delo po porodniškem dopustu
V mesecu novembru se mi konča porodniški dopust. V službi so me opozorili, da dela za mene ne bo več, ker so to delo, ki sem ga opravljala razdelili na dva delavca, promet je drastično padel in s tem je dela manj in mene ne rabijo več. Očitno bom tehnološki višek. Koristiti moram ves letošnji dopust.
Na kaj moram biti pozorna, kaj mi pripada…. (odpravnina?) Če grem na zavod, mi pripada denarno nadomestilo?
Prosim za nasvet in mnenja.
Hvala
V tem forumu je bilo o tem že veliko napisanega, samo nekaj tem pod vašo smo že odgovarjali na podobno vprašanje.
Ko še koristite dopust za nego in varstvo otroka, vas ne morejo odpustiti. Prav tako vas ne morejo odpustiti, če dojite.
Predvidevam, da bo šlo za odpoved iz poslovnega razloga. Ko se boste vrnili na delo, vam lahko vročijo odpoved, najprej naj bi vam dali tudi namero o odpovedi. Oboje pisno. Odpovedni rok vam pripada po Zakonu o delovnih razmerjih oziroma kolektivni pogodbi, če je ugodnejša, oziroma eventuelno po pogodbi o zaposlitvi, začne pa teči naslednji dan po vročitvi odpovedi (tukaj delovni/nedelovni dnevi nimajo nobene veze). Prav tako vam pripada odpravnina, če ste pri tem delodajalcu zaposleni več kot 1 leto. Če izpolnjujete pogoje za denarno nadomestilo na zavodu, ste potem upravičeni do tega – več si poglejte na njihovi spletni strani.
POMEMBNO – odpovedi delovnega razmerja ne podpisujete. Podpišete le vročitev odpovedi, torej da ste jo prejeli takrat in takrat. Če vam bodo želeli dati v podpis sporazumno prekinitev delovnega razmerja ali kaj podobnega, naj se vam takoj vklopi alarm (v tem primeru odpadeta odpravnina in zavod!).
Vprašanje tudi, kaj je delodajalec mislim s koriščenjem vsega dopusta – ali preden vam vroči odpoved ali tudi v teku odpovednega roka? To namreč lahko za kak mesec podaljša vašo zaposlitev, seveda pa ste sicer dolžni v odpovednem roku normalno delati. Niste pa dali dovolj informacij.
Odpovedni rok pri odpovedi iz poslovnega razloga je – ZDR določa najmanj 30 dni, če ste pri delodajalcu zaposleni za manj kot 5 let. Lahko, da vaša pogodba o zaposlitvi oziroma kolektivna pogodba dejavnosti oziroma podjetja določa daljšega.
Sem pa pozabila na eno stvar – ali imate mogoče pogodbo za določen čas? V tem primeru namreč ne gre za nikakršno odpoved, odpuščanje, temveč pogodba enostavno preneha veljati s potekom roka, za katerega je bila sklenjena. V tem primeru seveda ni nobenega odpovednega roka in tudi ne odpravnine. Imate pa pravico do denarnega nadomestila na zavodu.
Odpovedni rok 90 dni je najbrž določen za odpoved s strani delavca (vaše strani). Poglejte dobro, kako je zapisano v pogodbi. Za redno odpoved s strani delodajalca načeloma velja zakon oziroma KP in pogodba o zaposlitvi tega ne ureja. Po ZDR je odpovedni rok 30 dni za 5 let zaposlitve pri tem delodajalcu, za 5-15 let pa 45 dni. Odpovedni rok prične teči naslednji dan po vročitvi pisne odpovedi. Le-te vam ne smejo vročiti, dokler ste na porodniški (in tudi, če dojite naprej). Z delodajalcem se lahko pisno dogovorita o ustreznem denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka, kar pomeni, da morata oba soglašati s tem.
Predlagam, da najprej pokličete v kadrovsko/vašega šefa in sploh vidite, na čem ste, kakšni so njegovi plani. Kar tako, brez pisne odpovedi, brez odpovednega roka, brez odpravnine ipd, vas pač ne more odpustiti. Razen, če vam bo dal v podpis sporazum.
zdravo 18.11.2012 se mi začne porodniška… 30.11.2012 mi poteče pogodba o zaposlitvi za določen čas pogodbo mi bojo podalšali za eno leto in sicer do konca porodniške… to bo nekje 18.11.2013
maja 13 2013 pa poteče dve leti odkar delam v tem podjetju… mi lahko po končanem porodniškem in seveda končani pogodbi ki mi jo misli dat prekini vse skupaj kaj mi pripada to leto regres? dopust? mi sploh lahko prekine ker novi zakon naj bi biu da ko te ima dveleti te more vzet za redno??hvala za odgovor
Tudi ko ste na porodniški, ste upravičeni do regresa in dopusta, saj ste zaposleni. Vprašanje pa je, ali boste lahko dopust izkoristili, če vam bo pogodba prej prenehala veljati.
Če je pogodba sklenjena za določen čas, preneha s potekom časa, za katerega je sklenjena. 2 leti veljata v določenih primerih. Očitno pa imate dobrega delodajalca, da vam je podaljšal pogodbo za čas porodniške, marsikdo se temu namreč izogne v velikem loku. Kakšne spremembe zakona pa še ne veljajo.
Ponovno pozdravljeni!
Imam še par nerešenih vprašanj. Porodniška se mi je zaključila z 8.11.2012, zdaj koristim dopust, ki bo trajal do 27.12.2012. Danes, 10.12.2012 sem po pošti dobila obvestilo o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Odpovedni rok je 30 dni, ki traja do 9.1.2013. Delodajalec ne želi, da imam odpovedni rok, torej mi plača denarno povračilo namesto odpovednega roka. Se pravi, za mesec december dobim normalno plačo za koriščenje dopusta (do 27.dec.) in posebej denarno povračilo namesto odpovednega roka v času 11.12.2012 do 9.1.2013?? Ali mi plačajo samo denarno povračilo za dneve od 28.12.2012 do 9.1.2013? Teli dnevi mi niso najbolj jasni. Prosim za odgovor. Hvala
Obvestilo o nameravani odpovedi še ni odpoved. To je prva faza, v kateri vas morajo opozoriti tudi na pravice v zvezi s sindikati ipd. Po tem bi morali dobiti še odpoved, od prejema katere pa bo pričel teči odpovedni rok.
Jaz na hitro vidim določeno zanko v vašem primeru. Pazite. Če boste dobili odpoved, vam mora delodajalec izplačati tudi odpravnino. Odpovedni rok pa se lahko sporazumno skrajša. Tukaj ne gre za sporazum o prenehanju delovnega razmerja, temveč za sporazum o skrajšanju odpovednega roka in denarnem povračilo za ta naslov. Zato pazite, kaj bo tam zapisano.
Čas dopusta se všteva v čas zaposlitve, tako da bi morali biti takrat zaposleni in dobiti plačo. Če vas prav razumem, bi delodajalec želel skrajšati celoten odpovedni rok in vam v tem primeru ponuditi nadomestilo? To pomeni, da dopusta ne boste koristili, temveč vam bi dal neko povračilo. Le-to bi bilo najbrž nižje od siceršnje plače, v nasprotnem primeru ne vidim njegove logike v tem, da sploh ne želi koriščenja odpovednega roka. Druga možnost je, da želi, da na 31. 12. niste zaposleni, čisto iz internih razlogov.
Dobro bi bilo, da se z njim pogovorite oziroma dobro pogledate, kaj točno je on napisal in kaj želi, nato premislite, kaj vi želite, in tako prideta do nekega kompromisa, ki ustreza obema. Bodite pa zelo pozorni, kaj se dogovarjate in predvsem, kaj podpisujete. Tukaj si lahko namreč naredite največ škode.
Po pogovoru z delodajalcem smo se sporazumeli takole: danes sem podpisala odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki pravi, da mi pripada odpravnina v višini, kot jo določa 2. odstavek 109. člena ZDR. Določi se odpovedni rok v trajanju 30 dni, teči začne naslednji dan po vročitvi te odpovedi, torej 12. 12. 2012. Piše tudi, da lahko uveljavljam svoje pravice iz zavarovanja za primer brezposelnosti na Zavodu za zaposlovanje. Dogovorili smo se, da bom do 10. 1. 2013 na dopustu in bom prejemala plačo. Mislim, da vse štima. 🙂
Pozdravljeni, tudi jaz imam eno težavo zanima me če je moje ravnanje pravilno. Med porodniškim dopustom je moj delodajalec podjetje prodal, to sem izvedela preko medijev. Se pravi, da se je zamenjal direktor. O prejšnjem direktorju sedaj ni ne duha ne sluha več. Sem pa zaradi podaljšanja porodniške (ki mi je bila ugodena), morala obvestiti delodajalca o podaljšanju porodniške. Pošto sem poslala na zadji znani naslov, vendar se je pošta vračala k meni nazaj. Takrat sem ugotovila da gre za ” slamnato” podjetje. Sedaj se mi porodniška izteka natančneje 9.1.2013, Na pristojnih organih so mi dejali naj podam izredno odpoved o zaposlitvi, delodajalcu sem tako poslala opomin pred izredno odpovedjo (zaradi trpinčenja, neplačila prispevkov in nerednega nakazovanja plač). Kmalu sledi tudi izredna odpoved, da dobim nadomestilo za brezposelnost. Je moje ravnanje pravilno? Ali se upošteva 6 mesečno nadomestilo če sem med eno in drugo zaposlitvijo bila brezposelna 14 dni? Ali lahko uveljavljam se kakšne druge pravice?
Lep pozdrav!
Alenka
Forum je zaprt za komentiranje.