Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev samozaposlitev Socialna oskrba

samozaposlitev Socialna oskrba

Zanima me ali se lahko samozaposlim. Trenutno sem zaposlena za polovicni delovnik v prodaji, medtem se pridobila NPK socialni oskrbovalec. Izkusnje s tega področja imam večletne. Ker nisem na borzi ne dobim subvencije. Rednih zaposlitev ni nikjer, kakšne so druge možnosti?

Zdravo,

nekaj časa me ni bilo na forumu – hvala za odgovor na vprašanje, ki sem ga napisala spodaj, pod tole temo.

Da, lahko odpreš s.p., vendar:

– žal brez subvencije (razen, če si toliko prepričana, da bo dejavnost uspela, da pustiš službo in se prijaviš na Zavod)
– problem bi verjetno bil tudi v tem, ali bi se ti splačalo (poznam nekaj ljudi s to kvalifikacijo, ki so mislili, da bodo odprli s.p., a ga potem niso, ker preprosto ni strank)

Ali boš imela dovolj strank, velja pred odprtjem s.p.-ja zelo dobro preveriti. Tako na prvo žogo menim, da res ni dovolj strank, ki bi bile pripravljene plačati za storitev. Vsaj na obrobju ne, morda je v večjih mestih drugače. Sama se ukvarjam npr. z inštrukcijami, a mi je močno upadlo število strank oz. jih praktično nimam več. Če pa slučajno kakšno dobim, je to za kratek čas in za zelo malo denarja. Ker ljudje enostavno nimajo, da bi otrokom plačevali inštrukcije. Pred nekaj leti sem pa kot študentka imela toliko učencev, da nisem folgala delati. Starši so bili pripravljeni plačevati enormne vsote, samo, da bi otroka kaj naučila. Ponujali so mi več, kot sem sicer računala ipd. Tako, da sem včasih celo zavračala ta njihova plačila, ker mi srce ni dalo, da bi toliko vzela.

Tako časi so bili, danes je pa žal čisto drugače. Ljudje bi radi delali, znajo delati, a se enostavno ne izide. Poleg slabe ”kupne moči” so tu še dajatve, ki marsikoga odvračajo od tega, da bi odprl s.p.

Veliko sreče tudi tebi še naprej! Morda se pa le motim in si že preverila in veš, da boš imela dovolj strank – v tem primeru kar pogumno!

Joj, se opravičujem – napisano velja, če nameravaš pustiti službo pred odprtjem. Če nameravaš službo obdržati, potem mislim, da s.p.-ja ne moreš odpreti, ker je to zaposlitev za poln delovni čas. V tem primeru lahko prav tako registriraš dejavnost – mislim, da v obliki nenakšne popoldanske dejavnosti. Ne vem, kako se trenutno temu reče, ker se ves čas spreminja. Neka oblika v glavnem je.

S.p. je dovoljeno odpreti tudi za polovičen delovnik, vendar so za to posebni pogoji (majhni otroci). In v primeru, ko že imaš zaposlitev, ne bo šlo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close