Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev mobing delodajalca

mobing delodajalca

Že pol leta se zdravim pri osebnem zdravniku zaradi psihe oz mobinga s strani delodajalca. Sedaj pa mi je poknilo, saj mi je kljub vsemu opravljenemu delu, vsemogočim nalogam ki mi jih je nalagal )opravljal dela tudi na njegovem domu v delovnem času), pogosto tudi 16 – 20 urnem delovniku vse dni v tednu znižal plačo, dejal da ne opravljam svojega dela korektno, skratka dobesedno se je zdiral name kot na malega otroka. Ker očitno ne najde vzroka odpustitve me na tak način preiskuša, dokler se ne zlomim. Preden se to dokončno zgodi, me zanima kaj naj naredim, kam se obrniti? Ker do sedaj v bolniško nisem želel zaradi straha pred odpustitvijo (žena ostala že brez službe in trije nepreskrbljeni otroci – dijaka in osnovnošolec). Pa vendar – ne vzdržim več, saj se doma še samo zdiram nad družino, volje pa nobene več. Ima kdo kak nasvet kam stopiti, kaj storiti, da ne ostanemo vsi na cesti, brez denarja oz družina brez očeta? Je pa zasebno podjetje!

Spoštovani!

Verjamem, da ne boste, ker že tako ne vem od kod črpate energijo. Ne vem, otroci, žena nezaposlena, boste rekli – že, ampak kot terapevtu se mi postavlja vprašanje od kod nagnjenost k samo-razvrednotenju in pripravljenosti, da nosite svet na lastnih ramenih? Samson najbrž niste, ker ste človek iz mesa in krvi, s svojimi potrebami, vrlinami in sanjami. Pričnite slediti sebi in svojim potrebam, ne dovolite si takšno poniževanje, ker to nevede prenašate na družino in lastne otroke (v stiski se morajo obrniti na samozavestnega in varnega očeta in modrega svetovalca), zato si povrnite dostojanstvo.

Kar opisujete, bi spadalo v okvir trpinčenja na delovnem mestu (glej ZDR, 6. člen, povezave na forumu), vendar v njem sodelujeta oba, vi pa želite da se preneha in tudi verjamem, da se to mora nehati takoj. Imate na voljo obe možnosti: neformalno oz. osebno soočenje in/ali formalno ukrepanje s prijavo. Kaj ste pripravljeni storiti? Glede slednje možnosti je na forumu že precej informacij in podanih odzivov, glede prvega pa vam predlagam:

– postavljanje razmejitev (zaupajte si, udarite po mizi in sporočite povzročitelju, da tega ne boste več prenašali, sicer se bodo z njim morale ukvarjati druge inštitucije, vi pa tvegate ogrožanje zdravja),
– uveljavljajte svoje pravice, zagovarjajte svoboščine in lastni prav,
– priskrbite si pomoč izven delovnega okolja (bližnji psiholog ali terapevt), s katero si boste pomagali do predelave vzorcev, ki generirajo ranljivost in nagnjenost k pretirani storilnosti in neasertivnosti (delo na samopodobi)

V kolikor boste še potrebovali pomoč, se lahko obrnete tudi name prek spodnjih kontaktov.

Želim vam uspešno reševanje težave!

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: edin.durakovic@gmail.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close