Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kako je z dopustom pri odpovedi po novem zakonu?

Kako je z dopustom pri odpovedi po novem zakonu?

Pozdravljeni,

bila sem zaposlena za nedoločen čas, v delovnem razmerju sem bila približno 2 leti in pol. Čez noč mi je delodajalec podal obvestilo o redni odpovedi iz poslovnih razlogov. Odpovedni rok je začel teči 5.7.2013. Zanima me koliko dopusta mi pripada. Slišala sem različna mnenja, eni trdijo da celoten, drugi da sorazmerni del. Ker se moje delovno razmerje zaključi 5.8.2013 bi bil sorazmerni del koliko dni? Skupno jih imam 21 v celem letu. Upam, da mi pripada celotni dopust. Kako pa je z regresom? Dobili smo izplačanega že v aprilu, ali ga bom morala vračati?

Hvala za odgovore in lp

Letos je kr zmeda okoli dopusta.

Nezavezujoče mnenje Ministrstva za delo pravi, da naj bi v tvojem primeru ti pripadal cel dopust+cel regres, ker si obvestilo o dopustu prejela preden je začel veljati nov ZDR-1.

Tako da je v bistvu odvisno od “dobre volje” delodajalca. Lahko ti pa reče da bo naredil po novem ZDR-1, v tem primeru imaš sorazmerni dopust in seveda zahteva tudi vračilo deleža regresa.

Do 5.8. je 21/12=1,75*7=12,25 torej 12 dni. Regres se računa enako – zaposlena boš 7 polnih mesecev torej znesek regresa/12*7 = znesek ki ga lahko obdržiš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close