Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpoved delobnega razmerja s strani delodajalca- nedoločen čas

odpoved delobnega razmerja s strani delodajalca- nedoločen čas

Pozdravljeni

Sem nov na tem forumu pa me zanima sledeče, ker vidim da imate nekateri izkušnje na področju delovnega prava.

Letos meseca marca sem se zaposlil, dobil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas s poskusno dobo 2 meseca. Naj povem, da nisem imel prekinitve delovnega razmerja, saj je prejšne podjetje šlo v stečaj in takoj sem dobil to novo zaposlitev.

Sedaj pa sem bil en teden na bolniškem zaradi manjše operacije. In takoj ko sem jim dejal, da grem za nekaj dni na bolniško so prišli po služben avto (terensko delo) in mi ga odpeljali z pojasnilom, da ga potrebujejo. Ker pa se je zdravstveno stanje izboljšajo sem prosil zdravnika, če mi lahko bolniški stalež zaključi prej. Delodajalca sem klical vsaj tri dni pred odhodom, pisal e-maile pa ni bilo nobenega odziva z njegove strani. Poklical me je čez vikend in dejal, da naj pridem v ponedeljek na sedež podjetja ob tej in tej uri. Seveda sem šel in to na svoje stroške pa čeprav imam v pogodbi, da mi pripada službeno vozilo, podjetje za katero delam je oddaljeno cca.170 km od mojega doma.

Ko sem prišelna podjetje, me je čakal list v podpis za prerazporeditev oz. odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. Vem, da to ni to ampak se me hočejo znebiti na “fin” način.

Odpoved me baje že čaka na pošti.
Sedaj pa želijo, da jim vrnem službeno sim kartico, pa čeprav še niti nisem podpisal odpovedi. Imam še cel letni dopust ( 20 dni)- katerega jim ne nameravam pustiti! Pripada mi verjetno nek sorazmerni delež opravnine (zaposlen pri njih 3 mesece), regres…itd. Dibival nisem niti provizije katero imam zavedeno v pogodbi. Čeprav sem bil zelo uspešen pri prodaji- pripeljal veliko gotovinskih naročnikov kateri so redno jemali robo pri nas! Moj mesečni prihodek je bil neto 750€

Kaj mi svetujete glede na grdo ravnanje delodajalca?

Kakšne so moje pravice sedaj?

Se lahko dopust izplača v gotovini?

Kako je z provizijo?

Vnaprej hvala za odgovore,

Jože

1. Odpravnina ti ne pripada, ker si zaposlen manj kot leto dni, odpovedni rok znaša 15 dni, v tem času koristiš sorazmerni del dopusta, pripada ti tudi sorazmerni del regresa za letni doust.

2. Če misliš, da poslovni razlog ni izkazan, še zlasti, če bodo v kratkem zaposlili drugega, pač vloži tožbo v zakonskem roku 30 dni od prejema odpovedi.

3. Če odpoved čaka na pošti, jo dvigni zadnji možni dan, če jo ne boš dvignil, se bo štelo, da ti je bilo vročeno že 8 dan od prvega poskusa vročitve, se pravi, boš na slabšem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close