Javna uprava – izpit
Recimo, da je imenovanje v naziv kot usposabljanje sedaj obnova vsega znanja, kar bi moral JU vedeti o javni upravi.
ZUP imaš pa izpit za končano srednjo šolo, pa za višje oz. visoke in naprej. Prvega potrebuješ, ker moraš poznati osnove (vloge itd.), za visoke in naprej pa ne moreš recimo voditi postopkov, če nimaš opravljenega ZUP. Pa ni nujno, da ravno izdajaš samo odločbe.
Oseba brezveze, saj, če imaš opravljeno vse to, to ni pogoj, da te zaposlijo. Če kandidiraš na javnem natečaju, imenovanje v naziv sicer navajajo kot pogoj, vendar, da ti zasedeš uradniško del. mesto, ni nujno, da ga moraš imeti opravljenega že takoj ob nastopu del. razmerja in ga lahko opraviš kasneje. Če je pa ZUP pogoj in nikjer ne piše, da lahko opravljaš to kasneje, pa ne izpolnjuješ pogoja in si zavrnjen že takoj.
Da bi te zaposlili po študentskem delu, je potrebna vsaj sistemizacija ali prosto delovno mesto. In če že varčujejo, je logično, da bodo zmanjšali študente, nato tiste za določen čas, nato prešli na penzioniste, kaj čaka pa ostale, pa glede na strašenje iz vseh kotov ne vem.
In v takem primeru bi ti kot študent lahko imela zlat magisterij, pa ti ne bi nič pomagal.
ZUP je vsekakor priporočljiva stvar, da je opravljena. Ker jim ni ravno v interesu, da ti še za to plačajo in imajo dodaten strošek, ko te bi zaposlili.
je bilo možnosti za zaposlitev (ne bom v detajle), vendar tu ne gre brez političnega ozadja; za Vip osebe se vedno kaj najde, sistemizacija je še najmanjši problem.
Glej, pojdi stran od JU, ker nimaš nobenih šans. Zaposlovanj ne bo več, kak razpis mogoče bo – ampak brez skrbi, ta je že oddan prijateljčku oz. gre za kako interno premestitev.
Rajši daj za tečaj nem. jezika in pojdi v Avt. Sobarica zasluži toliko kot en svetovalec, ki to nikoli ne boš.
Ampak, tudi če gre stran od JU, ZUP mu bo vedno in povsod koristil. Sicer, če se ga nekateri napiflajo, pa v praksi ne vedo kako zgleda, je tako ali tako vseeno, ali imajo tisti papir. Saj v gospodarstvu tudi uporabljajo ZUP, zato ni nič narobe, če ima še papir, če se mu že praktično svita, kako to gre. ZUP v osnovi ti pride tudi prav, ko imate pravne pouke, ko se lahko kam pritožite v osnovi, da znaš tisti rok preštet, pa da se na uradih ne kregate, zakaj po telefonu ne moreš oddat vloge. Ampak te osnove so res za “cicibane”. ZUP je tak splošen zakon, na katerega se vežejo marsikatere stvari. In ne ločuje med gospodarstvom ali negospodarstvom. Vse ostalo so samo specifike.
Ne razumem pa te, ker si jezna na cel svet, podiš človeka ven iz JU, potem mu serviraš gospodarsko dejavnost in ga že v osnovi zabiješ, da tudi to ne bo. Tako recimo delajo kakšni starši z otroci, ki ga že v štartu zabijajo, da ne glede na to, kar se bo lotil, bo ostal nula. Razčisti s svojo jezo in razočaranjem, ker tule, niti avtor, niti jaz, niti vsi ostali bralci nismo krivi za situacijo, ki se ti je zgodila.
Ker pa vsi plozate, kako so v JU zaposleni vsi preko prijateljčkov, kot to ti imenuješ, sem sama dobila delo na podlagi javnega natečaja, pa nisem poznala nobenega prijateljčka. Povem le zato, ker se ta sloves drži od veke vekomaj.
V vednost pa, študent se ne more prijaviti na interni razpis. To bi pač lahko vedela oz. zvedela v 4 letih, od kari si bila tam zaposlena.
sem že imela eno diplomo v žepu…, na interne nikoli prijavila, moraš imeti pogodbo za ndč…, kup stvari je bilo… Ne bom razlagala vsega konteksta, preveč za razlagat in to ni niti moj namen. Jaz želim avtorju predstaviti realno stanje, da ne bo mislil, da bo s tem kaj pridobil.
…Pa vedno znova javni razpisi, kjer je kandidat že vnaprej znan (kao javni natečaj, že prej 120 ljudi je prišlo pisat teste, vsi smo že v štartu vedeli, kdo bo službo dobil ha, ha, ha, ha) Si imela pač srečo, kar pa se ne zavedaš.
Hočem povedati avtorju, da se mu zaposlitvene možnosti ne bodo prav nič povečale zaradi prepovedi zaposlovanja in to bo še leta tako. Tale ZUP ima preveč ljudi opravljenega, da bi ti koristil in bil kakor koli konkurenčen v teh časih. Si le nekdo izmed mnogih, ki bo to imel, zato raje vlagaj v perspektivnejše izobraževanje. Imenovanja v naziv pa res ne boš mogel vnovčiti. Realna slika!
Sicer pa, če že avtor sprašuje: gre za izpit iz ZUP (ustni in pisni), im. v naziv – 3 dni poslušaš predavanja in potem dobiš potrdilo. Brez problema se lahko prijaviš na oboje. Zup je možno opraviti na večih koncih, ker je na voljo več izvajalcev in si sam izbereš, kje boš delal. Im. v naziv je pa samo na Upravni akademiji.
Kje je pa avtor pisal o čem, da se bo zaposlil in da to potrebuje? In kje je pisal, da ga pošilja delodajalec oz. da bo to v njegovi režiji? Človek še razume, da je nekdo togoten, ker se je znašel v neki situaciji, ne razume pa, pa niti ne tolerira, da presojaš nekaj v drugem imenu nekega zavedanja. Sama o tvojem zavedanju ne bom razpravljala, ker se pač ne spodobi razpravljati na osebnem nivoju, ko želiš nekaj argumentirati.
Mene je pač zbodlo le to, da se tako posplošuje, kako v JU sedimo tisti, ki so prišli po vezah (po prijateljčkih kot praviš), pa da smo tam zaposleni sami takšni, ki se čohamo po riti, kot je brati kje drugje. Sama včasih v 8 urah nimam časa iti niti na malico, pa nisem medicinka in delam v pisarni. Vendar je takšno delo, ki kot pri pacientih v bolnicah ne more čakati v nedogled.
Če te pa že zanima, sem ponosna na to, da sem doštudirala tudi ob delu, da sem honorarno začela prav po srednji šoli v JU, kjer sem si prav sama izborila vsako zaposlitev, kjer sem bila in sem zaposlena. S trdim delom, kakorkoli že obrneš to. Tudi mene po določenem času kot honorarnega niso zaposlili, pa čeprav je bil manever bolj fleksibilen glede tega kot sedaj, pa nisem nikdar rekla, da se nič ne splača. Pa sem našla drugo opcijo, kjer so rabili za takratno mojo izobrazbo za določen čas in ker so potrebovali, so me tudi zaposlili po podaljševanju določenega časa v dveh letih. Ampak je bil tudi pogoj, da sem se pri delu izkazala. Ker sem zaradi takšnih in drugačnih vzgibov želela spremeniti delodajalca, sem napisala nekaj prošenj (4) po tem, ko sem diplomirala ob delu in bila tudi izbrana na javnem natečaju. Ampak, če se takrat ne bi tudi sama pomujala, ne bi bila danes zaposlena tam kjer sem. Mi pa ni nihče pomagal. Zato pač ne bi vse metala v isti koš.
Če bi se znašla v sedanji situaciji, je stvar čisto drugačna, ker so trenutno zaprte vse poti. In ne podaljšujejo delovnih razmer niti pripravnikom, niti tistim, ki so za določen čas, tisti, ki so zreli za v penzjon, jih pošljejo tja. In če je nekdo študent, je še toliko manj možnosti, da bi imel prednost pred tistimi, ki so že zaposleni za določen ali nedoločen čas.
Še vedno pa je moje mnenje, da je ZUP tiste vrste znanja, ki ti povsod pride prav.
Še vedno pa tudi menim, da ti diploma skoraj v žepu nič ne pomaga, prav tako ti nič ne pomaga, če si študent, pa se ne prijaviš na javni natečaj. Ker se na internega sploh ne moreš. Lahko sicer, ampak padeš, ker ne ustrezaš pogojem v osnovi.
Če je pa avtor vešč izobraževanja, mu bo pa nek ZUP le usput varianta, ki jo bo opravil z levo roko poleg vseh izobraževanj, ki mu jih priporočaš.
Ne glede na vse skupaj, avtor se bo odločil kot se bo. Glede na grožnje o odpuščanjih tudi ostalih, ki ne izpolnjujejo vseh ostalih rednih razlogov, je pač res utopično pričakovati, da bo sedaj kdo morda na novo zaposlen.
Avtorjevo vprašanje ni na nič nakazovalo. Tako sem tudi sama odgovorila v sklopu zastavljenega. Je pa res, da nisem mogla čisto mimo, ko je vsekal tvoj negativizem. Morda bo imel pa avtor tudi takšno srečo kot sama in se tudi on ne bo ničesar zavedal, ker boš ti tako presodila zaradi svoje togote. V čustveno inteligenco spada tudi pojem empatije, pri čemer vsaj avtor ni dolžan tolerirati empatije svojega vživljanja vase, kjer mu serviraš, da ni dober ne za javno upravo, da gre pa lahko za sobarico, kjer pa tudi ne bo dober, ker je ničvredna cvetka. Če preberemo še enkrat: “Glej, pojdi stran od JU, ker nimaš nobenih šans. Zaposlovanj ne bo več, kak razpis mogoče bo – ampak brez skrbi, ta je že oddan prijateljčku oz. gre za kako interno premestitev. Rajši daj za tečaj nem. jezika in pojdi v Avt. Sobarica zasluži toliko kot en svetovalec, ki to nikoli ne boš.”
Ker ne moreš soditi človeka po sebi v kontekstu, ko človek nečesa ne doseže in naj bi to pomenilo avtomatsko, da tega ni sposoben ali zmožen doseči tudi drug.
Želim ti uspešno okrevanje.
,ker nobenemu ničesar nočem, ti pa mi ne provociraj z okrevanjem ipd. Pa tudi moj post si po svoje interpretiraš. Nikjer ne pišem, da avtor ni dober ne za JU in ne za sobarico, da je ničvredna cvetka. Nikakor. Gre za to, da si v dananšnjih časih ne more kar tako obetati zaposlitve v JU ali JS – zaposlovanje je pač prepovedano in pika. Njegove sposobnosti, znanje, izkušnje mu pri tem prav nič ne pomagajo.
In zakaj bi človek vlagal v nekaj, kar se mu ne splača? Jaz avtorju samo povem dejstva. Tako pač je. Če hoče biti konkurenčen na trgu delovne sile, se naj zavoljo gospodarskih razmer preusmeri kam drugam – npr. službo za ndč. bo prej dobil v gospodarstvu. Pa še v gospodarstvu zaslužim bistveno več. Vse je bilo pisano dobronamerno avtorju.
Madona no, preberi si za seboj o sobarici, če sproti pozabljaš, kaj napišeš. Tako je v naprej škoda izrabe energije, če si nekdo svojih lastnih misli in besed ne zapomni.
Kot sem pa že napisala, avtor nikjer ne govori, da je zaposlen ali se bo zaposlil. Zanima ga le razlika med enim in drugim.
Sem pa zapisala tudi, da vse kar naštevaš – znanje, sposobnosti ali določeni izpiti lahko pripomorejo tudi izven JU. Če znaš gledati širše.
p.s. Okrevanje je bilo mišljeno prav zaradi tvojega odziva, saj avtorju nisi nanizala razlike, temveč si opisala posredno le svojo togoto, kjer si nato nadalje prišla do zaključka, da tudi za sobarico v gospodarstvu ne bo dober. Pa je človek spraševal le o razliki, o čemer nisi nič povedala.
Lahko si pa prebereš tudi strokovni odgovor bivšega MJU, kjer lepo piše, kar sem že navedla, da lahko oboje opravljaš kasneje, razen ponekod, ko so zahtevali, da imaš ZUP že opravljen. Bistvo pa je, da za zasedbo delovnega mesta to ni pogoj, ker to lahko opraviš kasneje.
Še vedno pa mislim, ker se od danes do jutri ne ve, kje ti kakšno znanje ali potrdila pridejo prav, da ni nič narobe, če ima dodatna znanja, za katere se morda sedaj meni, da so nepotrebna. Prav tako menim še vedno, da je ZUP takšen zakon, ki pride prav tudi tistim, ki ne delajo v JU. Kaj se bo pa avtor odločil, ali bo neko znanje pridobil prej ali kasneje, je pa itak njegova odločite. Še danes ne vemo, v kakšni poziciji je, da je sploh spraševal, kar je pač spraševal. In če se mu splača ali ne, bo tudi njegova odločitev, saj menda zna presojati sam. Ker ni nujno, da če se nekomu ne splača, da se tudi drugemu ne.
Tako zaključujem debato v tej tematiki.
Avtor je spraševal o razliki med izpitoma in o tem, ali lahko izpita opravljaš tudi, če nimaš delovne dobe.
Sklepam, da to velja zanj, in da zaključuje šolanje, ga je že zaključil in je iskalec zaposlitve (sprašuje, če lahko opravljaš izpit brez delovne dobe). Torej, zdi se, kot da je avtor na začetku svoje poklicne poti.
V nadaljevanju navajam, da je zaradi prepovedi zaposlovanja in gospodarskih razmer, bolj pametno vlagati v kaj drugega kot v ta dva izpita (oz. izpit in usposabljanje), saj na trgu delovne sile s tema dvema potrdiloma ne bo nič bolj konkurenčen. Nenazadnje ima mnogo ljudi opravljena ta dva izpita. Zato stavek: Rajši daj za tečaj nem. jezika in pojdi v Avt. Sobarica zasluži toliko kot en svetovalec, ki to nikoli ne boš.
Tuji jezik bo na trgu delovne sile lažje vnovčil kot oba potrdila. Kaj mu bosta potrdila, saj novih zaposlovanj, kjer bi to potreboval ne bo. Še več, tako stanje bo še nekaj let, poleg tega se teži k debirokratizaciji in na morebitno razpisano delovno mesto (za določen čas, kakopak, in če že ni nikomur vnaprej oddano) se bo prijavilo mnogo kandidatov – govorim o številki več sto. In ja, tudi odpuščanja javnih uslužbencev so napovedana že dlje časa. Malo možnosti, da si s potrdiloma kaj pomaga, zato mu v zgoraj nevedenem stavku naravnost povem, da nikoli ne bo svetovalec. Malce grobo, vendar v naslednjih letih bolj težko. Kaj bo pa do takrat jedel?Nikjer ne pišem, da avtor ni sposoben, da bi dobil in opravljal delo v svetovalca, temveč bi to moralo iz konteksta biti jasno, da to zaradi gospodarskih razmer, v katerih smo se znašli, to še dooolgo ne bo možno. Seveda ima lahko avtor sanje o zaposlitvi v JU (sicer ne bi povpraševal po teh dveh izpitih, mar ne?), vendar v današnjih razmerah, jih bo bolj težko uresničil, saj ni vse odvisno od njega. Tako mu na hitro navržem primer, da bi mu tečaj nemščine in iskanje zaposlitve v Avt. bolj koristilo kot tale dva potrdila. Za primerjavo navajam tudi, da sobarica zasluži toliko kot en svetovalec (ok, odvisno je, katera stopnja svetovalca si, kje dela sobarica…). Se pravi, tudi z nekim osnovnim znanjem nemščine, se da v Avt. dobro zaslužiti. Je pa res, da z osnovnim znanjem, ne moreš opravljati strokovnih del (greš pa npr. opravljati sezonsko delo, se naučiš jezika in to lahko vnovčiš v Avt. ali Slo. – imaš več od tega kot od tistih dveh potrdil).
Nikjer, ampak res nikjer, ne pišem, da avtor ni dober niti za sobarico!!!!!! V dotičnem stavku je sobarica v Avt. uporabljena za primerjavo plač s svetovalcem v Slo.
Kar se tiče teh dveh izpitov (oz. izpit in usposabljanje) – na trgu delovne sile nisi preveč konkurenčen s tem. Im. v naziv težko vnovčiš, to je ja jasno. ZUP je bolj uporaben in včasih prav pride v privat zadevah, to je že res, kot iskalec zaposlitve pa je s tem težje profitirati. Res je tudi, da za izpita odšteješ kar nekaj denarja. Če imaš denar, si lahko privoščiš. V kolikor si pa z denarjem na tenkem, pa malo bolj razmišljaš, kaj se trenutno bolj izplača.
O javnih natečajih oz. javnih razpisih, internih ali javnih, o pogojih prijave mi je že od nekdaj jasno popolnoma vse, saj znam brati zahteve razpisa. Lahko zahtevajo, da imaš obe zadevi opravljeni, lahko zahtevajo samo ZUP, lahko je možnost, da to opraviš naknadno…. stvar razpisa. Lahko pa dodam primer nekega razpisa: Bilo je delo svetovalca v JU za nekaj mesecev. Delovne naloge so bile take (izdaja odločb….), da je bil potreben izpit iz ZUP-a, vendar v razpisu ta zahteva ni bila podana niti ni bilo napisano, da mora izpit opraviti. Razpis je bil pisan za vip osebo, učiteljico razrednega pouka, ki tega izpita še ni imela opravljenega, zato v razpisu to ni bilo navedeno. Punca je dobila delo za zgolj nekaj mesecev, pa še delodajalec ji je moral plačati ZUP. Kandidat z izkušnjami s tega področja, strokovno izobrazbo z dotičnega področja in z obema potrdiloma ter referencami seveda ni prišel do razgovora (testov niso pisali). V razpisu so tudi zahtevali bolj splošno izobrazbo, seveda prilagojeno kandidatki, učiteljici. Saj zadeva je pravno formalno pravilno izpeljana, a takoj vidiš, da so bolj kompetentni kandidati bili brez možnosti.
Vsak ima o tem svoje mnenje, moje je pač bolj realno. Kar se tiče verbalnega izražanja in obnašanja na forumu, si pa poglej kaj si pisala – hvališ se, kako si pridna in sposobna(odstavek o poklicni poti, po kateri te sploh nisem spraševala) in še na rehabilitacijo me pošiljaš – nič boljša nisi od mene.
Avtorju (ali nekomu tretjemu, v kolikor je avtor spraševal za nekoga drugega) pa srečno na njegovi poklicni poti (po zapisanem še nima delovne dobe, sklepam, da si želi z izpitoma povečati zaposlitvene možnosti), katero si je izbral.
Forum je zaprt za komentiranje.