Ali naj se pustim tožit?
Spoštovani
Sem v razmeroma čudni situaciji, a upam da mi boste kljub temu pomagali.
Namreč, nenamerno sem “ogoljufal” dva človeka.
Dva človeka sta bila z mano pri mojem poslu : vložila sta 2000€ svojega denarja in 3 mesece delala povsem zastonj polni delovni čas.Ker posel ni stekel, mi ni preostalo drugo, kot da sem menjal ključavnico poslovnega objekta in zaprl vse skupaj dol – za tri tedne, da sem nabral nekaj denarja – in potem odprl naprej sam brez teh dveh ljudi, saj ju krivim zaradi premalo denarja, namreč nosilec dejavnosti (podjetja) sem jaz, ona dva pa sta le delala zame po ustnem dogovoru – ni bilo nobenih pogodb, in po mojem mnenju sta ravnala negospodarno, zato sem z njima sodelovanje prekinil (naj omenim, da smo v sorodstvu).
Ker mi grozita z tožbo zaradi vloženega denarja in za izplačilo opravljenega dela (zahtevata nekaj tisočakov) me zanima, ali naj jima tisto plačam, kljub temu da posel ni uspel tako kot bi moral in sem ju zaradi tega “vrgel iz posla”? Če me tožita, dejansko nimata nobenih dokazov, razen nekaj smsov ter mogoče fotografij in e-mailov, saj so vse zadeve ostale v pisarni in sem od tam vse odnesel.Pogodb ni bilo nobenih.
Ne želim jima plačati, ker posel ni stekel v skladu z dogovorom, zato sem ju tudi odslovil in menjal ključavnico (v obupu, ko nisem več vedel kaj naj), saj si nisem mogel nabrati še več dolgov, promet pa ni bil takšen ko bi moral biti, da bi se stroški pokrili, zato jima tudi nisem nič plačal.Dokažem lahko, da promet ni bil takšen, da bi se pokrili stroški, zato jima nisem mogel plačati, še več, bilo je za 2.000€ premalo denarja, kar sem vzel stran od njunega vloženega denarja, tako da nisem imel sam izgube.
Kaj si lahko obetam? Me lahko tožita in tožbo dobita? Kako to poteka na sodišču?
Sam trenutno nimam denarja, da jima plačam.Ustni dogovor med nami je bil, da ko začnemo obratovati z dobičkom, se ju zaposli, saj sta zato tudi vložila svoj denar, ampak ker je šel posel samo navzdol v 4 mesecih, nisem želel več tvegati in poslovati z njima.Dobil sem obvestilo pred tožbo, kjer zahtevata samo plače in del vloženega denar, če tega ne plačam, me bosta tožila še za stroške z delom, odškodnino zaradi nezakonite odpovedi ter nepremoženjsko škodo ter delo na črno in prijavila zararadi kaznivega dejanja goljufije.
Kako naj ravnam?? Z njima se ne želim dogovarjati, me pa zanima, če lahko prek sodišča karkoli dosežeta, glede na povedano zgodbo, kjer imam dokaze, da denarja ni bilo dovolj in jima ne morem plačati.Verjetno je vso dokazovanje na njiju, dokazov pa nimata.
hvala za vaš odgovor
Ja, sej smisel tožbe je odškodnina. Prej al slej bodo bodili pravnomočno sodbo, kjer bo pisalo, da si jima dolžan plačati toliko in toliko plus zaonite zamudne obresti. Nato pa se bosta obesila na tvoje premoženje, na tvoj plačo, tvoj avto, hišo, podjetje, kar pač imaš. In to lahko tudi čez 10 let. Najboljš je, da se v izogib stroškom zmenite koliko plačati in v kakšnem roku.
Imaš srečo, če te bosta tožila in ne pretepla do neprepoznavnosti :)))
Smešno, kakšni podjetniki obstajajo pri nas 🙂 Itak ste kot lastnik podjetja kršili zakon, ker sta delavca delala na črno.
druga napaka je pa bila, da se niste z njima normalno človeško pogovorili, v čem je problem – ona dva verjetno msilita, da jima je bil denar ukraden – dejansko je bil…
Sploh pa BTW – pri nas sta moj partner in njegov prijatelj skoupaj ustanovila podjetje in sta oba vpložila denar in s tem sta se oba vpisala kot lastnika podjetja. Normalno, da sta nekaj čas aoba delala zastonj – kar dolog v bistvu, brez izplačil. Oba sporazumno. Pa ne mislit, da so posli zaeli kar kapljat sami od sebe, se je bil treba ful potrudit. Ne me za besedo držat, ampak nisem čisto prepričana, če je bilo sploh kaj prve tri mesece – bolj se je še urejalo kakšne druge stvari (ampak sta oba delala še drugje za plačo). Kasneje je bilo pa tako kak zelo dober mesec, kak slabši, trenutno je bolj tako tako, se ne ve kaj bo… Se pa vedno kaj najde – ampak se pa vsi trenutno odločamo, če se nam še da ubadat s tem ali naj gremo v tujino, kjer je ta kader zelo iskan in dobro plačan ins e ne ubadamo več s tem… Namreč pri nas je tako, da si lahko zelo podjeten po razmišljanju, ampak te čaka pa milijon enih birokratsdkih ovir, plačilne nediscipline, nelojalne konkurence, kar te stane dosti živcev. Hotela sem še to napisat – ker sta tu v poslu dva, z enako odogovornostjo, oba nosita posledice za to kar se bo zgodilo in če bo karkoli narobe, si oba zmanjšata palče ali si jih oba ne izplačata. Kdor pa sodeluje s podjetjem kot podizvajalec, ima pa pri vsem prednost, tudi pri plačilih. Kot podjetnik si odgovoren, da ti plačajo stvari in da pridobivaš posle in da izterjaš plačilo, ne oni.
Zahtevata lahko dosti kar precej in ko se bosta pojavila pri odvetniku, jima bo to razložil.
Ne pozabimo na to, da sta bila pri tebi zaposlena na črno. ZDR v 10.členu določa, da je delavec, ki dela brez pogodbe o zaposlitvi, avtomatično zaposlen za nedoločen čas.
(2) Če s pogodbo o zaposlitvi čas trajanja ni pisno določen oziroma če pogodba o zaposlitvi za določen čas ni sklenjena v pisni obliki ob nastopu dela, se domneva, da je pogodba o zaposlitvi sklenjena za nedoločen čas.
To pomeni, da onadva lahko na sodišču zahtevata tudi izplačilo plač, prispevkov, regresov in zamudne obresti za vse to… za ves čas od dneva, ko sta pri tebi začela delat, pa do končne sodbe. Kar pomeni, da jima boš moral vsakemu izplačati vsaj 24 bruto plač. (glede ne trenutno čakalno dobo na delovnem sodišču).
Ja, pa še uradno (s pogodbo) ju boš moral zaposlit, za nedoločen čas.
Forum je zaprt za komentiranje.