Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Spor med bivšim in sedanjim delodajalcem

Spor med bivšim in sedanjim delodajalcem

Spoštovani!
Moj bivši delodajalec je v sporu z mojim sedanjim delodajalcem še iz časa, ko sem bil jaz pri njem zaposlen. Zdaj pa je mene navedel za pričo v tem sporu. Ali sem sploh dolžan pričati v tej zadevi, glede na to, da me sploh ni vprašal, če se s tem strinjam? V sporu pa nista zaradi mene, ampak zaradi nekih izdelkov, ki jih je bivši delodajalec delal za tega mojega sedanjega delodajalca.
Hvala za odgovor in lepo pozdrav!

lana38

Priča se na vabilo MORA odzvati in tudi pričati. Če se na vabilo sodišča ne odzove, jo lahko prisilno privedeljo, lahko pa jo sodišče kaznuje tudi z denarno kaznijo. Zato ni nobene potrebe, da bi te prej spraševali ali bi hotel pričat.

Izjeme glede pričanja,ki jih določa Zakon o pravdnem postropku:

Priča sme odreči pričanje:
1. o tistem, kar ji je stranka zaupala kot svojemu pooblaščencu;
2. o tistem, česar se je stranka ali druga oseba spovedala njej kot
verskemu spovedniku;
3. o dejstvih, za katera je izvedela kot odvetnik ali zdravnik ali pri
opravljanju kakšnega drugega poklica ali kakšne druge
dejavnosti, če velja dolžnost, da mora ohraniti kot tajnost tisto,
kar je izvedela pri opravljanju takega poklica ali take dejavnosti.
Predsednik senata opozori navedene osebe, da jim ni treba pričati.

Priča ne sme odreči pričanja iz razloga varovanja poklicne
skrivnosti, če je razkritje določenih dejstev potrebno zaradi javne
koristi ali koristi koga drugega, če je ta korist večja kakor pa
ohranitev skrivnosti.

Priča lahko odreče odgovor na posamezna vprašanja, če ima za to
tehtne razloge, zlasti še, če bi s svojim odgovorom na taka
vprašanja spravila v hudo sramoto, precejšnjo premoženjsko
škodo ali pa v kazenski pregon sebe ali svoje krvne sorodnike v
ravni vrsti do katerega koli kolena, v stranski vrsti pa do vštetega
tretjega kolena; svojega zakonca ali osebo, s katero živi v dalj časa
trajajoči življenjski skupnosti, kot jo določa zakon, ki ureja
zakonsko zvezo, ali sorodnike po svaštvu do vštetega drugega
kolena, četudi je zakonska zveza že prenehala, ali pa svojega
skrbnika ali oskrbovanca, posvojitelja ali posvojenca.

Pa še to:

Če vas je zaenkrat samo navedel kot pričo (v tožbi), še ni nujno, da boste tudi vabljeni kot priča. Sodišče bo najprej presodilo, ali je dokazni predlog pravočasen, če je navedel, o čem naj bi pričali, predvsem pa ali je ta dokazni predlog treba izvesti. Počakajte na vabilo.

Saj ni treba pričati ne za enega ne za drugega. Poveš, tisto kar veš (resnico).

Če se ne odzoveš vabilu, te sodišče lahko kaznuje, če ne opravičiš izostanka in te lahko privede prisilno in tudi denarno kaznuje.
Če pa nato prideš na pričanje, pa nočeš pričati ali odgovarjati brez tehtnega opravičila na vprašanja, te pa lahko tudi zaprejo.

Včasih je bil to 241. člen, če se ni kaj spremenilo po ZPP (Zakon o pravdnem postopku).

Vprašanje se nanaša na zčetek te teme.
Sedaj sem prejel vabilo kot priča na obravnavo. Zanima pa me, ali me lahko kot pričo ta bivši delodajalec česa obdolžuje? Kar naprej mi je namreč grozil z nekimi tožbami, ko sem bil še pri njem zaposlen. Sedaj gre za tožbo med njim in mojim sedanjim delodajalcem v zvezi s poslovnimi prostori, ki jih je bivši delodajalec imel v najemu od mojega sedanjega delodajalca. Bivši delodajalec ni hotel plačevati najemnine, zato je moral te poslovne prostore zapustiti. Noče pa jih izprazniti in izročiti. Sedanji delodajalec pa ga zato toži. Jaz sem bil tam zaposlen kot delavec-strugar, nisem imel nič s poslovnimi zadevami. Ni mi namreč jasno, o čem bi naj jaz pričal.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

lana38

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close