zaposlitev ali s.p.
Pozdravljeni,
konec meseca se mi izteče trimesečno nadomestilo na zavodu, pred tem sem bila 12 mesecev zaposlena. Izvedela sem, da sem noseča in razmišljam, kako bi si uredila status in omogočila prejemanje starševskega nadomestila. Predviden datum poroda je konec novembra.
Zaposlitev iščem, a se mi zdi, da je vedno manj možnosti, da se mi izzide.
Nagibam se k odprtju s.p.ja, ali pa zaposlitvi pri partnerju, ki ima s.p..
Prek s.p.ja bi opravljala dejavnost, ki mi lahko prinese vsaj malo dohodka, na začetku precej pod minimalno plačo. Bi pa rada, da mi tekom porodniške in celo do takrat teče pokojninska doba (no morda imam tukaj napačna prepričanja)
Berem, preračunavam in mi ni čisto jasno, kaj se bolj izplača.
• Odpreti lastni s.p. (stroški odprtja s.p.-ja, stroški računovodstva, stroški za prispevke, stroški za dohodnino).
• Ali se zaposliti pri partnerju, ki ima s.p. (povečan obseg dela računovodje, stroški za prispevke so višji, stroški dohodnine, ima normirane stroške in mu moja plača kot strošek ne koristi)
Kako lahko natančno izračunam, ali se mi vložen denar povrne v obliki starševskega nadomestila?
Če odprem s.p. in si plačujem minimalne prispevke, ali se mi v izračunu starševskega nadomestila upošteva minimalna plača ali dohodek, ki ostane na računu po plačilu prispevkov?
Ali imam jaz kot sp ali pa partner, če me zaposli, kakšne stroške v času starševskega dopusta?
Upam, da sem bila jasna v vprašanjih in podala dovolj informacij,
v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor, Liza
Spoštovani!
V skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih imajo pravico do starševskega nadomestila tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta. Kar pomeni, da morate biti pred dnem nastopa porodniškega dopusta zavarovani vsaj en dan in je načeloma dovolj, če vas partner zaposli vsaj za en mesec.
Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila. Glede na to, da ta pogoj izpolnjujete, boste nadomestilo prejemali tudi v primeru, da se v času do poroda sploh ne zaposlite.
Osnova za posamezno vrsto starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust.
Na vprašanje, ki ste jih zastavili vam žal ne moremo odgovoriti, saj so računovodske in ne pravne narave.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.