Daljša bolniška odsotnost in koriščenje dopusta
Od februarja 2013 pa do začetka junija 2013 sem na bolniškem dopustu zaradii težje poškodbe. Iz leta 2012 sem v leto 2013 prinesel 15 dni neizkoriščenega dopusta saj mi je delodajalec v letu 2012 omogočil koriščenje samo 11 dni dopusta. Z odločbo mi je bilo za 2013 odmerjenih 25 dni dopusta. Koliko dopusta iz leta 2012 in iz leta 2013 bom lahko izkoristil?
Če sem prav razumel iz drugih tem moram za dopust zaprositi pisno in mi mora delodajalec odgovoriti. V letu 2012 sem za dopust zaprosil pisno dva meseca pred nameravanim koriščenjem, tako da bi se lahko delo v času moje odsotnosti vnaprej organiziralo, pa mi delodajalec ni odgovoril na prošnjo več kot mesec dni, dokler nisem napovedal da bom zadevo predal odvetnikom.
Pozdravljeni,
glede na to, da se v službo vračate v začetku junija, imate še cel mesec, da izrabite preostanek dopusta. V kolikor pa vam do konca junija letos ne bo uspelo izrabiti preostalega dopusta zaradi bolniške odsotnosti, vam nov Zakon o delovnih razmerjih, ki velja od petka dalje, omogoča, da ga izrabite do konca letošnjega leta.
lp
Danes sem prejel po pošti obvestilo o nameravani odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Kaj naj sedaj naredim? Kaj to pomeni za neizkoričen dopust? Ali mi lahko prekinejo zaposlitev ko sem na bolniški?
Medtem ko sem na bolniški so zaposlili več oseb z enako izobrazbo in izkušnjami kot jih imam jaz, tudi oglašujejo potrebo po takih kadrih. Iz poslovnih rzlogov bodo ukinili samo moje delovno mesto, na podobna delovna mesta pa zaposlujejo na novo.
Spoštovani,leta 2009 sem bila na bolniški skoraj 8 mesecev,preostale mesece sem delala. Za to leto sem imela odmerjenih 25 dni dopusta. Koristila sem ga 10 dni. Imam 40 urni delavnik, od pon. do petka. Zanima me koliko dopusta bi lahko koristila glede na trajanje bolniške? Ali je dopust v tem primeru zapadel, ker ga nisem koristila v istem letu? Ali samohranilcem res pripada dodaten dan dopusta za enega otroka? Zahvaljujem se vam za odgovor.
Lep pozdrav,
Naja
pozdravljeni,
dopust iz leta 2009 vam je že zdavnaj zapadel. Glede dodatnega dne vam težko odgovorim; po zakonu o delovnih razmerjih vam ne pripada, lahko pa, da je določen s kolektivno pogodbo vaše dejavnosti – v tem primeru bi vam pripadal. Kriteriji za določanje letnega dopusta so običajno določeni tudi v splošnih aktih delodajalca, ki bi vam praviloma mogli biti na vpogled – tam bi tudi lahko dobili odgovor.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.