Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev prva zaposlitev in regres

prva zaposlitev in regres

Pozdravljeni,

s 1.10.2012 sem se prvič zaposlila za določen čas in sicer za obdobje enega leta, pred tem sem pri istem podjetju delala dlje časa preko študentskega statusa. Zdaj pa me zanima kako je z dopustom nekaj sem si sicer že brala ampak vseeno…Vem da koristim ga lahko šele po pol leta oz odvisno od podjetja meni so prepovedali koristit dopust, tudi odločbe nisem še dobila, kako je potem z regresom? Mi sorazmerni delež pripada že za tri mesece, ki sem jih oddelala leta 2012 ali je vezano to na koriščenje dopusta in kdaj se nakaže ta regres? Njalepša hvala.

lp

Regres je vezan na PRAVICO do izrabe dopusta. Naprej bo pa šlo, ane ?

Daša Modic Gorjup

hmmm ja se pravi če pravilno razumem mi regres v vsakem primeru pripada tudi če mi pol leta “ne dovolijo” izkoristit dopusta. kdaj mi ga lahko nazadnje nakažejo? se opravičujem ampak sama se kaj dosti na te stvari ne spoznam.

lp

Mislim, da ni pomembno, ali dopust izrabite oziroma ali Vam ga pustijo izrabiti. Pomembna je le pravica do dopusta.
Skladno z ZDR je skrajni datum 1. 7. tekočega leta.

Daša Modic Gorjup

Gospa Daša, kaj pa v mojem primeru…Zaposlen bil od 1.6 do 30.11

Koliko regresa mi mora delodajalec izplačati? Je prav moje mnenje, da ker sem bil zaposlen 6 mesec, mi pripada polovica regresa (584 minimalna plača); to je 292 evrov regresa.

Kaj pa neizkoriščen dopust…?

Vnaprej hvala za odgovor

Lep pozdrav

Če ste pridobili pravico do dopusta, Vam pripada tudi sorazmerni del regresa.
O tem, kaj z neizkoriščenim dopustom, imate najbrž kaj določeno v internem aktu. Ne vpliva pa na višino regresa.
Daša

Za leto 2012 vam pripada sorazmerni del dopusta in posledično tudi sorazmerni del regresa. Načeloma je tako, da pravica do koriščenja CELOTNEGA dopusta nastopi po 6 mesecih, prej pa se lahko koristi sorazmerni del dopusta. Recimo da imate 24 dni dopusta, to bi bilo za leto 2012 6 dni (za 3 mesece zaposlitve) in bi lahko tudi vsak mesec koristili 2 dni (torej sorazmerno), ne pa seveda oktobra vseh 6 dni. Če gledamo, da se 6 mesecev dopusta ne sme koristiti, potem tisti, ki so zaposleni manj kot 6 mesecev, dopusta koristiti sploh ne bi mogli:) Res pa obstajajo različne interpretacije teh določb.

Kakorkoli že, za 2012 vam pripada dopust v višini 3/12 letnega dopusta. Poglejte v pogodbo, kako je tam zapisano. Prav tako vam pripada regres v višini 3/12, saj je pravica do regresa, kot je že omenjeno, vezano na pridobitev pravice do dopusta. Načeloma se v takšnih primerih regres izplačuje do 1. 11. tekočega leta (torej 2012) in je kar malo čudno, da vam ga niso izplačali že lansko leto.

Te zakonske določbe so jasne in vam torej za 2012 pripadata tako dopust kot regres, zato delodajalca le opozorite na to. Lahko pa lanski dopust koristite do 30. 6. 2013, sicer vam po zakonu propade.

Oj,

opozoril bi ob teh neizplačanih REGRESIH, da je hakelc v ODLOČBI O LETNEM DOPUSTU.
Če tega ni do 31. marca, regresa ne bo !
To je nekako povezano in noben pristojen organ ali sistem, ne ve, da vas prinašajo okoli…

Nisem pravnik, a mislim, da pije vodo…
Baje je rešitev s tožbo na delovnem sodišču, še raziskujem za svoj regres 2011..

lp

Vsekakor je osnova odločba o odmeri dopusta, ki jo je delodajalec dolžan izdati do določenega datuma.
Če delodajalec regresa ne izplača, je rešitev, če ne gre drugače, tožba pri prostojnem sodišču.

Daša Modic Gorjup

Obvestilo o trajanju letnega dopusta, ki ga mora delodajalec izdati do 31.3. za tekoče leto, nima nikakršne veze s pravico do regresa za letni dopust! Regres dobiš, če si zaposlen. Najbolje, da se regres zahteva najprej ustno, nato pisno z zahtevo naslovljeno na podjetje in na koncu po potrebi tožba.

Pravica do dopusta je določena za Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR). Na to pravico je vezana pravica do regresa, ki prav tako izhaja iz ZDR. Določene so tudi sankcije za kršitev teh določb.

Ne morem si niti predstavljati, da bi kakšen sodnik odločil, da je pravica do dopusta ali regresa vezana zgolj na odločbo delodajalca (čeprav je to tudi njegova dolžnost iz ZDR). Če pa bi se našel tak junak, bi morala sodba pasti na višji instanci.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close