Dela in naloge – 8 urni delovnik
Pozdravljeni,
prosim vas za pomoč. Naj najprej predstavim težavo:
Zaposlena sem v podjetju, kjer nam v kolektivni pogodbi piše:
» S to pogodbo delodajalec in delavec skleneta pogodbo o zaposlitvi za določen ( oz. nedoločen čas – odvisno) za opravljanje dela: poslovno – administrativna, vrsta a) naziv: PRAZNO b) šifra: PRAZNO.«
Pri drugih zaposlenih pa recimo piše :
…za opravljanje dela: marketing , vrsta a) naziv: PRAZNO b) šifra: PRAZNO ali
…za opravljanje dela: prodaja, vrsta a) naziv: PRAZNO b) šifra: PRAZNO .
To je torej edini opis kaj zaposleni počne.
V pogodbi je nadalje zapisano: »Podrobnejši opis del in nalog delavca je določen s kartico delovnega mesta, ki je priloga te pogodbe.« – Te priloge pa ni!
Zanima me torej ali je potrebno v pogodbi o zaposlitvi OBVEZNO določiti opis del in nalog? In kako podrobno? Npr. ali zadostuje trženje izdelkov ali pa mora biti to točno določeno npr. spletno trženje, telefonsko trženje, trženje izdelkov na terenu,… (še posebej, če to delo opravlja več ljudi).
O sistematizaciji del in nalog namreč pri nas nikoli ni bilo ne duha ne sluha…na tem se sicer kakšno leto sicer nekaj dela, vendar do sedaj še nihče nikoli ni prejel nobenega papirja s točnim opisom del in nalog. Vse je tako ohlapno.
Dogaja se namreč, da sama, ki sem zaposlena na delovnem mestu marketing (nisem pa edina) opravljam tudi dela in naloge, ki spadajo v področje administracije, prodaje, logistike, reklamacij, kar vse povprek, … Delodajalcu je torej brezplodno reči, da to ni v mojem opisu del in nalog,… njegov odgovor je naj se dogovorimo med seboj. Halo??? Kot da smo na paši.
Zato prihaja do težav….nekaj ljudi v podjetju dela ogromno, je pa precej takih, ki na trenutke ne ve kaj bi sami s sabo. Tudi organizacijsko je en velik kaos. Medtem, ko si šefovi zaposleni/«prijatelji« dovolijo vse naredijo pa zelo malo, imamo drugi dela čez glavo. Obseg mojega dela tako krepko presega 8 ur (in to ne občasno ampak večino časa), kar pomeni, da si delo nosim domov in za to koristim svoj prosti čas in to zastonj. Kakršen koli dogovor o plačilu nadur namreč ne obstaja in ni zapisan v pogodbi. Sicer lahko koristimo nadure kot dopust, se pa potem delo ponovno nabere in imam ponovno nadure.
Moje glavno vprašanje pa je ali obstaja kje »ocena« oz. točno razloženo koliko del in nalog zajema 8 urni delovnik? Težava je ta, da več kot očitno po obsegu del in nalog za eno plačo dejansko pokrivam dve delovni mesti.
Podroben opis tvojega delovnega mesta je vsebovan v aktu o sitemizaciji delovnih mest. Pojdi v kadrovsko in zahtevaj opis del in nalog iz tega akta za tvoje delovno mesto. Ampak ne vem, če ti
bo to kaj pomagalo. Če razumem, imaš preveč dela. Enostavno, delaj po pameti, da nisi na koncu
šihta crknjena kot konj. Če ti šef teži, da moraš narediti to in to v tem in tem času in je tega dela
preveč, mu pač to poveš.
Forum je zaprt za komentiranje.