Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov

Odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov

Pozdravljeni,

zanima me, ali mi delodajalec lahko odpove pogodbo v času nosečnosti, če se v podjetju sprejme nov Akt o organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, na podlagi katerega je bilo ukinjeno moje delovno mesto, mi ponudi v podpis novo pogodbo o zaposlitvi za drugo ustrezno delovno mesto, ki mu pripada nižji osebni dohodek, jaz pa se s tem ne strinjam in nove pogodbe ne želim podpisati, ker se mi s tem osebni dohodek zmanjša za več kot 25%. Namreč napisali so mi, da če pogodbe ne bom podpisala, bodo prisiljeni uvesti formalen postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov v skladu z ZDR, ob upoštevanju vseh relavantnih določil zakona.

Že v naprej lepa hvala za odgovor!

V času nosečnosti uživate varstvo pred odpovedjo iz poslovnega razloga in vas ne morejo zakonito odpustiti niti zaradi spremembe akta o sistemizaciji. Tudi to je poslovni razlog. Ce vam dajo odpoved (tudi, če je odpoved s ponudbo nove pogodbe), je potrebno v 30 dneh vloziti tozbo na nezakonitost odpovedi..

Kakšen naj bo torej v tem primeru odgovor delodajalcu?
Naj se na napisano ne odzovem in ne podpišem nove pogodbe, počakam na odpoved in vložim tožbo?
Kaj bi vi svetovali v tem primeru?
Kakšne so moje možnosti v primeru, da pogodbe z nižjim dohodkom ne podpišem?

Hvala za odgovor že v naprej!

Lep pozdrav,
Prosim za pomoč. Delodajalec mi je pred nekaj meseci vročil odpoved pogodbe za nedoločen čas iz poslovnih razlogov, skupaj z plačilom odpravnine po zakonu. Malo pred iztekom odpovednega roka, pa si je premislil in mi ustno obljubil premestitev na drugo delovno mesto. Po približno enem mesecu in pol od izteka odpovednega roka (v tem času sem redno dobival plačo po stari pogodbi o zaposlitvi) pa sem prejel novo pogodbo o zaposlitvi za določen čas 3 mesece in zmanjšanje tarifnega razreda iz VI/1 na V. in plače za okoli 200 € bruto.
Ali je nova pogodba zakonita, kljub temu, da je drugo delovno mesto ustvarjeno na novo in je uvrščeno v nižji tarifni razred ( V. ) in s tem tudi v nižji plačilni razred. Ali me lahko premesti na nižje plačano delovno mesto in spremeni pogodbo za nedoločen čas v določen čas samo 3 mesece? Kaj naj storim?
Hvala za odgovor.

Škoda, ker se o zadevi nisi pozanimal že prej. Lahko bi enostavno odšel na zavod in pobasal odpravnino. Zdej pa najboljš, da greš k odvetniku, ki se na to spozna in zadevo uredita.

Pomoje je tako, da če nove pogodbe za določen čas še nisi podpisal, lahko mirno odkorakaš na zavodu in zahtevaš od delodajalca odpravnino. Edino to je, da boš pač na zavodu del nadomestila izgubil, ker se nisi prijavil pravočasno, tj. v 30 dneh od dneva prenehanja delovnega razmerja. Če pa si novo pogodbo za določen čas podpisal, pa lahko še vedno terjaš sorazmerni del odpravnine na podlagi 4. odstavka 91. člena ZDR. Zdej ta sorazmerni del bi dejansko predstavljal pretežni del odpravnine. Tako da je tudi zaradi zavoda morda celo boljša druga varianta. Pač odvisno, koliko je to sorazmerni del odpravnine.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close