Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odmera dopusta – sorazmeren del

Odmera dopusta – sorazmeren del

Delaš za določen čas – in delodajalec si vse prikroji po svoje???!!!

Odločba za dopust
54 – letne delavke s 34 let delovne dobe je bila izdana šele 22. septembra 2012,
(v zadnjem mesecu dela pred iztekom pogodbe za delo za določen čas od 3. maja do 2. oktobra 2012).

Odmerjeno je bilo 24 – ŠTIRIINDVAJSET DNI ( 6-dnevni delovni teden ), torej zakonski minimum!!!!
IN TO ZA PONAVLJAJOČE DELO OB NEDELJAH, PRERAZPOREJENO DELO,
DELO V DRUGEM KRAJU, ipd…

SORAZMERNI DEL ŠTIRIM mesecem : OSEM DNI LETNEGA DOPUSTA!!!!

Na vprašanje, kako da ni upoštevan noben drug kriterij – odgovor delodajalca:
ODLOČILI SO SE, DA SEZONSKIM DELAVCEM ODMERIJO zakoniti minimum!!!

Nisem vedela, da se v Republiki Sloveniji tretirajo delavci za določen čas pri odmeri dopusta (pri delitvi poračunov je to tako ali tako ustaljena praksa) drugače kot zaposleni za nedoločen čas???

In zato – MEDOVERNETOVCI, je res takšna zakonska podlaga????
Za vse konstruktivne in bolj ali manj duhovite odgovore in nasvete se zahvaljujem, imam pač “kurjo pamet”!!!!!

Najprej se prosim umirite. Prav težko je brati tako jezen post s toliko velikimi črkami. Tako težko, da je težko tudi odgovoriti, sploh ker z odgovorom najbrž ne boste zadovoljni, še najmanj pa v stanju razburjenosti.

Zakon določa trajanje dopusta v višini vsaj 4 tedne. Kolektivna pogodba ali pogodba o zaposlitvi lahko to seveda povišajo. Pri 6-dnevnem tedenskem delovniku je to torej 24 dni letno dopusta. Sorazmeren del za 6 mesecev je 12 dni. Za štiri mesece je, kot ste že sami napisali, to 8 dni.

Do dodatnih dni dopusta so po zakonu upravičeni delavci z otroki do 15 let, delavci z otroki s posebnimi potrebami, starejši delabvci in invalidi. Očitno ne padete v nobeno od teh kategorij, drugih kriterijev za več dni dopusta pa po zakonu ni.

Zakonsko vam je bil torej dopust odmerjen čisto OK. Če za vašo dejavnost ali podjetje velja kakšna kolektivna pogodba ali če je delodajalec sprejel kakšen interni akt, kjer je trajanje dopusta drugače (ugodneje) urejeno, potem je nastal problem. Sicer pa ne, saj ni kršil zakona. Za to, da naj bi šlo za razlikovanje delavcev, zaposlenih za nedoločen ali določen čas, niste podali nikakršnih dejstev – ali sploh veste, koliko so oni dobili odmerjenega dopusta? kjer Mi je pa čudno, da dnevi dopusta niso bili določeni že v pogodbi o zaposlitvi, če ste jo sklenili maja in če je bilo že vnaprej določeno, koliko časa bo veljala.

Kako pa to, da se oglašate šele sedaj? Očitno je pogodba o zaposlitvi že prenehala in ste ta dopust že koristili, razen če vam ste sklenili novo pogodbo o zaposlitvi.

Vse je odvisno od kolektivne pogodbe pod katero spada.
Bi bilo treba tam preveriti, ali določa tudi dodatne dneve dopusta za delovno dobo in nedeljsko delo.
Potrebno bi bilo tudi vedeti, kdaj delavka dopolni starost 55 let. Po nekaterih kolektivnih pogodbah se dodatni dnevi za starost upoštevajo, če so kriteriji izpolnjeni do konca leta, za katerega se računa dopust. Pri drugih pa s 1.1. (KP GIT recimo).

Annelaure – hvala za odgovor…
Ker zaradi narave dela nimam dostopa do interneta več mesecev – sem posledično pozabila, da uporaba velikih črk na netu – pomeni kričanje….
se oproščam… in sem jih uporabila v želji, da bi poudarila napisano….

Kolikor vem, imajo “redno zaposleni delavci odmerjen dopust po sledečih navedbah) in pa – izrecno mi je bilo rečeno, da so se odločili, da bodo sezonskim delavcem dali 24 dni dopusta oz. pripadajoči del!

1. zakoniti minimum (to je 24 dni)
2. delovna doba
3. delovni pogoji
a – ponavljajoče delo ob nedeljah in praznikih
b – delo po postojankah nad 1500 m
c – zahtevnost del delovnega mesta
d – posebne socialne razmere (delavec z otrokom do 15 let)
4. drugi kriteriji
– delavci z dopolnjenimi 55 leti oz. v prehodnem obdobju od 01.01.2003 –
do 01.01.2014 tudi delavka, ki izpolnjuje pogoj nižje starosti, določene v 236. Členu

V pogodbi je v alinei o dopustu črtica,
(sem pa v večini podjetij do sedaj dobila vedno Odločbo o odmeri letnega dopusta naknadno, ponavadi v prvem tednu – in povsod!!!! so mi do sedaj upoštevali tako pogoje dela, delovno dobo, starost, ipd. (torej sem bila srečnica!!!!)
– in ker zadnjih deset let delam za določen čas (pri enem delodajalcu že osem let vsako sezono 6 mesecev, preostanek leta pa si poiščem službo drugje)… sem dobila veliko odločb o dopustu…

Tudi kolektivna pogodba za dejavnost podjetja upošteva zgoraj navedene kriterije…. torej, kaj sedaj???

In še eno vprašanje, če je pričetek dela 3. maja in konec 2. oktobra – koliko mesecev dela je to?
Štiri ali pet?
Hvala za vsako pojasnilo, tudi kritiko sprejemam… ja, bila sem nepozorna – na izkušnjah se učimo.

Če gre za kolektivno pogodbo dejavnosti oziroma celo podjetja, ki določa dodatne dni dopusta za različne pogoje (delovna doba, posebne razmere ipd), potem bi morali biti vsi delavci upravičeni do enake obravnave.

Ali je možno, da kolektivna pogodba ne velja več? Ali je možno, da ste bili sezonski delavci zaposleni preko drugega podjetja, za katerega veljajo drugačna pravila? Kako je delodajalec upravičil razlikovanje sezonskih delavcev od redno zaposlenih?

Zaposlitev od 3.5. do 2.10. je zaposlitev za 5 mesecev in vam pripadata dopust in regres za 5 mesecev. Tukaj dan ali dva ne delata pretirane razlike. Velika razlika nastane pri zaposlitvi za 6 mesecev oziroma 6 mesecev + 1 dan, kajti v slednjem primeru je delavec upravičen do dopusta in regresa za celo leto in ne le sorazmerni del (polovico), kot mu pripada pri zaposlitvi za 6 mesecev.

PS: Zadnji moj dostavek ni bil mišljen kot kritika, temveč da je najbrž sedaj prepozno za kakršno koli urgenco in da se je zato brezveze toliko razburjati:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close