Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev regres in bolniška

regres in bolniška

lp!

lepo prosim,če mi kdo pove,če mi pripada regres,če sem v bolniškem staležu???

zaposlena sem v javnem zavodu,za nedoločen čas,zaradi rizične nosečnosti sem od oktobra 2007 v staležu..v porodniško grem v začetku maja..saj mi pripada celoten regres,ne?

pa kako je s solidarnostno pomočjo?namreč niso mi je odobrili… 🙁

najlepša hvala za odgovore!!!!

Regres pripada, kot bi delali – saj konec koncev ste v delovnem razmerju.

Glede solidarnostne pomoči pa je treba preveriti v vaši panožni kolektivni pogodbi, če pripada, po kolikem času in če je določen znesek.

Sam Zakon o delovnih razmerjih solidarnostne pomoči namreč ne predpisuje.

LP!

najlepša hvala za odgovor!

v kolektivni pogodbi je napisano,da pripada solidarnostna pomoč vsakemu,ki je dalj kot 3 mesece nezmožen za delo..tudi znesek je določen,vendar delodajalec nosečnicam tega noče izplačevati,češ da nosečnost ni bolezen..

lp

Ja, če si v bolniški, potem je tvoja nosečnost bolezen 😉
Poglej obrazec (bolniški list), zgoraj ti piše mislim da vrsta obravnave in nato piše 1-bolezen. Naredi kopijo in pošlji nazaj delodajalcu.

Pripada ti tudi regres, ne glede na to, da si v bolniški.

bom naredila tako,hvala!

samo to še:sol.pomoč mi je bila že obljubljena,delodajalec je že podpisal,tudi znesek 547 eur.nato so me poklicali iz tajništva,da moram prinesti potrdilo o rizični nosečnosti,da drugače ne dobim izplačano.gin.mi je dal potrdilo,a očitno ni bilo dovolj,saj bi morala izkazati še stroške glede rizične nosečnosti.to pa je vsakemu jasno,da je nemogoče,sploh če imaš rizično nosečnost razen vožnje,nimam stroškov,pa tudi teh glede vožnje na dodatne preglede mu ne morem izkazati..
tako da res ne vem,kaj naj naredim..sindikalna zaupnica je rekla,da ga lahko tožim,tega seveda ne bom,niti ne upam..

lp

Pozdravljeni,

v bolniškem staležu sem neprekinjeno že od 27.02.2009 zaradi bolezni. Zaposlena sem v trgovinski dejavnosti. Zanima me ali mi pripada solidarnostna pomoč in v primeru, da ja, na koga se moram obrniti in kaktere dokumente moram predložiti.

Hvla za odgovor

Solidarnostne pomoči so stvar vsake firme posamezno in ne stvar zakona.Se precej razlikujejo,ponekod je dovolj že 3-mesečna bolniška,ponekod 6-mesečna.Pri moji firmi je 6-mesečna bolniška in pa dohodek na družinskega člana ne sme presegati 50% povprečne plače v rs.Zato je najbolje,da se obrneš na računovodstvo.

Ne bo držalo – solidarnostna pomoč je stvar zakona in ne posamezne firme. Lahko pa firma določi za delavca bolj ugodne pogoje in višji znesek, kot pa predpisuje zakon – manj ne sme.

In Panožno kolektivno pogodbo za dejavnost trgovine najdeš tule
http://www.sindikat-sdts.si/files/si/zakoni/kolektivna_pogodba_dejavnosti_TS.pdf, v 80.členu

Solidarnostna pomoč je stvar Kolektivnih pogodb, ki veljajo za gospodarstva in negospodarstva. Le te pa bazirajo skladno z zakoni. Če kolektivna pogodba določa pripadajočo solidarnostno pomoč po npr. 3 mesecih zaradi upravičenih razlogov, navedenih v kolektivni pogodbi, so jo dolžni izplačati po 3 mesecih. Če kolektivna pog. določa izplačilo šele po 6 mesecih, so dolžni to storiti šele po 6 mesecih. Kolektivne pogodbe se določajo po dejavnosti in ne za vsako firmo posebej.

sem na bolniški od 27 3 2012 do februarja 2013 ali mi prioada celi regrez za leto 2012

Regres je vezan le na pravico do izrabe dopusta.

Daša Modic Gorjup

Ne glede na to, da ste bili večino leta 2012 na bolniški, ste bili zaposleni (predvidevam, glede na to, da ste bili na bolniški) in vam za to leto pripada cel dopust in posledično tudi cel regres. Le-ta bi že moral biti izplačan najkasneje do 1.11.2012.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close