Dopusta nisem mogla koristiti, pogodba pretekla, kaj sedaj?
V službi mi je pretekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, imela sem jo za 6 mesecev in potem še podaljšano za 14 dni (smo se tako dogovorili, da se mi izide nekaj v zvezi z zavodom in porodniško, to zdaj ni pomembno), nisem pa imela možnosti pokoristiti niti enega dneva dopusta (pripadalo mi je 20 dni, imam tudi odločbo). Zdaj me zanima, ali imam pravico zahtevati izplačilo tega dopusta ali kako?
Vem, da obstaja tudi neka možnost prenosa dopusta k novemu delodajalcu, ampak jaz nimam nove službe in je še dolgo časa ne bom imela, tako da me ta možnost ne zanima (trenutno sem na zavodu, novembra pa grem na porodniško), poleg tega sem prepričana, da ne morem od novega delodajalca (ko bom enkrat imela novo službo) zahtevati, da mi odobri toliko več dopusta, kot mi ga je ostalo od prej. To niti ni logično, saj mi nihče ne bo dajal dvojnega plačanega dopusta samo zato, ker mi ga prejšnji delodajalec pač ni bil pripravljen odobriti (po mojem tega novi delodajalec niti ni dolžan dajati, saj ni njegova krivda, če meni v prejšnji firmi niso hoteli odobriti dopusta).
Se pravi, na kratko, zanima me, ali lahko po pravni poti zahtevam, da se mi teh 20 dni dopusta izplača v denarju?
(opomba: dopustu se nisem nikoli kakorkoli odpovedala, enostavno mi ga pač niso odobrili, ker je bila sezona in veliko dela. Potem smo sicer imeli nek interni ustni dogovor, da “pozabim” na dopust in še malo na črno delam, vendar se zdaj tega delodajalec ne misli držati, ker ni dovolj dela in imam občutek, da bom ostala praznih rok.)
Še vedno čakam na Vaš odgovor in res bi ga rabila.. Naj dodam še eno vprašanje:
firma mi je še dolžna izplačilo potnih nalogov in pa regres. Glede regresa me ne skrbi, ker vem,da ga moram dobiti, tako ali drugače… glede potnih nalogov pa nekako nimam nobenega pravega dokaza, da obstajajo. Sicer sem jih napisala in oddala direktorju, ampak… kaj če mi jih ne izplačajo? Kaj lahko naredim? Pogodba mi je potekla že 1.9.
Pozdravljeni,
se opravičujem za zamudo. Tudi moj dan ima premalo ur ;-))
Odškodnina za neizrabljen dopust predvidena le kot zelo posebna izjema. V poštev naj bi prišla v primeru, ko so okoliščine prekinitve delovnega razmerja povzročile položaj, ko delavec resnično ni mogel izrabiti dopusta. Samo v primeru prekinitve delovnega razmerja je odškodnina sploh dovoljena.
Verjetno zaradi tako predvidene izjemnosti zakon ni uredil višine odškodnine. Prepustil jo je pogajanjem med delavcem in delodajalcem, ali odločitvi sodišča, če bi prišlo do spora. V praksi se podjetja z delavci praviloma dogovorijo o višini odškodnine, ki je enaka nadomestilu za izrabo dopusta. Osnova za to nadomestilo pa je seveda pretekla delavčeva izplačana plača.
Pogoj seveda je, da do neizrabe ne pride po krivdi delavca.
Ali imate morda podpisan potni nalog ali kakšen drug papir, iz katerega je razvidno, da so Vam nastali navedeni potni stroški ?
Daša Modic Gorjup
Najlepša hvala za odgovor. Nič hudega, se strinjam, da ima včasih dan premalo ur. 🙂
Prosila sem, da mi bodo iz računovodstva dali fotokopije podpisanih potnih nalogov, tako da bom to imela kot dokaz. Najbrž velja, je tako?
Glede dopusta pa sem zelo presenečena, da v zakonu to ni malo bolj natančno urejeno. Saj se pogosto dogaja, da delodajalec delavcu ne omogoči koriščenja dopusta. Ko poteče pogodba za d.č., pa je že vse skupaj prepozno in si preporsto povedano oškodovan. Nekdo drug (ponavadi tisti, ki imajo pogodbe za nedol. čas) lepo do zadnjega dne pokoristi dopust, nekdo drug pa niti enega dneva, res krivično.
Se pravi, če prav razumem, bi bilo smiselno že ob sklenitvi pogodbe o delu opredeliti, kakšna “odškodnina” pripada delavcu, če ne bo imel prilike pokoristiti dopusta, ki mu pripada? Priznam, da na to pa res nikoli nisem pomislila, ker sem bila sigurna, da je to nekje v zakonu opredeljeno. Logično bi bilo, da bi mi bil delodajalec vsaj dolžan za toliko časa podaljšati pogodbo, koliko dni dopusta mi je ostalo, da ga pokoristim. Ampak če zakon tega ne opredeljuje, lahko delodajalci seveda to lepo izkoriščajo. Še posebej, ko imaš pogodbo samo za pol leta in upaš, da jo boš dobil podaljšano. Si pač tiho in ne težiš z dopustom, temveč upaš na podaljšanje. Ko ne dobiš podaljšane, pa lepo ostaneš praznih rok, ves dopust dobesedno podariš. To je zelo zgrešeno.
Forum je zaprt za komentiranje.