mobing
Sicer sem že včeraj poslala vprašanje na vaš forum a nisem dobila odgovora. Mene zanima konkretno to, če poznate primer, ko je bil dejansko kdo kaznovan za izvajanje mobinga in če je dobil že kdo odškodnino iz tega naslova. Ker bi mi to dejansko vlilo vsaj malo upanja, da bom tudi jaz uspela na sodišču.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovana mobing,
če gre za eno in isto avtorico obeh tem (mobing in mobbing dokazi), potem drugo temo ne bi upoštevali saj gre za variacijo istega vprašanja. Odgovor boste prejela od sodelavke, ki ima več izkušenj s tega področja. Ker smo s forumom šele pričeli, vas prosimo za potrpežljivost in razumevanje.
Želim prijetno druženje na forumu in veliko ustvarjalnih odnosov!
Spoštovani!
Žrtve mobinga lahko uveljavljajo pravico do odškodnine zaradi materialne ali nematerialne škode, ki so jo utrpele v procesu trpinčenja.
Za žrtev obstajata dve pravni poti (1) tožba: zahtevanje odškodnine za posledice mobinga ali (2)kazenski pregon zoper storilca kaznivega dejanja.
Prvi postopek je civilnopravdni postopek: žrtev vloži tožbo z odškodninskim zahtevkom pri pristojnem sodišču. V tem primeru tožnik terja povrnitev škode, ki mu je bila povzročena z neupravičenim ravnanjem.
Ob predpostavki, da gre za utemeljenost suma kaznivega dejanja, tožilstvo vloži predlog pri pristojnem sodišču. Še prej lahko presodi, če je mogoče priti do rešitev po drugi poti – odloženi pregon ali poravnava.
Če pride do kazenskega postopka, se ta začne z zagovorom obdolženca, nato pa sodišče zasliši oškodovanca in priče. Oškodovanec lahko priglasi premoženjskopravni zahtevek.
Če sodišče ugotovi, da je storilec storil kaznivo dejanje in da je zanj tudi kazensko odgovoren, mu izreče kazensko sankcijo, ki se vpiše v kazensko evidenco storilca. S kazensko obsodbo oškodovanec pridobi tudi pravni naslov za odškodnino, če te niže prej uveljavljal.
Dejstvo je, da sem že vložila odškodninski zahtevek in sedaj čakam na obravnavo. Zanima pa me konkretno, če mogoče veste, ali je sploh kakšen primer v Sloveniji, ki se je končal v prid oškodovanca – ker kolikor berem po forumih, vsi pravijo, da se to ne splača, da je to težko dokazljivo itd. Torej – ali poznate primer v Sloveniji, ko se je ta končal v oškodovanca – verjemite mi, da bi mi to vlilo zelo veliko upanja.
Hvala in lp
Spoštovani!
Želela bi vas spodbuditi, da v postopku vztrajate. Pri obravnavi seveda štejejo dejstva. Ker vašega konkretnega primera ne poznam, vam ne morem povedati ali obstaja primerljiv primer, ki se je končal v prid tožnika. Obstajajo pa primeri, kjer se je to zgodilo.
Predlagam vam, da se ravnate po navodilih vaše pravne pomoči. Prav tako potrebujete tudi podporo s strani prijatelja, družine in zunanjega svetovalca, saj so postopki na osebni ravni tudi zahtevni.
Želim vas opogumiti, da stojite za svojo odločitvijo kolikor je to mogoče in ne prelagate reševanja na kasneje ali na drugo delovno situacijo.
Lep pozdrav,
Neja Samar Brenčič
Peresna,
trenutno je forum še brez moderatorja za pravna vprašanja, zato vam odgovora ne morem dati. Se pa lahko obrnete direktno na bližnje okrožno sodišče, kjer vodijo odškodninske in kazenske zadeve. Lahko se obrnete tudi na portal DelovnoPravo, kjer imajo obrazec za vprašanja.
Lep pozdrav,
obrnite se na : http://med.over.net/forum5/list.php?286
Nevrolog zaradi mobinga toži UKC Ljubljana: Odpoved dobil zaradi domnevnega nedele.
Nikjer ne zasledim, kdo je njegov odvetnik, amogoče kdo ve ime in priimek osebe, ki zastopa nevrologa Milivoj Veličković Perat? Imam ogromno dokazov kako delujejo in kako se UKC LJ sodišču izogiba in bi te informacije njemu posredoval.
Hvala
Forum je zaprt za komentiranje.