Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev minimalna neto plača

minimalna neto plača

Pozdravljeni,

zaposlena sem v JS. Moja osnovna plača (10. pl. razred) plus dodatki ne doseže minimalno plačo, zato mi delodajalec doplačaju razliko.
Prejemam cca. 542 neto plače, na internetu sem najdla podatek da znaša minimalna neto plača 599 eur. Naša računovodkinja mi je že razložila zakaj ne prejemam 599, vendar ne razumem, nekaj v povezavi z olajšavami, dohodnino,…
Ali mi lahko po domače poveste, zakaj ne prejemam 599, in kašni pogoji bi morali obstajati da bi prejemala 599 neto plače.

hvala

Minimalna plača znaša bruto 783,66 EUR. Od tega zneska vsak plača 173,19 EUR prispevkov.
Poleg tega pa je potrebno plačati še akontacijo dohodnine. Tu pa nastanejo razlike. Če nimaš nobenih dodatnih olajšav, npr. otrok, je neto znesek nižji, če pa imaš otroke, je neto znesek višji.

Očitno nimaš kot olajšavo prijavljenega nobenega otroka, v takšnem primeru neto plača znaša 556,83 EUR. Če pa bi imela npr. enega otroka, bi pa neto plača prišla 589,32 EUR.

Če dobivaš neto plačo nižjo od 556,83, se ponovno oglasi v računovodski službi, naj ti zadevo obrazložijo.

BRUTO PLAČA Bonitete in prejemki po povprečni davčni stopnji 0 783,66
Prispevki 0,2210 173,19
Mesečna splošna olajšava (105. člen ZDOH-1) 275,23
Osnova za davek 335,25
Davek 53,64
NETO PLAČA OZ. DOHODEK 556,83

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close