Avtorska pogodba pred med in po porodniškem
Lep pozdrav.
Že približno 10 let delam le preko avtorske pogodbe. Razlogov za to je več (tip branže in višji zneski prilivov) in s tem nimam nobenih težav, celo nasprotno, mi taka ureditev zelo odgovarja.
Zanima pa me, kako bo s porodniško, če se odločim za novega družinskega člana?
Kakšne so moje pravice in možnosti? Zaslužim dobro – le da to ni evidentirano, kot klasično redno delovno razmerje in moj dohodek ne kot klasična plača.
Sem sploh upravičena do kakršne koli pomoči s strani države v času porodniške? Ali lahko nadaljujem z avtorskim delom tudi kmalu po porodu ali moram prekiniti za čas trajanja porodniške?
Lepa hvala za pomoč že v naprej,
Ana
Ker delate preko avtorske pogodbe in niste sploh zavarovani (ne plačujte prispevkov), vam klasično starševsko nadomestilo ne pripada. Sem pa na netu našla tole: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/starsevsko_varstvo_in_druzinski_prejemki/druzinski_prejemki/starsevski_dodatek/
Ne vidim razloga, da dela ne bi mogli opravljati v času porodniške, vseeno pa se raje pozanimajte na CSD, kako je s temi dohodki v času, ko ste upravičeni do dodatka.
No no, tale je pa mimo. Kako država ne stoji ob strani? Kljub neplačevanju prispevkov so te osebe upravičene do nekega nadomestila. Kar je veliko (ne daš nič v blagajno, dobiš pa ven).
Treba je razumeti, da avtorska pogodba ni pogodba o zaposlitvi. Od nje se plača samo dohodnina in nobeni prispevki. Zato ni zavarovanj (najbrž imate osnovno zdravstveno zavarovanje urejeno tako, da ga sami plačujete). Ne teče niti pokojninska doba. Se pa seveda dobro sliši, ker je odbitek tako nizek (le dohodnina) in je neto toliko višji, bistveno višji kot če bi se izpogajali za enako bruto plačo.
Odvisno tudi, kakšno delo opravljate, nekaterim kategorijam plačuje prispevke država. Ostali pač odprejo s.p., da imajo urejene te pravice. Mogoče bi ga morali tudi vi, glede na višino dohodkov?
Verjamem, da vam trenutna situacija predvsem zaradi višjih dohodkov ustreza, je pa včasih treba premisliti daljnoročno. Kot ugotavljate sami, niste zaposleni, vam določene pravice iz zaposlitve ne pripadajo, zato morate imeti bistveno večji fond za hude čase. Prav tako boste morali v celoti sami poskrbeti zase za stara leta (zaposleni lahko računamo vsaj na kak evro penzije:).
Več nas je (bilo) honorarcev – nekateri smo to postali po sili razmer. Sama sem po kakšnem letu honorarjenja uspela priti iz tega primeža, ki v veliko primerih daje delodajalcem (lahko jih imenujemo tudi poslovni partnerji ipd.) možnost konkretnega izkoriščanja.
Moje mnenje: v kolikor se spuščale v te sorte pogodbe, bi se lahko že prej malo pozanimali, kaj bo z vami med porodniško, bolniško… glede na to, da opravljate dobro plačana dela, ste verjetno solidno izobraženi in temu ustrezna bi lahko bila tudi vaša splošna razgledanost.
Forum je zaprt za komentiranje.