zaposlitev v podjetju kot s.p.
Lep pozdrav!
Sem zaposlen v podjetju in to za nedoločen čas. Imam na bančni račun nakazano minimalno plačo in povračilo malice. Dejansko pa zaslužim toliko koliko delam. Na primer februarja sem zaslužil 300 €. Ostali denar sem moral vrniti. Zato sem začel razmišljati da bi odprl svoj sp in se zaposlil pri tem podjetju. me pa zanima če se mi to sploh splača in če bi imel kaj več zaslužka. in koliko bi sploh moral imeti urno postavko za pozitivno bilanco. Delam pa na terenu in tudi na višini.
Za nasvete se vam zahvaljujem že vnaprej.
Lp
s.p. je izredno drag; sami morate skrbeti za računovodske zadeve ali za to najeti računovodjo, plače morate zaslužiti toliko, da si lahko plačate še prispevke in da vam seveda kaj ostane.. da ne govorim še o davkih državi…
imeti s.p. in delati za enega delodajalca oz. bolje rečeno naročnika – če ne gre za bajno plačo je samomor….
Hm, kar se tiče samomora. Pomjem ni glih tako, glede na to, da so na borzi vedno bolj oglaševana dela, ki zahtevajo, da imaš svoj s.p., če želiš delati nekje. računovodstvo bi se vodilo doma (en strošek manj), prispevki (za minimalno plačo) so pokriti iz subvencije, edino za davek bi potem bil problem. Prosim za konkretne odgovore, ne neka mišljenja, najbolje od nekoga, ki tako dela ali je delal.
Tako obliko zaposlitve ponavadi zahtvajo delodajalci, da si s tem zmanjšajo stroške za vaš dopust, malico, bolniško itd… Ne priporočam, da greste v to varjanto, ker je lahko tudi precej sužnjelastniška, sploh če ste vezani samo na enega delodajalca oz. v tem primeru poslovnega partnerja, saj vas lahko stiska s plačili in ne boste prišli čez mesec. Tako je moje mnenje.
Konkretno…..
Pravno gledano, za samo enega delodajalca preko s.p.-ja ne moreš delati, ker bi te potem le ta moral zaposliti. Lahko pa v pogodbi navedeta npr. za določen čas za delo na nekem projektu…
Davka pa, če nisi DDV zavezanec ne plačuješ.
Minimalni prispevki so cca 300 eur, potem pa si izračunaj še ostale stroške.
Imaš pa tudi kar nekaj portalov in si poglej na netu….
Forum je zaprt za komentiranje.