dodatna olajšava
Lahko gre za dodatno olajšavo zaradi nizkih dohodkov, lahko pa gre za olajšavo za vzdrževane družinske člane. Vaše vprašanje je preveč pomanjkljivo, da bi se lahko podal konkreten odgovor, predvidevam pa, da gre za prvo.
Bruto plača je vedno ista, pri neto bi pa morala biti razlika ob različnih olajšavah, razen če gre za zelo nizek dohodek, tako da se “dodatne” olajšave sploh ne more upoštevati. Ali je mogoče, da jo je delodajalec že prej upošteval, samo da ni imel tako zapisano, če govorite o različnem netu slučajno?
Če vas zanima več, predlagam, da prepišete zneske iz plačilne liste in bomo mogoče lahko več kot le ugibali.
Seveda, gre za nižji osebni dohodek, ampak mi ni bilo jasno za kaj gre, jaz tole razumem tako da če imam kakšno olajšavo , to pomeni da se mi trga manj davka.
Kako bo vplivalo na dohodnino, ali bom morala vrniti državi zaradi premalo plačanega davka.
Hvala vam annelaure za pojasnilo, ja pa še to , neuveljavljam olajšavo za družinske člane, zato mi ni jasna dodatna olajšava.
Vseeno hvala še enkrat, pa še kakšna beseda o tem nebi bila odveč.
Tako na hitro sedaj – poglejte na tem linku točko 9:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/brosura_dohodnina_2012/
Sicer pa se od bruto plače najprej odštejejo prispevki v višini 22,1 %, nato se od tistega zneska odšteje splošna olajšava in na preostanek odmeri davek. Če je dohodek zelo nizek, je možno, da dodatne olajšave sploh ni mogoče upoštevati, ker se ne more več odšteti. Sicer pa je najnižja stopnja dohodnine 16 %, to se vam odmeri od zgoraj izračunanega davka in odšteje potem od bruta, zmanjšanega za prispevke. Preostanek je neto plača.
Ali boste morali naslednje leto dohodnino doplačati ali vam bo vrnjena, je pa odvisno od celoletnih dohodkov, obdavčljivih z dohodnino. Se pa večkrat zgodi, da ravno ta dodatna olajšava pri nizkih dohodkih potem, ob upoštevanju npr regresa, povzroči doplačilo.
Upam, da je to sedaj vsaj delno razumljivo:) Najlaže pa bi bilo ponazoriti s številkami.
Forum je zaprt za komentiranje.