PRIPRAVNIŠTVO V JAVNI UPRAVI
Zdravo
Končujem bolonjski magisterij in se želim zaposliti v javni upravi. Zanima me sledeče, ali je pripravništvo v javni upravi za bolonjski magisterij ekonomije obvezno oz. je pogoj za zaposlitev. Sploh ne vem kam se naj obrnem, ker na Zavodu za zaposlovanje in Inšpektoratu za delo ne znajo odgovoriti. Hvala
Pripravništva ne določa izobrazba, ampak zakon. V gospodarstvu pripravništva marsikje nimajo več, saj po Zakonu o delovnih razmerjih že nekaj časa ni več obvezen, v javnem sektorju pa se za pripravnika zaposli vsak, ki prvič sklene delovno razmerje. Pripravništvo v javnem sektorju pa urejata Zakon o javnih uslužbencih, podrobneje pa pravilnik.
Pripravništvo v državni upravi je ekvivalentno 7 mesecev delovnih izkušenj. Torej, če imaš 7 mesecev delovnih izkušenj, se šteje, da imaš pripravništvo opravljeno oziroma ti ga ni potrebno opravljati, sicer pa je obvezno (če tvoje delovno razmerje ureja Zakon o javnih usužbencih). Teh 7 mesecev delovnih izkušenj ni potrebno, da imaš iz naslova delovnega razmerja, lahko so izkušnje pridobjene z delom preko podjemne pogodbe, študentskega dela, vendar MORAJO BITI TE IZKUŠNJE OBVEZNO PRIDOBLJENE Z DELOM NA ISTI STOPNJI IZOBRAZBE, KOT GA ZAHTEVA DELOVNO MESTO (PONAVADI 7.). To je potrebno tudi dokazati.
Če se malo vmešam…
kakšen delodajalec pa da študentu odgovornost na nivoju 7 stopnje izobrazbe, in hkrati, da si delal še na zelo podobnem področju? Sploh sedaj, ko so baje malo bolj specifirali, kaj študent sploh lahko dela. Ko sem jaz začela študirati na gradbeni, so bili študentje tretjih letnikov že vodje manjših gradbišč( vrtci, itd), danes pa so veseli, če lahko pomagajo tajnici, ki nima veze z stroko, oziroma lahko upravljajo delo, na nivoju svoje srednješolske izobrazbe.
Jaz imam 7 stopnjo, 10 let delovnih izkušenj preko študenta in podjemne pogodbe, pa me sedaj nihče ne želi, ker nimam izkušenj na nivoju 7 stopnje, pripravništvo bi me vzeli kot voluntersko z že v naprej napovedanim, da me potem ne bodo zaposlili, po drugi strani, pa me spet nihče noče na delovno mesto za 5 stopnjo izobrazbe, češ, da imam previsoko izobrazbo in jim bom ob prvi priliki ušla.
Malo je že začaran krog in če nimaš vez, si trenutno v velikem sr..ju. In res zanimiva je tale naša država, po eni strani dopušča voluntersko pripravništvo (od katerega nima nič), po drugi strani, pa preko Zavoda za zaposlovanje nudi denarne pomoči (v višini 5000€) za prvo zaposlitev.
Kr neki. 🙁
Forum je zaprt za komentiranje.