če tega del. mesta ne sprejmem?
Hvala za odgovore.
LP
Gospa Laurina!
V kolikor je delo, na katero vas namerava delodajalec prerazporediti ustrezno (kar oceni invalidska komisija ali pa pooblaščen zdravnik delodajalca), ste tako delo, žal, dolžni sprejet, sicer vam lahko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi. V zvezi s plačo naj vas vsaj malo potolažim s tem, da ste, v kolikor se boste zaposlili na drugem ustreznem delu, upravičeni do nadomestila za invalidnost, ki vam ga bo odmeril in izplačeval Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kamor morate tudi vložiti zahtevo za tako nadomestilo, z ustreznimi dokazili ( pogodba o zaposlitvi na drugem ustreznem delu, opis delovnega mesta po nastanku invalidnosti (obrazec DD1, ki ga izpolni delodajalec).
Lep pozdrav in čim več zdravja!
zamisli se, kaj si napisal…
strinjam se, da je bilo včasih dodeljenih kar nekaj invalidskih brez utemeljitve, sploh v tistih časih ko so podjetja šla v stečaj (in ti invalidsko upokojeni delajo na črno 2x oškodujejo državo-nas)
največjo škodo so pa storili resno bolnim, saj ej zaradi tega IZREDNO težko priti do statusa invalida
danes ljudje hudo bolni zelo težko pridobijo ta status in ob hudi bolezni, bolečinah, neprimernim obrenitvam bolezni tudi poslabšanja, smrti.
Omenil si, kako naj podjetnik plača takega delavca!!!!!!! Kot izgleda nimaš kaj dosti razčiščenih pojmov.
razliko refundira SPIZ…drugič bi te opozorila na to, da marskikateri oboleli je bolan ravno zaradi dela, neprimernih delovnih pogojev
smiselno bi si bilo zastaviti vprašanje…kako nekateri študirajo do 30 leta ali celo več, ko nekdo drugi do tega obdobja že oddela 12 let…
in se ravno taki običajno sprašujejo kako je nekdo že pri 40 ali 45letih obolel nekateri imajo pri teh letih že 25, nekateri celo 30 let delovne dobe. In je dobro vzeti v obzir….da ja ravno ta sedaj oboleli pripomogel marsikomu, da je lahko vlekel študij ali nedelo do teh let!!!!!!!!!!!!
pozdravljeni…sem invalid 3 kategorije…zaradi zmanšanja obsega dela me je delodajalec premestil na drugo delovno mesto ….prejšno delavno mesto mi je ustrezala pri tej pa moram imeti spretne prste kar pa pri moji invalidnost sploh ne pride v poštev imam namreč vazonervoza tipa raynaud….in imam zdravnisko spričevalo z naslednjimi omeitvami skladno z ik oceno..le dela kjer ni potrebna dobra ročna spretnost in spretnost prstov ,kjer niso hitri ponavljajoči gibi prstov in rok…zanima me naslednje ali se lahko pritožim in zahtevam meni ustrezno delavno mesto kljub zmanjšanju obsega dela ter brez posledic odpuščanja
Zanima me kaj v mojem primeru narediti sem invalid 3 kategorije in zaposlen za nedoločen čas za svoje delo elektrikar-energetik nisem več sposoben, v odločbi piše kjer ni veliko hoje in veliko stanja s tem da se med delom usede.
Sedaj sem opravljal delo šofer prodajalec.Zaradi ukinitve mojega terena,delovno mesto je ostalo,razlog je bil zmanjšanje stroškov najmanjši promet od šoferjev v letu 2013.To delo sem z veseljem opravljal in tudi vestno saj sem v 7 letih dela koristil 14 dni bolniške.Sedaj mi je firma ponudila drugo delovno mesto v trgovino z živili opis delovnih mest rezanje salam in sira ter druga opravila,kot nek aneks k pogodbi.Zanima me če me lahko prestavijo na drugo mesto ker se sploh ne vidim v tej trgovini.kako in kaj se da rešiti da bi obdržal prejšnje delovno mesto.Ali je možnost da dajo katerega od drugih šoferjev na to delovno mesto.
hvala za odgovor
Forum je zaprt za komentiranje.