Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Brezposelnost – dosegljvost do Zavoda RS za zaposlovanje

Brezposelnost – dosegljvost do Zavoda RS za zaposlovanje

Pozdravljeni!

Znašel sem se na zavodu kot brezposelna oseba, ki prejema nadomestilo.

Glede na to, da se je zakonik skozi leta bistveno spreminjal me zanima, kakšne so moje obveznosti glede dosegljivosti do zavoda? Svetovalka me namreč opozarja oziroma že kar zastrašuje, da moram biti dosegljiv 8 ur na dan, saj me po novem zaposlujejo oni. Po njenih besedah moram biti doma od 7 do 15ih, dosegljiv na telefon in na elektronsko pošto, v kolikor nisem, bi mi naj grozil izpis iz baze. Hkrati opozarja, da odsotnost od doma redno preverjajo inšpektorji.

Prosim za pomoč – kakšne so moje pravice glede omenjenega, slišal sem namreč nekaj o dogovoru o fiksnem terminu, kadar bi naj bil doma in me lahko preverjajo? Ali je vse o čemer sprašujem kje zapisano?

Hvala za pomoč.

LP

Spoštovani!

Vaše obveznosti do Zavoda, ki jih imate kot brezposelna oseba, ki prejema denarno nadomestilo, so zapisane v Zakonu o urejanju trga dela. Ta zakon je namreč razveljavil Pravilnik o natančnejših pravilih za izpolnjevanje obveznosti brezposelnih oseb in o določitvi časa prenehanja in znižanja pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, ki je sicer predvideval čas 3 ur, ko bi naj bila brezposelna oseba doma. Določilo o dosegljivosti ves čas, ko potekajo uradne ure Zavoda je vseboval tudi Pravilnik o kriterijih za ugotavljanje izgube pravice do denarnega nadomestila oziroma denarne pomoči med brezposelnostjo, vendar pa se ta ravno tako ne uporablja več.
V skladu z omenjenim zakonom pravica do denarnega nadomestila preneha, če se oseba zaposli, samozaposli, prične opravljati delo na podlagi drugega pravnega razmerja, ki je podlaga za vključitev v obvezno zavarovanje, ko pridobi status upokojenca ter ko je ugotovljena popolna nezmožnost za delo. Prav tako pravica preneha, če brezposelna oseba odkloni vključitev v program aktivne politike zaposlovanja oz. če krši sprejete obveznosti, odkloni ustrezno ali primerno zaposlitev ali si pri razgovoru za zaposlitev ne prizadeva za pridobitev zaposlitve, dela ali je zaposlena na črno, ni aktiven iskalec zaposlitve, razen če je te obveznosti oproščena z zaposlitvenim načrtom, če odkloni podpis zaposlitvenega načrta ter če pridobiva dodatne dohodke brez vednosti Zavoda.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor.

Zanima me še čisto laičen odgovor – ali moram biti na voljo na naslovu svojega bivališča? Če da, vsak dan 8 ur?

Star sem 57 let, ne znam tujih jezikov in imam 6. stopnjo izobrazbe. Ali me lahko pošljejo na delo v tujino? Ali moram sprejeti fizično delo, glede na to, da imam probleme s hrbtenico?

Ali imam kakšne posebne “pravice” glede na to, da sem star prek 55 let?

Iskrena hvala še za te odgovore!!

Spoštovani!

Če imate obveznost biti na voljo 8 ur na dan na naslovu svojega bivališča, zapisano v zaposlitvenem načrtu oziroma v kakšni drugi pogodbi z Zavodom, morate navedeno upoštevati, sicer ne.
Dolžni ste sprejeti primerno in ustrezno zaposlitev. Primerna zaposlitev po tem zakonu je zaposlitev: za nedoločen ali določen čas z najmanj polovičnim delovnim časom, na delovnem mestu, ki ni oddaljeno več kot tri ure vožnje z javnim prevoznim sredstvom ali organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja osebe do delovnega mesta in nazaj, ki ustreza vrsti in največ eno raven nižji izobrazbi osebe glede na ustrezno zaposlitev, in se določi z zaposlitvenimi cilji v zaposlitvenem načrtu najkasneje v štirih mesecih od vpisa v evidenco brezposelnih oseb. Ustrezna zaposlitev po tem zakonu je zaposlitev: za nedoločen ali določen čas s polnim delovnim časom oziroma krajšim delovnim časom od polnega po zakonu, ki ureja delovna razmerja ali v skladu z odločbo o ugotovljeni invalidnosti, na delovnem mestu, ki ni oddaljeno več kot tri ure vožnje z javnim prevoznim sredstvom ali organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja osebe do delovnega mesta in nazaj, ki ustreza vrsti in ravni dokončane izobrazbe osebe, če je iskalec prve zaposlitve oziroma ponovno išče zaposlitev po prekinitvi zaposlitve za najmanj dve leti ali ki ustreza vrsti in ravni zahtevane izobrazbe za opravljanje dela na delovnem mestu, ki ga je oseba opravljala večino časa v zadnjih 12 mesecih pred nastankom brezposelnosti, in se določi z zaposlitvenimi cilji v zaposlitvenem načrtu, pri določanju katerih se upoštevajo še delovne izkušnje, dodatna znanja in zmožnosti osebe in možnosti na trgu dela.
Zavod RS za zaposlovanje napotuje brezposelne osebe le na delo v Republiki Sloveniji in ne v tujini.
Kolikor imate odločbo zdravnika, da zaradi težav s hrbtenico ne smete opravljati določenih del, potem fizičnega dela niste dolžni sprejeti, če nimate, ste fizično delo dolžni sprejeti, če je zaposlitev za vas ustrezna in primerna .
Ker ste stari nad 50 let lahko delodajalec za vašo zaposlitev prejme subvencijo v okviru določenih programov Zavoda RS za zaposlovanje. Posebno varstvo sicer uživajo starejši delavci v okviru delovnega razmerja.
Brezposelna oseba ima tudi pravico do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje eno leto pred izpolnitvijo minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close