JU: dopust za posebne pogoje dela (35+15)
Spoštovani!
Zaposlena sem v JU, v OŠ s posebnim in prilagojenim programom (otroci z lažjo, zmerno, težko in težjo motnjo v razvoju), kot predmetna učiteljica. Tudi sama imam 3- letno hčerko z zmerno težjo motnjo v duševnem razvoju. Seštevek celotnega letnega dopusta v letu 2012 je bil 38 dni (upoštevajoč dodatnih 5 dni za nego mojega otroka in 5 dni za delo z otroki z lažjo/ zmerno motnjo).
Po novem naj bi varčevalni ukrepi prinesli zgornjo omejitev 35. dni, vendar z “dodatkom” 15 dni letnega dopusta za posebne pogoje dela.
Zanima me ali (konkretno v mojem primeru) je delo z otroki s posebnimi potrebami uvrščeno med posebne pogoje dela (Torej mi ostane enako dni dopusta ali tudi v mojem primeru “potegnejo črto” pri številki 35).
Najlepša hvala za odgovor.
Takole je
3. točka 47.člena KP za dejavnost vzgoje in izobraževanja
Delavcu se letni dopust glede na zahtevnost dela poveča:
– za vodenje zavoda – 5 dni,
– za vodenje organizacijske enote oziroma opravljanje funkcije pomočnika ravnatelja – 4 dni
– za vzgojnoizobraževalno in drugo delo z otroci oz.učenci s posebnimi potrebami v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok, mladoletnikov in mlajših polnoletnih oseb s posebnimi potrebami in šolah s prilagojenim programom
a) z lažjo motnjo v duševnem razvoju, z motnjami vida sluha in govora ter z motnjami v telesnem in gibalnem razvoju – 3 dni
b) z motnjami vedenja in osebnosti in z zmerno motnjo v duševnem razvoju – 5 dni
c) s težjo motnjo v duševnem razvoju ter z več motnjami – 10 dni
– za delo v hrupu, vročini, prahu in vlagi, oziroma pod vplivom vremenskih razmer – 3 dni
– za delo v nočnem času – 3 dni
Pojasnilo Ministrstva 007-1315/2012/56, z dne 28.12.2012
Spoštovani.
Bom se pa še jaz navezala na to temo.
Po trideset letni delovni dobi in po merilih in kriterijih mi pripada 41 dni LD.Imam hčerko s 5. stopnjo cerebralne pralize in s tem po 4. točki 47. člena KP odmerjeno 5 dni, vendar mi po 187. členu ZUJFA pripada le 35 dni letnega dopusta. Sama imam hčerko v domači oskrbi, torej je doma 24 ur. Zdaj pa , spoštovanje do kolegic, ki delajo z OPP, vidim absurd: otrok, s katerim si v stiku nekaj ur dnevno, ti prinese…dni dopusta, lastni pa- še to ti odštejejo! Ali je lahko drugače, ker se mi ne zdi prav.
Prosim za nasvet. S pozdravi
Se popolnoma strinjam. Tudi mene osebno je močno prizadela “nezaščitenost” delavca, ki skrbi za ožjega družinskega člana s posebnimi potrebami. Ni pošteno, res ne. Ta dodatni dopust (3-5 dni) bi morali uvrstiti v “zaščiteno” kategorijo. Tudi sama menim, da si bolj kot učiteljica v nekem zavodu zaslužim dodatni dopust za “biti mama” moji hčeri. Sramota!!!!
P.S. Se mi zdi,. da nisva na pravem forumu:)))
Živjo,
potrebujem vašo pomoč pri izračunu odmere letnega dopusta.
Delavka v šolstvu, 21 let delovne dobe, VII.stopnja izobrazbe in otrok star 18 let.
Sem brskala po KPVIZ a je bila zadnja sprememba leta 1995 glede dopusta pa me zanima ali to drži? Jaz sem po tej spremembi prišla do številke 29 dni.
Lepo prosim za pomoč in hvala vnaprej.
Lp,
Ela
Forum je zaprt za komentiranje.