Začaran krog brezposelnosti
Sem brezposeln, s sedmo stopnjo.
Ni problema, pripravljen sem it delat nekaj, za kar se zahteva osnovna šola, je pa potreben NPK.
Grem na zavod, kjer me obvestijo, da NPK financirajo samo, če dobiš pisno zagotovilo delodajalca o zagotovljeni zaposlitvi.
Takšnega zagotovila ti danes seveda ne da nihče, bil sem v kadrovski firme, kjer bi me zaposlili po NPK, verejtno, “če se pojavi potreba”.
Sam si pa NPK nimam s čim financirat, ker za “mojo branžo” stane 730 eurov. Pa še ni ziher, da sploh službo dobiš.
Pa še svetovalka na zavodu me debelo gleda, zakaj bi jaz šel delat tako delo “če pa imam faks”. Ja, zakaj, zato, ker bi rad delal.
Imam občutek, da je zavod namenjen samo temu, da smo socialci nekje zbrani na broju in da ans včasih malo potipajo, če iščemo delo.
“Brezposeln”, tudi jaz te debelo gledam. Naj te vprašam, kaj pa si sam naredil za to, da bi si denimo sam privarčeval denar za NPK? Ti avtomatično pričakuješ, da ti ga bo plačal Zavod, torej država oziroma davkoplačevalci.
To pač ne gre.
Evo drugo variatno. Sprejmi katerokoli delo za 3 mesecece, pa si boš našparal. Najlažje je tarnati, da mi ta nič ne da, drugi nič ne da…če bi bila jaz tvoja svetovalka, bi rekla točno to, kar sem ti napisala. Potem bi šele bentil, ane?
Ta z NPKjem je dobra ja. Sem se tudi jaz zanimala za to, pa so mi isto povedali. Imam pa tudi visoko izobrazbo in ne dobim službe. Trenutno sem prijavljena na delavnice za s.p. zaradi subvencije (tega ne bi nikoli naredila, če bi le kakršno koli službo dobila). Ker lahko s.p. odprem šele po izvedbi delavnic, se pravi nekje konec leta in do takrat pač morem nekako preživet sem na zavodu vprašala kaj naj do takrat, pa mi je uslužbenka rekla, da naj do takrat delam na črno(?) Zavodi so res sami sebi namen.
obup… @ veliko sreče ti želim
Če boste takole razmišljali, boste vedno brezposelni. Zakaj? Ker v stanju obupa, žalosti in nesrečnosti:
– ne boste v vašem CV opisali sebe realno ampak tako, da vas bo vsak delodajalec zavrnil (spomnili se boste npr. kako ste že dolgo brezposelni in to poudarili, po drugi strani pa boste pozabili na vse tiste lepe izobraževalne dosežke in izkušnje, ki ste jih tekom življenja dobili – tudi izven službe se marsikaj koristnega najde)
– na razgovoru bo potencialni bodoči delodajalec takoj videl, da ste obupani, nesamozavestni, žalostni in nesrečni in vas bo tako ocenil kot neprimernega za delovno mesto, za katerega se potegujete. Če boste razmišljali, da vam ne bo uspelo, se lahko zgodi, da boste pri tem pozabili omeniti kakšno vašo pomembno kvaliteto, spomnili pa se boste česa, kar bi vas lahko v očeh delodajalca očrnilo in to nehote bleknili. On bo namreč mislil, da se tako vedete, ker vam ni do delovnega mesta… In pozor! Tudi, če se naredite vesele, itd., se lahko še nekaj časa po tem, ko ste čutili obup, jezo, itd., na vas vidi, kaj ste preživljali!
Zato: Nasmejte se, poglejte na stvar optimistično – brezposelnost je priložnost – lahko se česa naučim, lahko naberem nove izkušnje, lahko se pripravim na novo službo, pojdite se malo rekreirati, da pozabite na vse negativno. Najde se veliko poceni ali pa celo brezplačnih načinov sprostitve in razvedrila, tako da denar niti ne bi smel biti takšen problem. Nato pa, ko si boste pridobili samozavest, poglejte oglase za službo in začnite samozavestno pisati prošnje – z mislijo, da vam bo uspelo! Nato pa pripravljeni in samozavestni na razgovor z mislijo, da vam bo tokrat uspelo!
Torej: optimizem, optimizem in še enkrat optimizem!
“Brezposeln”, tudi jaz te debelo gledam. Naj te vprašam, kaj pa si sam naredil za to, da bi si denimo sam privarčeval denar za NPK? Ti avtomatično pričakuješ, da ti ga bo plačal Zavod, torej država oziroma davkoplačevalci.
To pač ne gre.
Evo drugo variatno. Sprejmi katerokoli delo za 3 mesecece, pa si boš našparal. Najlažje je tarnati, da mi ta nič ne da, drugi nič ne da…če bi bila jaz tvoja svetovalka, bi rekla točno to, kar sem ti napisala. Potem bi šele bentil, ane?[/quote]
Ja, pa kaj ti misliš da za katerokoli delo najnižje stopnje pa ni kandidatov in da kar sprejemajo po tekočem traku tiste z višjimi ravnmi izobrazbe… ker ti povem svojo izkušnjo imela službo z nižjo stopnjo – sem prikrila svojo pravo izobrazbo, bila tiho in delala, predvsem ker je bila možnost, da dobim za nedoločen čas – a kaj ko so ljudje iz okolice zvedeli, mojo pravo izobrazbo…takrat pa se je začela nočna mora -od podtikanja napak, lažnjivega obrekovanja, mobinga s posmehom celo – da od zdaj pač bom morala to prenmašat – če ne pa naj dam odpoved..seveda sem vztrajala da sem po tem ko me je vrgla na zavod, in zaposlila svojo kolegico…imela vsaj nadomestilo…
…rako, da ne pametovati ni nam problem sprejeti katerokoli delo, problem je v tistih, ki nas ne sprejmejo, ker se sami počutijo potem ogrožene za svoja del. mesta – kar zdaj lahko tam po mili volji luftarijo in zapravljajo davkoplačevalski denar, ker jim položaj to omogoča…
…tako,da ko tako obtožuješ tiste na zavodu, ki bi si želel izobraziti s pomočjo zavoda – ti še povem koliko davkoplačevalskega denarja zapravijo ravno taki direktorji in podobni na položajih v javnih zavodih – malo morje poslovnih večerij in sestankov, izletov ob nevem kakšnih zaključenih projektih, ki še danes ne “živijo”, za zaj*** mene, ko me je pošiljala 10X naokoli na ed del. dan za svari, ki bi jih lahko opravila samo z eno poslovno potjo, ampak ne – samo zato, da je mene zafrkavala – v bistvu pa je za večkratne nato izplačane potne stroške zapravljala davkoplačevalski denar – taki so direktorji in to počnejo…to je metanje dnarja stran in taki direktorji in veleumi potem obsojajo navadne državljane, ki se trudijo delat pošteno in odgovorno, da lenuharijo doma na socialni – v bistvu je samoto maska za njih same, ki enako počnejo na svojih položajih
…jaz bi ti samo rekla, da si lahko srečna, da imaš službo, bodi le malo bolj uvidevna do tistih, ki se tako trudijo sprejeti karkoli naokoli in pri tem doživljalo še marsikatere zgodbe, ki se jih ne privošči nikomur in niso na človeški ravni sploh
To pač ne gre.
Evo drugo variatno. Sprejmi katerokoli delo za 3 mesecece, pa si boš našparal. Najlažje je tarnati, da mi ta nič ne da, drugi nič ne da…če bi bila jaz tvoja svetovalka, bi rekla točno to, kar sem ti napisala. Potem bi šele bentil, ane?[/quote]
Ja, pa kaj ti misliš da za katerokoli delo najnižje stopnje pa ni kandidatov in da kar sprejemajo po tekočem traku tiste z višjimi ravnmi izobrazbe… ker ti povem svojo izkušnjo imela službo z nižjo stopnjo – sem prikrila svojo pravo izobrazbo, bila tiho in delala, predvsem ker je bila možnost, da dobim za nedoločen čas – a kaj ko so ljudje iz okolice zvedeli, mojo pravo izobrazbo…takrat pa se je začela nočna mora -od podtikanja napak, lažnjivega obrekovanja, mobinga s posmehom celo – da od zdaj pač bom morala to prenmašat – če ne pa naj dam odpoved..seveda sem vztrajala da sem po tem ko me je vrgla na zavod, in zaposlila svojo kolegico…imela vsaj nadomestilo…
…rako, da ne pametovati ni nam problem sprejeti katerokoli delo, problem je v tistih, ki nas ne sprejmejo, ker se sami počutijo potem ogrožene za svoja del. mesta – kar zdaj lahko tam po mili volji luftarijo in zapravljajo davkoplačevalski denar, ker jim položaj to omogoča…
…tako,da ko tako obtožuješ tiste na zavodu, ki bi si želel izobraziti s pomočjo zavoda – ti še povem koliko davkoplačevalskega denarja zapravijo ravno taki direktorji in podobni na položajih v javnih zavodih – malo morje poslovnih večerij in sestankov, izletov ob nevem kakšnih zaključenih projektih, ki še danes ne “živijo”, za zaj*** mene, ko me je pošiljala 10X naokoli na ed del. dan za svari, ki bi jih lahko opravila samo z eno poslovno potjo, ampak ne – samo zato, da je mene zafrkavala – v bistvu pa je za večkratne nato izplačane potne stroške zapravljala davkoplačevalski denar – taki so direktorji in to počnejo…to je metanje dnarja stran in taki direktorji in veleumi potem obsojajo navadne državljane, ki se trudijo delat pošteno in odgovorno, da lenuharijo doma na socialni – v bistvu je samoto maska za njih same, ki enako počnejo na svojih položajih
…jaz bi ti samo rekla, da si lahko srečna, da imaš službo, bodi le malo bolj uvidevna do tistih, ki se tako trudijo sprejeti karkoli naokoli in pri tem doživljalo še marsikatere zgodbe, ki se jih ne privošči nikomur in niso na človeški ravni sploh[/quote]
V celoti se strnjam s Ano Banano. Moj mož /takrat še fant/ je imel dva faksa končana – dobro, žal iz družboslovja – in je šel kljub temu za točno 4 mesece v gradbeno podjetje. Tam je prenašal neke zidake in tlakovce in zaslužil za izpit za avto in eno staro garo.
za ženo moža:
pohvale vredno – samo ja saj gremo delat za x mesecev pa smo potem spet na zavodu, ker če ni VIP faktorja si za dol. čas – evo začaran krog…
…torej ni problem poprijet za katerokoli delo – vsakemu je pa tudi želja, da si slej kot prej najde tudi trajno rešitev – na pa da bo čez x mesecev se spet z enakimi problemi ubadal – no in to bi moralo biti tudi v interesu države, ker bi davke doila od naše plače in na nadomestilih prišparala …samo potem bi jim zmanjkal en deležnik za katerim bi se lahko skrivali in na katerega bi se usajal, da lenuhari doma…ker očitno želja po lenuharjenju iz tega ne izhaja
aja pa še to –
a ste mogoče pomislili koliko državnega – davkoplačevalskega denarja gre za neke kvazi delavnice, krožke iskanja zaposlitev, za katere denar pobere izvajalec..in so same sebi namen nikakor pa v kakršnokoli korist brezposelnih, ki jih v masah tja pošilja zavod…
…tukaj so veliko večji denarji stran vrženi kot pa če bi se financiralo res posameznika na njegovo željo, kjer išče napredek (kot npr. NPK z jasnimi njegovimi osebnimi cilji
To pač ne gre.
Kdaj si bila pa ti nazadnje brezposelna? Kako si lahko nekdo brez dohodkov privarčuje za karkoli? kako lahko varčuješ, če ne dobiš niti evra na mesec?
Ma eni pa res živite v pravljicah!
Veš kako težko je nekomu s 7. stopnjo dobiti delo? (ok izvzemam poklice, kjer so potrebe velike). Sama sem poslala malo manj kot 500 prošenj. Pa ne samo za svojo izobrazbo. Tudi za 5. stopnjo, 6. stopnjo. Šla sem celo do 4 stopnje. In veš kakšni so bili odgovori? NEGATIVNI.
Večina. Od 500 prošenj sem bila samo na 3 razgovorih.
Sedaj sem sicer zaposlena, ampak boh ve kako dolgo še. Nadomeščam bolniško. In ja, služba je v moji stroki. In verjemi da šparam tako, da kar piska. ker vem, da bom kmalu spet na suhem.
Ampak jaz imam to srečo, da mi moja izobrazba omogoča delo na črno (ali na pogodbo). Mnogim je to pač nemogoče. ker tudi za delo na črno potrebuješ VIP. Ne se slepit, da temu ni tako. je, pa še kako res!
Tako da, lahko je s polno ritjo srati.
Pa tista, ki je trobencljala o optimizmu. Si že bila 8 mesecev brezposelna? Si se trudila ostati 8 mesecev pozitivna? Ti povem iz lastne izkušnje, da tam do enega 2 meseca še gre, kasneje je pa katastrofa. Pa nisem sedela samo v hiši in se smilila sama sebi.
tako da… dejte premislit kaj napišite, in ko premislite, raje ne napišite nič.
Zakaj za boga studirate neko sranje ce veste da ni sluzb?? Samo da je faks a ne, potem bomo ze nekako. Pa razni kulturologi pa mednarodne studije pa pizde materne nekoristne kjer lahko napises 50000 prosenj pa nebo nic. Jaz sem koncala srednjo solo in ko sem zakljucila maturo je trajalo 4 tedne in 10 prosenj da sem prisla do sluzbe. Od tega bila na 3 razgovorih, na 2 so me sprjeli tako da sem imela moznost izbire. Najprej seveda za dolocen cas 6 mesecev, potem pa za stalno ker sem se izkazala. Pa ni javna uprava in popolnoma brez vez ker nimam nikogar ki bi delal v tej smeri. Je pa treba gledat kam se vpises da ne vrzes zadnjih X let stran. Aja pa to je bilo lani ko je ze bila kriza in to velika toliko o tem. To je en nacin iskanja sluzbe. Drug nacin pa je taktika moje kolegice. Stara 27 let, 0 delovne dobe (niti 1 dneva!), na zavodu ze 8 let in si “aktivno” isce sluzbo. To izgleda tako da cepi doma, jamra, se smili sama sebi, si “isce siht” a boga moli da ga ne dobi (tako jaz to imenujem). Posilja prosnje kamor ji recejo na zavodu, kdaj pa kdaj gre na razgovor ampak tam potem ven seka taksne da jo lasna mama nebi najela kaj sele en resen delodajalec. Pa nima otrok, zivi doma, malo stran iz centra mesta in ni problem ne varstvo otrok, ne prevoz ne nic. Le predobro ji gre to je edino kar je na stvari. Tako pa to pocnejo nekateri.
P.s.:pa ne nisem preneumna da bi sla na faks ker sem imela celo srednjo solo zoisovo stipendijo da nebo kaksnih “pametnih”komentarjev na to temo (ki mi jo pogosto mecejo v faco nezaposleni z koncanim faksom).
za “ne me jebat no”
poglej kar posploševati na podlagi tvoje kolegice je krivično…
…kakor tudi, da ne zdaj študirat, ker ni služb… govorim za svoje področje, kjer sem študirala – so pošiljam prošnje, ponudbe, da bi se dogovorila za sestanek, da se jim predstavim, kličeš iščeš nakololi pa – pa nič ker te ne spustijo zraven…
…kjer pa prideš slučajno do razgovora pa te potem čaka odgovor, da so se odločili da nikogar ne zaposlijo – pa da ne bo pomote niso ukinili delovnega mesta – ampak kasneje ugotoviš,da je zaposlena oseba z istim priimkom kot zaposlena v kadrovski?
…še več pošlješ prošnjo na drugo del. mesto -in ti na razgovoru povedo, da kao nimaš dovolj vodstvenih izkušenj?…ja halo a tista sorodnica osebe iz kadrovske jih pa ne rabi – ne samo,d a nima vodstvenih, še delovnih sploh ne, ker je glih faks zaključila…
izgovori, na izgovor – da se te znebijo in VIP furajo naprej…
in polno je takšnih zgodb – ja verjamem obstajajo tudi takšne kot tvoja – k sreči, a žal so zelo redke…pa niso problem leta študija, ker je tudi dosti ljudi s srednjo šolo brezposelnih
Tako da, se popolnoma strinjam z “kdaj”: v tem izreku “Tako da, lahko je s polno ritjo srati.”
in vam vsem takim, iskreno želim, da se slučajno kdaj ne znajdete v naši koži.
Ojej, ojej. Tipični spisek osebe, ki piše o “raznih” kulturologih in mednarodnih odnosih. Se ti sliši neuporabno in nepraktično, a ne? Ja seveda. Pa veš zakaj? Ker nimaš blage veze, kaj ti poklici sploh so.
Veš kje je tvoj problem in problem tistih, ki razmišljajo tako kot ti? Namesto, da se vprašate zakaj tak problem, delate problem iz problema. In zato smo kjer smo. Problem ni v tem, da je nekdo doštudiral kulturologijo, problem ni v tem, da ne dobi službe, problem je v državi in družbi, ki se razvija v smeri, kot se in potem se zgodi, da imamo visoko izobražen kader, ki nima služb, srednje izobražen kader, ki je po večini večno nezadovoljen, ne glede na to ali ima službo ali je nima, nizko izobražen ali neizobražen kader, ki je najbolj ubogi in nedotakljiv, vsi skupaj pa pljuvajo drug po drugem, namesto, da se vprašajo zakaj je temu tako. Seveda smo še povrhu Slovenci, ki smo seveda nujno povprečni, ker nad povprečje ne smeš, če nočeš bit najbolj osovražena sortav državi, pa bog ne daj, da si še izobražen. Pa dajte si že enkrat v življenju v glavo zabit, država, ki slabo plačuje visoko izobražen kader, nima svetle prihodnosti in je zelo neugodna predvsem za srednji in nižji razred. A še niste poštekali? Vam še ni dovolj?
Pa še nekaj. Morda res nisi preneumna za faks, zagotovo pa nimaš pojma, kaj pomeni študirat, ker pisarit o tem, zakaj ne gre kdo študirat nekaj, kjer je trenutno prihodnost, kaže na popolno nepoznavanje študija. Družboslovec ne more bit naravoslovec in obratno. Nekdo, ki ima težave s tujimi jeziki, ne more študirat prevajalstva, ker so morda potrebe. Kaj ti tukaj ni jasno?
Oseba, ki ni šla študirat in zdaj misli, da je naredila briljantno življenjsko potezo – to se ti vsekakor pozna pri pismenosti. Tvoja pismenost je na tako nizki ravni, da te je lahko sram, ne glede na to, da imaš službo. Tudi samo besedno izražanje je na ravni nekoga, ki ni končal niti srednje šole.
Torej, pazi malo – za kakšne službe so ti vrata sploh odprta? Kakšne možnosti napredovanja imaš s svojo izobrazbo? Kakšna je tvoja splošna razgledanost?
Premisli, preden pametuješ intelektualcem z univerzitetno izobrazbo! Ker ti ne sodiš v ta krog.
DRAGA NANA78 !
Kljub temu, da je danes Božič, dan novega upanja v boljšo prihodnost, sem zelo potrta.
Tudi jaz imam sina, ki je predidevam star toliko kot ti. Piše prošnje, hodi na razgovore toda stvar je taka, da so razpisana delovna mesta že zasedena. Je priden in delaven, pomaga si tako, da dela pri organizacijah raznih prireditev. Ima dva poklica in sedaj se izobražuje še za tretjega vendar mislim, da bo tudi to samo izobrazba zaradi izobrazbe.
Nima nobene možnosti za normalno ustvarjalno pot človeka njegovih let, sa se delo praviloma dobi le preko vez in poznanstev. Mislim, da je prav oblast v naši državi tista, ki skrbi samo za svoje stolčke in s svojim pohlepom skuša razgrabiti še kar se pokrasti da, namesto, da bi mlade željne dela , polne ustvarjalnosti in energije, usmerili v produktivni sistem, kjer bi nekaj ustvarili zase in za družbo. Ta neskončni čas na Zavodu za zaposlovanje uničuje dostojanstvo naše mladine in je sramota za vodstvo naše države.Na Zavodu za zaposlovanje pa so tako in tako neki kvazi strokovnjaki, ki nič ne znajo pomagati, tako, da ima človek včasih občutek, da prav radi vidijo, da je čimveč ljudi na Zavodu . Nek sistem bi že moral biti, da tisti, ki je več časa brez dela, ga prej dobi, kot tisti, ki ima VIP. Mladina MORA delati, če si sami ne morejo dobiti dela, ga MORA dobiti država. Ne pa dopuščati, da tajkuni uničujejo podjetja, ki smo jih ustvarili vsi delavci, namesto, da bi naši otroci delali v njih.
To je pravi križev pot, toda upajmo, da se bo obrnilo na bolje.
Čestitke, da ti je tako hitro uspelo. Vseeno pa malce preveč na pamet govoriš o današnji družbeni klimi, ampak glede na to, koliko si stara (okoli 20), je pač razumljivo – lahko je govoriti po toči. Veliko folka, ki ima faks, je namreč začelo študirati v 90-ih, ko se v bistvu sploh ni vedelo, kam naša barka pluje, niti kdo je za krmilom barke. Zato so jo “slepi potniki” lahko tako pokradli. Vsi so verjeli v boljši jutri, še posebej pa najbrž družboslovci, ki o teh zadevah le nekaj vedo, čeprav jih vsi mečejo v nič. Danes bi najbrž vsi družboslovci imeli službo, če ni bi Slovenijo izropali do amena. In to je tudi poanta mojega posta. Žalostno je, kako so tajkuni (in vlada, ki je v bistvu podaljšana roka tajkunov) uspeli obrniti ljudstvo proti samemu sebi oziroma naperiti en sloj proti drugemu. Jasno, da ni služb za družboslovce, če so pa uničili več tisoč podjetij.
In sedaj še nekaj iz moje stroke, ker je najbrž marsikdo od vas zaključil, da sem družboslovec. Ne, nisem. Sem diplomiran inženir strojništva. In to je sedaj še en kamenček v mozaik zadnjih 20 let, da se bo videlo, kako res ne vemo v SLO niti za 3 leta naprej, po 3 letih so pa vsi jebeno pametni. Po osamosvojitveni vojni je bilo na tisoče inženirjev ćez noč brez dela, ker kar neakrat nismo več potrebovali proizvodnje – smo mislili, da bomo kar Švica čez noč. No, in ker so se pakazali gromozanski presežki tehnoloških poklicev, so se mladi jasno odločali za družboslovje, ekonomijo, humanistiko (kot posledica preporoda idej in vrednot). A ni to logično? In ker je bilo z leti spet preveč družboslovcev, se je sčasoma (potem ko so še tistih nekaj podjetij, ki jih niso uspeli uničiti, uspešno privatizirali) spet pokazala potreba po tehnološkem kadru. In zdaj so vsi tako pametni?!?!? Kdor ve, kaj se je dogajalo v 90-ih, ne klati take neumnosti. Seveda sem se jaz in na desetine mojih kolegov usmerili na popolnoma druga področja, ki z našimi inženirskimi strokami (strojništvo, elektrotehnika, metalurgija …) nimajo blage veze. Ker smo pač morali preživet. Torej ne glede na to, kako danes vsi jokajo (s tem mislim predvsem vlado), da je tehničnih/inženirskih poklicev premalo, je to larifari, ker jih v resnici ni bilo premalo, temveč preveč (kar je značilno za celoten nekdanji vzhodni blok), če je pa vlada dopustila, da gre v franže na tisoče podjetij, pa sedaj nima pravice tarnati, zakaj se mladi ne odločajo za tovrstne poklice. Kaj pa naj imajo za zgled in motivacijo? Propadla tehnična podjetja, kot so Metalna, TAM ipd.? Nobenih poklicev ni v SLO preveč (niti kulturologov, če že hočeš, mlada kolegica), ampak je premalo podjetij še sploh ostalo. Če ne bi vsega pokradli, bi tudi družboslovci lepo delali v pisarnah raznih inženirskih podjetij (marketing, administracija, komerciala, prevajanje itd. – saj res ni potrebe, da je človek strojni inženir, zato da potem v pisarni strojnega podjetja npr. prodaja robo v tujino). Tudi kulturologi prispevajo k družbi, samo da se tega eni premalo zavedajo in vse jemljejo za samoumevno, ampak veš, nekdo mora pripraviti kulturni program (če gledam zelo ozko), ki ga potem ti po šihtu tako rada gledaš. Enako velja za umetnike ipd.
Drugi razlog pa je plača. Kdor ni v tej stroki, se sicer ne zaveda, zato naj malce obelodanimo situacijo. Sicer je že Žurnal o tem poročal letos, pa vseeno. Inženirji imajo plačo od 800 do 1000 evrov. Če je to vredno 4-5 let zelo težkega študija, in še večje odgovornosti na kasnejšem delovnem mestu, potem sem jaz papež. V Gorenju imajo npr. inženirji okoli jurja. V mojem bivšem podjetju imajo strojniki po okoli 800 evrov plače (3-izmensko delo), pa imajo zelo veliko odgovornost, medtem ko imajo navadni delavci z osnovno šolo cca 200 evrov manj. In kaj hočem povedat? Pa raje imam samo 600 evrov pa nobene odgovornosti niti posebnega znanja ne rabim (gre za zelo preprosto fizično, a nikakor zahtevno delo), kot pa da bi se še enkrat jebal 5 let na faxu, zato da bi potem imel 800. Imajo tudi enega diplomiranega inženirja elektrotehnike, ki ima prav tako okoli 800 evrov – razlika je le v tem, da dela samo dopoldne. Toliko o potrebah v SLO po inženirskem kadru. Zato sem pa jaz zapustil svojo stroko. Imam sicer samo 700 evrov na mesec, ampak delam pa 5x manj, pa še toliko časa mi ostane, da lahko še na črno fušam zraven, pa brez problema presežem jurja. Potrebe po inženirjih, lepo prosim, da me ne bo na rit vrglo!
Ob naši nepravni državi nam v bistvu noben poklic kaj dosti ne pomaga. Zato tudi ni čudno, da toliko ljudi hoče delati v javni upravi. Pa kdo bi jim sploh lahko zameril. Pravijo, da primanjkuje gostincev in kuharjev. Te debate pa sploh ne mislim začeti, kakšen kaos in suženjstvo je na tem področju (poznam kup ljudi, ki po 3 mesece niso dobili plače, potem so pa raje sami dali odpoved) – in potem se vsi čudijo, zakaj se mladi ne odločajo za ta poklic. Pa kot da so mladi totalni idioti, ki ne bi nič vedeli o razmerah na trgu. Pa saj živimo v času interneta mende!
Forum je zaprt za komentiranje.