Najdi forum

odpoved

Pozdravljeni

Mene pa zanima ena zadeva glede odpovedi.Sam sem se pred letom in pol poškodoval na delovnem mestu (poškodba kolena), zaradi česar imam kar velike probleme in posledično tud kar nekaj bolniške, saj imam prevelike bolečine v kolenu (čakam na operacijo), da bi lahko normalno hodil in prenašal obremenitve ki mi jih nalaga delovno mesto.
Zadeva pa je sledeča da mi je sedaj direktor rekel da on takega delavca ne potrebuje, ki je na bolniški in da z takimi delavci ne more delat, zato bi mi naj dal odpoved iz poslovnih razlogov (pravi razlog je moja poškodba na delovnem mestu in seveda bolniški stalež)

A mi lahko, da odpoved iz poslovnih razlogov, glede na to da je pred 1 mesecem zaposlil 3 nove delavce, zanima me če lahko utemelji poslovne razloge za odpoved dela, glede na to da imam pogodbo za nedoločen čas!?
Kaj naj storim če mi da odpoved,se lahko pritožim in kam?
Imam kakšno drugo možnost kot da podpišem odpoved?
Sam imam 2 meseca odpovednega roka, če podam odpoved, kako pa je z strani delodajalca, me lahko odpusti takoj ali mi mora dat odpovedni rok?

lp danijel

Poslovni razlog je zelo težko dokazljiv kot neupravičen. Odvisno je kakšen je naziv tvojega delovnega mesta ali vsebina del in nalog. Če je popolnoma enak kot pri ostalih novozaposlenih potem imaš večje možnosti priznanja neupravičene odpovedi.

Možnosti:
1) sprejmi odpoved – prejmeš odpravnino in če se prijaviš na Zavodu za zaposlovanje nadomestilo za brezposelnost
ali
2) obvesti inšpektorja za delo oz. se posvetuj z njimi
3) v povezavi s točko 2) uveljavljaj sodno varstvo za nezakonito odpoved

Če imaš “srečo” delovno sodišče po treh letih ugotovi da je bila odpoved nezakonita in naloži delodajalcu plačilo vseh plač, regresov in prispevkov za nazaj. Za to pot potrebuješ jeklene živce in dobrega odvetnika kar seveda stane.

Sam ne dajaj odpovedi pod nobenim pogojem! Če želi to izvesti (ali samo grozi) naj ti sam poda odpoved.

Sicer pa ne razumem zakaj bi bil za delodajalca moteč, saj če si že tako dolgo na bolniški nima s teboj skoraj nobenih stroškov?

dela imamo bolj kot ne podobna, določene zadeve še sam opravljam zraven , ki jih ti delavci ne!

Delodajalca moti moja bolniška, ker nisem na bolniški ves čas,Lahko delam nekaj mesece oz je sedaj minlo nekje 7-8 mesecev kar sem bil nazadnje na bolniški, sedaj pa imam spet probleme z tem kolenom ki sem si ga poškodoval v službi in sem 3 teden na bolniški, kako pa bo naprej pa nevem.

Kaj se zgodi če mi da odpoved, sam se pritožim in čakam na razplet na delovnem sodišču, med tem časom pa dobim novo službo?

Lp danijel

118. člen

(prenehanje pogodbe o zaposlitvi na podlagi sodbe sodišča)

(1) Če sodišče ugotovi, da je prenehanje pogodbe o zaposlitvi nezakonito, vendar glede na vse okoliščine in interes obeh pogodbenih strank nadaljevanje delovnega razmerja ne bi bilo več mogoče, lahko na predlog delavca ali delodajalca ugotovi trajanje delovnega razmerja, vendar najdlje do odločitve sodišča prve stopnje, prizna delavcu delovno dobo in druge pravice iz delovnega razmerja ter delavcu prizna ustrezno denarno povračilo v višini največ 18 mesečnih plač delavca, izplačanih v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

(2) Višino denarnega povračila sodišče določi glede na trajanje delavčeve zaposlitve, možnosti delavca za novo zaposlitev in okoliščine, ki so privedle do nezakonitosti prenehanja pogodbe o zaposlitvi, ter upoštevaje pravice, ki jih je delavec uveljavil za čas do prenehanja delovnega razmerja.

(3) Delavec ali delodajalec lahko predlog iz prvega odstavka tega člena uveljavljata do zaključka glavne obravnave pred sodiščem prve stopnje.

(4) Sodišče določi dan prenehanja delovnega razmerja tudi v primeru, ko ena od pogodbenih strank izpodbija pogodbo o zaposlitvi, in sodišče ugotovi, da je pogodba neveljavna.

200. člen

(uveljavljanje pravic pri delodajalcu in sodno varstvo)

(3) Ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, drugih načinov prenehanja veljavnosti
pogodbe o zaposlitvi ali odločitev o disciplinski odgovornosti delavca lahko delavec zahteva v roku 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko je zvedel za kršitev pravice, pred pristojnim delovnim sodiščem.

Tako ali tako v tem primeru potrebuješ pomoč odvetnika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close