Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odobritev dopusta

odobritev dopusta

Pozdravljeni!

Prosim za kakšen nasvet:

Sem vodja 4 delavkam v sprejemni pisarni.
Da sem to postala sem si že dolgo časa želela, ugotovila pa sem, da ima to dobre in slabe lastnosti.

No, prišel bo čas letnih dopustov. Zanimivo pa je to, da so vse 4 delavke želele imeti dopust v istem terminu od 22.7.-2.8.
Žal ne morem vsem ustreči. Eno delavko mi je le uspelo prepričati, da je vzela dopust dva tedna prej, z ostalimi 3 pa se nikakor ne morem uskladiti, vsaka ima svoje razloge (družina, že plačane počitnice)…

Lep spomladanski pozdrav.

Ja, biti vodja prinese tako dobre kot slabe stvari. Ena izmed slednjih je definitivno organiziranje dela, sploh za praznike, počitnice/dopuste in bolniške. Kot šef moraš to seveda opraviti kolikor je mogoče objektivno in nekrivično. Kar je z njihovega vidika nekaj popolnoma drugega kot s tvojega. Upam, da s katero od njih nisi ravno prijateljica, ker bo to toliko težje.

Nisem v tvojem položaju, nekaj predlogov bi bilo:
– reci, naj se poskusijo same zmeniti, če gre
– dobro premisli, koliko jih lahko naenkrat manjka, upoštevaj morebitne bolniške
– preveri, ali lahko kdo drug nadomešča, če pride do najslabšega možnega scenarija (sploh če imajo otroke in v času viroz zna biti to problem)
– naj žrebajo:)
– plačane počitnice so mogoče prej laž kot resnica, pravzaprav mi je čudno, da si kdo plača počitnice in šele potem zaprosi za dopust. Kot je znano, ima možnost odobritve ali ne dopusta delodajalec in plačilo, če nisi siguren, da boš lahko šel, je milo rečeno neodgovorno. Čudno mi je tudi, da bi vse šle ravno v najvišji sezoni, ki je seveda tudi najdražja.

Na koncu boš ti tista, ki boš morala odločiti in se mogoče vsaj nekaterim tudi “zameriti”. Predlagam, da greš v knjižnico in si sposodiš kakšno knjigo o vodenju, menedžiranju, najbrž ti bodo lahko pomagale. Nikakor pa ne smeš preveč popuščati, da te ne začnejo izkoriščati. Poskusi tudi kolikor toliko pravično razdeliti ostale praznike, dopuste, da se ne bo katera počutila še bolj izločeno. Poskusi jim lepo, a odločno razložiti, zakaj je nekaj izvedljivo in zakaj drugo ni. Nazadnje boš pa ti tista, ki boš morala določenim osebam reči ne, če se same ne bodo zmenile.

..v službi je tako, da šef naredi seznam po mesecih in se vsak lahko napiše na seznam, kdaj bi rad šel na dopust. Če je želeni datum zaseden si pač moraš rezervirati drugega.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close