odpovedni rok
Pozdravljeni
Sem invalid tretje kategorije in sem prejel obvestilo o tem, da bom v kratkem dobil odpoved delovnega razmerja iz ekonomskih vzrokov. Zaposlen sem za štiri ure in sem sedaj na čakanju na delo na domu. Za štiri ure prejemam nadomestilo ZPIZ-a.
Zanima me, če lahko vzamem bolniško med odpovednim rokom in če to podaljša odpovedni rok? Gre se mi za to, da se čimkasneje prijavim na zavod za zaposlovanje, saj se zavedam, da zaposlitve nikoli več ne bom dobil.
Koliko dni odpovednega roka mi pripada po 26 letih delovne dobe?
Postali smo kardelo hijen, kjer bolani oziroma poškodovani hijeni ostanejo samo še drobtinice. Sicer pa nobenega ne zanima, če boš ali ne boš preživel. Tako ali tako denarja ni, ti pa si samo strošek za zdravstvo in državo. Vsi pa pozabljajo, da je ta ‘strošek’ nekoč dajal od svoje plače tudi za druge. Jaz osebno delodajalca popolnoma razumem. Če ne morem delati, me ne potrebuje. Ne morem pa razumeti sodelavcev in njihovega hijenskega obnašanja. Vendar bolezen nikomur ne prizanaša. Mogoče me bodo takrat, ko bodo na istem, bolje razumeli. Ni dovolj, da čoveka prizadene bolezen, prizadeti ga morajo še ljudje. Kot da sama bolezen in invalidnost nista dovolj.
Če da posebna komisija soglasje, ti delodajalec lahko odpoved pogodbo o zaposlitvi. V tem primeru se splača bolniško vzeti tik pred iztekom odpovednega roka, saj se tako za čas bolniške podaljša delovno razmerje. Na ta način imaš prvič dlje časa zaposlitev in drugič lahko dobiš več regresa za letni dopust ali pa višjo odpravnino, če v odpovednem roku napolniš polno leto dela pri delodajalcu.
Forum je zaprt za komentiranje.