Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov

Spoštovani!

Pri delodajalcu sem zaposlena že šesto leto. Trenutno sem na porodniškem dopustu, ki pa se mi izteče drug mesec. Vendar pa sem sedaj ponovno noseča.
Zanima me, če lahko dobim redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, navaja se ukinitev mojega delovnega mesta, zmanjšanje obsega dela…Vendar pa to isto delo namesto mene sedaj opravlja študent/-ka, predvidevam, da ga bo tudi še naprej, mene pa bi se radi le znebili…torej ne gre za odpoved iz “poslovnega” razloga…?
Zato bi prosila za Vaš nasvet, rada bi vedela (že preden dobim dokončno odpoved oz. kaj za podpist), kaj storiti, če se to zgodi, kakšne so moje pravice oz. kako postopati v tem primeru, kam se obrniti, če pride do tega?

Hvala za odgovor in nasvet.
Lp

Na podlagi 115. člena ZDR si varovana kategorija, kar pomeni, da ti delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Če odpoved pogodbe prejmeš, podpišeš zgolj vročitev in takoj obvestiš delodajalca o svoji nosečnosti s predložitvijo zdravniškega potrdila in obenem zahtevaš, da delodajalec razveljavi odpoved. Lahko pa delodajalca obvestiš o nosečnosti že sedaj.

Hvala za odgovor.
Je torej v tem primeru celo bolje, da delodajalca obvestim o nosečnosti kar takoj, se pravi, preden dobim kakšno obvestilo o nameravani odpovedi oz. dokončno odpoved…?

Lp

Hja, če je bolje praviš? Ne vem, odvisno, če te kaj moti, da že sedaj delodajalec izve da si noseča. Če te to ne moti, potem je to gotovo bolje, saj tako odpovedi sploh ne boš dobila. Lahko pa počakaš, da morda prejmeš obvestilo o nameravani odpovedi in delodajalca šele tedaj nemudoma, tj. isti dan obvestiš o tem. Lahko pa se zgodi, da takšnega obvestila sploh ne prejmeš, saj to ni kršitev, zaradi katere bi odpoved pogodbe bila nezakonita.

Pozdravljeni!

Sedaj pa me zanima še to, kako je s porabo dopusta v tem primeru: ta porodniška se mi bo zaključila z naslednjim mesecem. Ker pa sem ponovno noseča (in sem v takem stanju, da se mi iz zdravstvenih razlogov svetuje bolniška, zaradi dela, ki ga opravljam…) me zanima naslednje: ali dopust iz leta 2012 koristim takoj po koncu te porodniške, potem pa bolniško ali obratno- najprej na bolniško, potem dopust…? Treba pa ga je do 30.6., drugače propade ane?
Nova porodniška pa se mi začne v mesecu maju.

Hvala za odgovor.

Če se le da, pokoristiš dopust, že zato, ker je bolje plačan, kot bolniška in tudi zato, ker greš lahko kamor hočeš, če pa imaš bolniško pa praviloma kraja bivanja ne smeš zapuščati. Če ti ga pa ne odobrijo, jih pa pisno opozori na možnost odškodnine zaradi neizkoriščenega letnega dopusta in če ne rata, greš na bolniško. Dopust moraš praviloma pokoristit v tekočem letu, po dogovoru pa do 30.6. naslednjega v letu. Se pravi, dopust se praviloma ne preneša v naslednje leto, kot to zmotno marsikdo misli, je pa prenos dopusta v praksi dost običajna zadeva.

Seveda, se ne bom “pustila”, so me že pri prvi nosečnosti hoteli zmotno prepričati, da se mi cel dopust prenese po porodniški, kar seveda ni res, saj v tem času propade.
Me je samo zanimalo, kaj najprej: torej je bolje (sedaj, ko zaključim to porodniško) , najprej izkoristiti lanski dopust, potem pa za en mesec na bolniško do nove porodniške…kot pa da prej bolniško,potem pa dopust..?

Hvala…

Lp

Kaj pa če mi nočejo dati dopusta…kot tudi nameravajo narediti? Imam torej pravico do dopusta..?

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close