regres in bolniška
lp!
lepo prosim,če mi kdo pove,če mi pripada regres,če sem v bolniškem staležu???
zaposlena sem v javnem zavodu,za nedoločen čas,zaradi rizične nosečnosti sem od oktobra 2007 v staležu..v porodniško grem v začetku maja..saj mi pripada celoten regres,ne?
pa kako je s solidarnostno pomočjo?namreč niso mi je odobrili… 🙁
najlepša hvala za odgovore!!!!
bom naredila tako,hvala!
samo to še:sol.pomoč mi je bila že obljubljena,delodajalec je že podpisal,tudi znesek 547 eur.nato so me poklicali iz tajništva,da moram prinesti potrdilo o rizični nosečnosti,da drugače ne dobim izplačano.gin.mi je dal potrdilo,a očitno ni bilo dovolj,saj bi morala izkazati še stroške glede rizične nosečnosti.to pa je vsakemu jasno,da je nemogoče,sploh če imaš rizično nosečnost razen vožnje,nimam stroškov,pa tudi teh glede vožnje na dodatne preglede mu ne morem izkazati..
tako da res ne vem,kaj naj naredim..sindikalna zaupnica je rekla,da ga lahko tožim,tega seveda ne bom,niti ne upam..
lp
Solidarnostne pomoči so stvar vsake firme posamezno in ne stvar zakona.Se precej razlikujejo,ponekod je dovolj že 3-mesečna bolniška,ponekod 6-mesečna.Pri moji firmi je 6-mesečna bolniška in pa dohodek na družinskega člana ne sme presegati 50% povprečne plače v rs.Zato je najbolje,da se obrneš na računovodstvo.
Ne bo držalo – solidarnostna pomoč je stvar zakona in ne posamezne firme. Lahko pa firma določi za delavca bolj ugodne pogoje in višji znesek, kot pa predpisuje zakon – manj ne sme.
In Panožno kolektivno pogodbo za dejavnost trgovine najdeš tule
http://www.sindikat-sdts.si/files/si/zakoni/kolektivna_pogodba_dejavnosti_TS.pdf, v 80.členu
Solidarnostna pomoč je stvar Kolektivnih pogodb, ki veljajo za gospodarstva in negospodarstva. Le te pa bazirajo skladno z zakoni. Če kolektivna pogodba določa pripadajočo solidarnostno pomoč po npr. 3 mesecih zaradi upravičenih razlogov, navedenih v kolektivni pogodbi, so jo dolžni izplačati po 3 mesecih. Če kolektivna pog. določa izplačilo šele po 6 mesecih, so dolžni to storiti šele po 6 mesecih. Kolektivne pogodbe se določajo po dejavnosti in ne za vsako firmo posebej.
Forum je zaprt za komentiranje.