Najdi forum

odpoved

V službi sem dobila odpoved zaradi ekonomskih razlogov.
Dobila sem obvestilo o nameravani odpovedi. Podpisala sem, da potrjujem prejem. Čez tri dni sem dobila pisno odpoved. Na koncu piše, da se vroči v osebno mapo delavca in delavki osebno s podpisom prejema.

Ali lahko to podpišem (delodajalec trdi, da me ne more odjaviti, če tega ne podpišem)?

Prosim, če kdo ve za odgovor. Pripada mi odpravnina in na zavodu lahko uveljavljam nadomestilo pa ne bi rada naredila kaj narobe.

Prav je, da podpišeš vročilnico, enako, kot podpišeš poštarju, ko ti prinese priporočeno pošto na dom.

Vendar tudi, če nič ne podpišeš, zadeve ne spremeni. Pač delodajalec najde pričo ali dve, ki se podpišeta in potrdita, da so ti odpoved pogodbe vročili. Se pravi, delodajalec te lahko odjavi tudi brez tvojega podpisa.

Če dobiš odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, ti pripada nadomestilo in odpravnina. Paziti moraš edino, da nisi zaščitena kategorija, npr. starejša delavka, delovni invalid, ipd., gledj 113. člen in sledeče v Zakonu o delovni razmerjih.

Ponavadi opozarjamo na podpis “odpovedi”, ker se zna zgoditi, da delodajalec to zakamuflira in dejansko delavcu da v podpis sporazum, na podlagi katerega vseh teh pravic ni.

Kot ti pišeš, je v tvojem primeru postopek korektno speljan in sedaj dejansko podpisuješ le prejem te odpovedi, saj je od tega dneva odvisen tek odpovednega roka. Kolikor je tukaj napisano, ne bi smelo biti problemov in seveda podpišeš, kdaj si prejela. Če bi pa govorilo o sporazumu, je pa zgodba drugačna.

zanima me kako je z odpovedjo iz poslovnih razlogov za podjetje, nameč odpustil bi eno delavko, iz poslovnih razlogov in ker imamo bistveno manj prometa kot prejšnja leta pa bi jo rad odpustil seveda bi ji plačal tudi odpravnino in zakonski odpovedni rok in seveda tudi regres kolikor ga pripada. Prosim za čimboljši nasvet

Hvala

Predlagam, da si dobite strokovnjaka oziroma odvetnika. Odpoved iz poslovnega razloga sicer sama po sebi ni noben bavbav za speljati, vendar mora pa biti postopek v skladu z zakonom, razloge je treba utemeljiti ipd. Ne bi namreč želeli, da vas delavec jutri toži in da tožbo izgubite, ker postopek ni bil speljan tako, kot mora biti.

Odpoved sicer ureja Zakon o delovnih razmerjih, ki je bil ravno spremenjen. Trenutno je kar nekaj seminarjev na to temo, seveda pokrivajo celoten ZDR in ne odpovedi, pač če vas zanima.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close