Plačilo prispevkov za porodniško
Pozdravljeni.
Zaposlena sem za določen čas, za (skora) 11 mesecev. Slab mesec po poteku pogodbe pričakujem otroka.
Ker mi porodniška ne pripada, ker nisem bila zaposlena 12 mesecev v zadnjih treh letih, ampak torej samo 11, me zanima, ali kdo ve, če obstaja kakšna možnost, da si sama plačam prispevke za še en mesec in štiri dni in imam potem “izpolnjeno” normo za porodniško. Zanima me tudi, če veste, koliko bi to prišlo.
Svetovali so mi namreč, naj najdem nekoga, ki bi me za ta mesec fiktivno zaposlil, saj je, tudi če dobivam minimalno porodniško, to več kot pa tisto nadomestilo, ki ga dobivajo brezposelne matere, vendar žal nikogar ne poznam. Podaljšanje pogodbe pri delodajalcu za en mesec tudi ne pride v poštev, sem prek javnih del. Zato sem pomislila na to, da bi si za tisti en mesec sama plačala prispevke. Je možno? Kako?
za en mesec ne bom odpirala sp-ja, lahko, da se komu to zdi smiselno, meni se ne. ja, v takem primeru, da bi imela idejo, ki bi jo vodila PO porodniški, potem morda. v situaciji, v kateri sem, pa prav gotovo ne. hvala vseeno za nasvet.
saj nočem, da bi kdo to namesto mene naredil. sama bi rada plačala prispevke za en mesec (tako kot si recimo nekateri plačajo, da dopolnijo delovno dobo ali kaj podobnega), pa mi še na CSD-ju, ki to področje pokriva, niso znali odgovoriti, če in kako je možno.
vir (primer): http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/starsevskoNadomestilo.asp in http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/starsevsko_varstvo_in_druzinski_prejemki/pravice_iz_zavarovanja_za_starsevsko_varstvo/starsevsko_nadomestilo/
Meni do teh 12 mesecev manjka en mesec.
Vem, da mi v tem primeru pripada nadomestilo za brezposelne matere (točnega naziva ne vem), ker pa je razlika v višini tega (dobrih 200) in porodniške, ki bi mi pripadala (dobrih 500 e) znatna, mi torej ta en mesec veliko pomeni.
Tega ne ureja zavod, ampak csd.
Se pravi, če ne bi bila zavarovana, bi po 58. členu ZSDP prejemala starševski dodatek (cca. 150 EUR)
Ker pa boš v času nastopa porodniške zavarovana po 6. členu ZSDP kot brezposelna oseba, ki prejema denarno nadomestilo, boš upravičena do starševskega nadomestila, kar vključuje porodniško nadomestilo in nadomestilo nego in varstvo otroka, kot to določa 40. člen ZSDP.
Starševsko nadomestilo pa je bistveno višje kot starševski dodatek. V tvojem primeru se upošteva tistih 11 plač, plus, kar prejmeš od zavoda za manjkajoči mesec.
Kar je pomembno za ostale v podobnem položaju, je to, da predno nastopiš porodniško, če si brezposelen, brez nadomestila, se zaposli, pa čeprav za 1 teden, tako da ko nastopiš porodniško, si tisti dan zaposlen. Na ta način boš prejemal 55% neto plače, se pravi dobrih 300 EUR, namesto cca. 150 EUR.
Aja, se pravi, boš do nastopa porodniške zaposlena cca. 11 mesecev. Pomoje glede manjkajočih dni oz. meseca ne moreš narediti ničesar več. Za 11 oz. 12 mesecev nazaj te ne morejo prijaviti v delovno razmerje, za naprej za manjkajoči mesec ti pa nič ne pomaga pri odmeri nadomestila. To pomoje pomeni, da se kot osnova upošteva, kar si zaslužila v zadnjih cca. 11 mesecih oz. do nastopa porodniške in to deli z 12, vendar manj kot 55% minimalne neto plače ne sme biti. Preveri še kje drugje.
Tule pa si lahko pogledate, kolikokrat so spreminjali določbe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih od leta 2001, praktično enkrat na leto. To pač kaže na pomanjkanje vizije in nesposobnost vlade in parlametna.
Ja, točno zato sem v dvomih… Škoda. Sem pač upala, ampak zveni smiselno, da si ne morem plačat takrat, ko bom že na porodniški, ja. Šmenta.
Toliko se mi dozdeva, iz tega, kar sem prebrala, da če imaš manj kot 12 mesecev dohodkov (v zadnjem letu), da potem za manjkajoče mesece računajo, kot bi imel minimalno plačo, in na podlagi tega dobijo neko povprečje. Kar je seveda res še vedno veliko več kot nadomestilo… Pri meni plača itak ni bajna, tako da povprečje ne bi tako drastično padlo 😛
Ampak ali sploh sem upravičena do porodniške, če nimam teh 12 mesecev v zadnjih treh letih? Sem upravičena, če sem zaposlena na dan, ko pričnem porodniško?
(spletna stran MDDSZEM, ali kako že)
Priznam, da temu težko sledim. Pa potem je tu še razlika med porodniškim nadomestilom za čas porodniškega dopusta (tega bom nastopila v času zaposlitve, torej sem upravičena???) in nadomestilom za nego in varstvo otroka (ko pa ne bom več zaposlena – in torej ne upravičena???) in se mi začne že dozdevati, da sem nepismena 😀 S CSD pa kar nobenega odgovora, nobenega pojasnila… Kako oni potem to urejajo, se vprašam… Saj ne bi tu težila, in ne vem, kje drugje bi preverjala – oni se mi zdijo najbolj pristojni, pa žal… Morda pa mi do decembra pojasnijo =)
Sem slišala, da se bo s 1. 1. 2014 itak spet vse spremenilo, nova zakonodaja, novi predpisi 😛 Zdaj moram samo ugibati, ali otroku zatežit, da naj se rodi pred 1. 1., ali po njem, ali bo bolje ali slabše 😀 😀 😀 (Malo za šalo, malo za res.)
Pozdravljeni!
Jaz imam podobno dilemo. Meni se pogodba o delovnem razmerju izteče 10 dni pred nastopom porodniške. Takrat bom imela 4 leta neprekinjene delovne dobe. Ali imam pravico do porodniškega nadomestila z upoštevanjem moje plače, kljub temu, da bom brezposelna? Ali se v izračun višine nadomestila štejejo poračuni neizplačanih plač?
alencka!
Za to, da ti pripada porodniško nadomestilo, moraš biti zavarovana za starševsko varstvo (beri: ali v delovnem razmerju ali prejemnica nadomestila na zavodu ali v bolniškem staležu do 30 dni po preteku delovnega razmerja) VSAJ EN DAN pred nastopom porodniškega dopusta. Če te prav razumem, nastopiš porodniško sredi decembra, ko boš še v delovnem razmerju. Torej ni nobene panike. Tisto glede 12 mesecev v zadnjih treh letih velja za mamice, ki tik pred nastopom porodniške niso v delovnem razmerju in se jim zato porodniška obračuna po posebnem ključu, kar pa je še vedno boljše kot starševski dodatek, ki pripada ostalim.
Kar se pa tiče nadomestila: predlagam ti, da daš vlogo čim kasneje, da se ti vpiše čimveč obračunanih dohodkov (če prejmeš plačo 10., nastopiš pa 15. decembra, počakaj še to plačo, ker ti vpliva na porodniško). Za manjkajoče mesece pa vzamejo 55% minimalne plače v RS.
zlatka.27,
tebi pa pripada nadomestilo na zavodu (ne vem natančno, najmanj 3 mesece pa sigurno) teh 10 dni do nastopa porodniške in po preteku porodniške (če takrat ne boš že v novi službi) še preostanek teh 3 mesecev. upoštevajo se dejanski prihodki v zadnjeih 12 mesecih preden oddaš vlogo. glede poračunov neizplačanih plač – vštevajo se vsi dohodki, od katerih so bili plačani prispevki za starševsko varstvo.
Center za socialno delo bi vama moral vse lepo razložit. Kar korajžno tja!
Srečno, mamici!
Forum je zaprt za komentiranje.